fredag 1 januari 2016

December och året 2015 tog slut

Det är tid för att redovisa hur december blev, men även en årsredovisning för 2015. Månaden blev lika bedrövlig på sparandet som det brukar med en sparad peng på
5 500:- kr eller ca 36% sparkvot. Sedan blir det några hundralappar över på den tusenlapp som märks för bolån, men det blir felräkningspengar i det stora hela. En sparkvot på så lite procent är ju inte mycket att skriva om när man kan läsa om spargudar som uppnår 75% och däröver. Det är bara att imponeras över deras fina resultat och glädjas över att de vill dela med sig av erfarenheter de gör längs vägen. Att det sedan är svårt att öka sparkvoten med en låg lön är inte något skäl att inte spara det lilla man kan. Det gäller inte att vara värst, bäst och vackrast. Utan att hitta sin egen väg till sina egna mål, sedan kan både vägen och målen ändras en del längs vägen allt efterhand som man lär sig mer, och ibland mindre om sig själv.

December är en något tråkig månad, för det betalas ränta på bolånet då. Hela 2 660:- kr fick gå till långivaren.
En liten tröst i bedrövelsen är att det även kommer in lite räntor från diverse sparkonton även om det är bedrövligt låga räntor så blev det 1 434,09 kr efter skatt. Man ska vara glad även för det lilla sägs det, så jag är väl det då.

En svag månad med sjunkande värde i portföljen, men det är ju lite det jag vill. Lägre aktiepris och det kan finnas möjligheter att fylla på i befintliga bolag till bättre pris. Så här blev sifferexercisen för månaden.


                                 30 nov-15                   31 dec-15
Fonder                    12 936,00 kr              12 807,89 kr
Bank konto           133 342,65 kr            132 456,79 kr
Aktieportfölj           292 407,78 kr           281 704,11 kr 
Kapital 1                438 686,43 kr           426 968,79 kr 

Ett steg bakåt och den Fattiga bonddrängen blev lite fattigare. Men nu skall det inte ägnas tid till självömkan. Vi lyfter blicken en aning och tittar på lite längre tidshorisont. Enskilda månader kommer att göra hack i kurvan även i framtiden så december 2015 är inte unikt på något vis, utan det kommer att komma fler sådana. Det gäller att fokusera på en mer långtgående trend eller resultat mot uppsatta mål. I Fattigbonddrängs fall är det ju att utdelningarna skall öka, som det skrevs om i förra bloggposten.
En något längre tidshorisont kan vara ett år, även om inte heller det är särdeles långt. Men låt oss titta på hur det gått för Fattigbonddräng under 2015 jämfört med 2014.

                                 2014-12-31                      2015-12-31
Fonder                    14 851,62 kr                   12 807,89 kr
Bank konto             142 645,03 kr                 132 456,79 kr
Aktie Portfölj          199 420,13 kr                 281 704,11 kr
Kapital  1                356 916,78 kr                 426 968,79 kr

Utdelningar                 3 511,65 kr                     8 080,47 kr
Räntor in                     2 267,65 kr                     1 434,09 kr
Passiva inkomster       5 779,35 kr                     9 514,56 kr

Långt ifrån bäst i klassen, och säkert inte heller över medel. Men bara att de passiva inkomsterna ökar är det som gör det hela så roligt att hålla på. När Fattigbonddräng började sin resa, så sattes 4 000:- kr in månadsvis till aktieköp. En utdelning på 8 000:- kr motsvarar alltså två sådana insättningar och plötsligt blev året 14 månader långt.... eller ja ni fattar, världens åttonde underverk.
Med årets (2015)  passiva inkomster skulle Fattigbonddräng enkelt och med marginal försörjas i en månad om man räknar bort nysparandet. Så en månad avklarad "bara" elva kvar.... men det är betydligt trevligare än att inte vara på väg alls.

Skulle all världens elände drabba Fattigbonddräng och han blev tvungen att leva på sina små besparingar skulle dessa räcka i ungefär 53 månader. Det är sådant som ger ett visst lugn när nya val har gjorts, nytt arbete skall provas på och en dubbel bosättning införlivas i vardagen. Det blir ingen katastrof, om det nya inte faller väl ut med en gång, för det finns marginaler till att göra om och justera det som inte fungerar. En buffert är väldigt tryggt att ha och luta sig emot, och den underlättar när man vill prova något nytt. Det finns en överhängande risk att raden Bank konto eventuellt kommer att dräneras oroväckande hårt under 2016. Men något skall ju även dessa pengar vara till för, och räntorna ger ju inga astronomiska summor i intäkter ändå, försöker jag inbilla mig. (Det går sådär)

Fattigbonddrängs plan för 2016 är ovanligt svår att precisera, och målen är i första hand att fortsätta månadsinköpen av aktier. Även om det behöver tullas en del på bankkonton. Första kvartalet kommer att vara väldigt grumligt i kristallkulan, men förhoppningsvis skall bilden klarna och en ljusare framtid skönjas när det är dags att redovisa utsikten för Fattigbonddrängs Q2 och blicken åter kan skåda kulans profetior.

