onsdag 23 december 2015

Sista för i år

Någon gång skall ju allting ta slut, det är väl det som gör det möjligt för att något nytt skall kunna skapas. nu har utdelningarna för i år kommit till sitt slut när Northwest Healthcares utdelning för december landat i tryggt förvar på Fattigbonddrängs konto. De senast förvärvade aktierna i bolaget genererade ingen utdelning utan de kommer med först nästa år. Det blev 94 kr och 33 öre som fick plussas ihop med årets övriga "fådda" penningar.
Pigan mumlade något om att det även skulle bli lite ränteinkomster vid årsskiftet när hon summerade årets utdelningar. Den som lever får se hur det blir med den saken.

Den kompletta listan över utdelningarna för år 2015 ser ut så här:

Datum               Aktie                          Summa
2015-10-30       NCC                        429,00 kr
2015-06-11       Aker                      2 623,10 kr
2015-05-29       Skånska Energi       805,00 kr
2015-05-21       Yara International     401,19 kr
2015-05-13       Industrivärden          263,00 kr
2015-05-07       H&M                         512,25 kr
2015-04-29       Skåne-Möllan           455,00 kr
2015-04-15       TeliaSonera              840.00 kr
2015-04-02       Swedbank                175,70 kr
2015-03-31       NCC                         429,00 kr
2015-03-31       Bank Nordik             162,20 kr
2015                  NWH.UN                  985,03 kr
                        Summa                  8 080,47 kr


Lite mer än en fördubbling mot föregående år, (3 511,65 kr) ändå har en mindre juldepression infunnit sig för att det går så långsamt när man är en Fattigbonddräng och inte kan skyffla in stora summor i det som är tänkt genera pengar utan fysiskt arbete.Till detta skall beaktas att NCC slopar utdelningen nästa år, vilket motsvarat 10% av utdelningen i runda slängar. Det är tungt nu som de sjunger i visan, men insikten finns också om att det är då som Fattigbonddräng jobbar som bäst. Hoppas bara att hans lilla piga fungerar lika dant, så hon i ren trotts presterar som bäst när förutsättningarna är lite besvärliga.  Då finns det hopp om att det blir ljusare igen...

Det börjar bli bråttom för de som vill handla i PA Resources nu, om eller varför någon nu skulle vilja det? Sista dagen för handel är satt till 15e januari nästa år, och sedan ska vi väl slippa se den aktien på listorna i framtiden. Fattigbonddräng tackar för undervisningen och känner att det var skönt att inga stora pengar varit inblandade i detta lärande, är kursen i dåliga köp över för denna gången sedan? Eller kommer PARE att sin vana troget dra ut på det oundvikliga in absurdum? Det är ju inte över förrän the big lady sjungit.
Svårt att komma i julstämning av flera anledningar, vädret är en starkt bidragande orsak till det. Var är snön, minusgrader och tindrande ögon på förväntansfulla människor?
Där Fattigbonddräng bor lyser inte snön vit på taken, termometern visar nästan tvåsiffriga värden dock inte på minus skalan. Sist en spegel råkade visa Fattigbonddräng hur han såg ut fanns inga tindrande ögon där. En trött blick på en gammal man stirrade tjurigt tillbaka, men jag tänkte att nej, nej, nej försök inte, mig lurar du inte jag är ung och i toppform! Tror jag skall önska en ny spegel av tomten i julklapp, en som ger en mer sanningssägande bild av verkligheten.
Fattigbonddräng vill önska alla som läser här en riktigt god jul. Ta vara på eventuell ledighet och försök undvika så mycket stressande och flängande det bara går. Man måste ju inte hinna med alla "måsten" det blir jul i alla fall.
//Fattigbonddräng

10 kommentarer:

 1. Hm, vi verkar ha köpt speglar av samma fabrikat. ;-) Även här blir skillnaden mellan hur det känns på insidan (något som ju är relativt konstant) och vad som syns på utsidan större och större med tidens gång.

  Långsam takt och små belopp: misströsta icke! Tidsresor är faktisk möjliga på aktiemarknaden: hösten 2008 och våren 2009 kunde man handla nordamerikanska aktier på samma nivåer som rådde 1996 och 1997.

  Svårt att uthärda som aktieägare givetvis, men människors inkomster och de allra flesta företags vinster och utdelningar föll inte tillbaka till det sena 1990-talets nivåer.

  (Dessutom är ett sent uppvaknande bättre än inget uppvaknande alls)

  Någonstans där framme ligger en rejäl börskrasch och väntar på oss. Förhoppningsvis kommer den förr snarare än senare, men när den väl inträffar lägger vi grunden för fin framtida avkastning. :-)

  Önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År!

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, de är märkliga dessa speglar. Ska söka efter en med motsatt verkan om några år....

   Visst, det är bra att vara igång, men jag grämer mig för att det var i mogen ålder och inte som de förståndiga unga människor som kommit till denna insikt redan i början av sina liv.

   Jag får förlita mig på en börskrasch framöver, bara den inte väntar tills jag tänkt tulla på kapitalet. Men då får jag väl vänta några år till på sötebrödsdagarna.

   Ha en riktigt trevlig God Jul

   Radera
 2. "Money for nothing and chicks for free" kom osökt för mig... :)

  Tack för julhälsningen! Jag önskar dig detsamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passiva inkomster är trevligt, även om jag fortfarande inte är riktigt bekväm med att "få betalt" för andras arbete. Det sitter en Jante på mina axlar och viskar att man skall arbeta för sina pengar. Men jag lyssnar allt mindre till det då jag inser att det läggs en hel del tid på "sparandet" och tid är ju pengar.

   En fridfull Jul önskar jag dig och oss alla.

   P.S. Lycka till med ditt val, vad det nu än handlar om. D.S.

   Radera
  2. @CM
   Jag jobbar på det, och det går bättre och bättre.

   Radera
 3. Att ta risk är också ett jobb. Tänk på alla försäkringsbolag, nog gör de någon nytta, ibland i vart fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är sant. Rent krasst så VET jag ju det och nu ska jag bara få tyst på Jante där uppe på axeln. Lite hes börjar han allt bli, och förhoppningsvis är det snart bara en viskning som ebbar ut i tystnad så småningom. Det blir skönt att få vila öronen då.

   Radera