En god fortsättning på det nya året önskas alla som läser här och hälsar på.
Tack för att ni läser, kommenterar och kommer med synpunkter.
Ett extra stort tack till alla bloggare som delar med sig av sina erfarenheter, analyser och tankar.
Ett orört börsår ligger och väntar framför oss, visst är det spännande?
//Fattigbonddräng

12 kommentarer:

 1. Ja det blir ett nytt spännande år som vanligt:-)Kul att följa din blogg och nya jobbet.
  Dubbla boende?Byter du även yrkesbana?Lycka till med din aktiehandel och god fortsättning på det nya året.

  Mvh Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Janne.
   Spännande lär det bli.
   Nya jobbet får ni däremot inte följa med till.Då jag vill vara anonym så långt det går.
   Men det blir till att veckopendla, viss byte av yrkesbana men ändå med det gamla kunnandet i grunden.
   En god fortsättning på 2016 även till dig.

   Radera
 2. Tack för en skojig och intressant blogg. Väl mött 2016! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för vänligheten och tack för det du skriver själv, du fångar upp många tankar som jag inte kan formulera men när du skriver om dem så blir det så självklart.
   Hoppas verkligen på många möten med dig under 2016.

   Radera
 3. Man får göra skatteavdrag för dubbel bosättning under en viss tid, tror jag. Det har jag utnyttjat i stora mått, då jag tidvis har långpendlat till olika vikariat under många år. Hoppas det blir ett lyckosamt år, med hälsa och välgång. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, min revisor påstod det. Två år tror jag att jag kan veckopendla utan att skattmasen blir allt för sur om jag försöker dra av lite på skatten. Även något om matkostnad första månaden tror jag men får kolla det mer noga innan det skall deklareras för 2016. Just nu jobbar jag med 2015.... som företagare är det ju inte bara att skicka sms som vanligt folk, på gott och ont.
   Ett lyckosamt år skulle vara väldigt trevligt, hälsan är det viktigaste utan den blir det inte lika roligt vad som än händer för övrigt. Den som är sjuk har bara en önskan, de friska tusentals!
   God fortsättning!

   Radera
 4. Nåja!

  Så illa är det ju inte! Månatliga fluktuationer ska man inte lägga allt för stor vikt vid utan gläd dig över en fantastikt fin utveckling på årsbasis - 20 procent i ökat kapital och 65 procent i utdelningsökning.

  En annan hade varit nöjd med hälften av de siffrorna!

  God forsättning på dig!
  //Cm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha ja!
   Någon har tagit fram räknemaskinen och knappat på den en stund ;)
   Jag gläder mig åt att det är plus på procenten tro inget annat.
   Men många procent på lite kapital ger inte så mycket i kronor och ören.

   Jag kan inte se någon anledning för dig att vara missnöjd på dina siffror heller. Din årliga utdelning är väl över värdet på hela min handledsväska vill jag minnas. Inspirerande siffror och härligt att se för en Fattigbonddräng ska du veta.

   God fortsättning på dig också!

   Radera
 5. 53 månaders finansiellt oberoende, det är inte illa. Nu är det bara att spotta i näven och se till att du i slutänden faktiskt tjänar pengar på det nya jobbet också (och inte glömmer bort att leva samtidigt). Gott nytt 2016!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en början och en ger en viss krockkudde.
   Det nya jobbet kommer vad jag tror, att innebära mindre spotta i näven och fysisk ansträngning än det jag sysslar med nu. Som oftast är de tunga jobben sämst betalt av någon anledning. Men jag förstår hur du menar ;) så det blir nya friska tag framöver. Leva gott och ha roligt tänker jag fortsätta med för det är ju det som är det viktigast av allt. Oftast är det roligaste dessutom gratis.
   God fortsättning på nya året.

   Radera
 6. Trevligt inlägg!

  Grattis till 53 månaders oberoende och god fortsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för vänliga ord!

   Det är en trygghet men inget man vill behöva börja använda sig av, än.

   Radera