onsdag 13 april 2022

Mars -22

Det är mycket nu, men inte bryr sig tidens tand om det. Den biter sig in och tuggar i sig bit för bit av oändligheten och förvandlar framtid till dåtid som därmed förpassas till historien. En liten ynka del av denna historia är Fattigbonddrängs sparande under mars månad året 2022 enligt vår tideräkning, men vem räknar? De flesta skulle Fattigbonddräng nog vilja påstå. 

Under mars sparades det 9 000:- kronor och hela pengen gick till aktieportföljen även denna månad. 
Pigan slog rekord för en marsmånad och hjälpte till med 7 971,34 kronor. På den hjälpen skulle hon försörja en Fattigbonddrängs nödvändiga levnadskostnader, dessutom med lite marginal. Nu kommer hon ju inte upp i denna summa alla årets månader, men varje gång det inträffar så infinner sig en känsla av välbehag. Om utdelningsprognosen på ca 60 000:- kr uppnås, är Fattigbonddrängs försörjning tryggad 7,5 månader och Fattigbonddräng behöver egentligen bara försörja sig själv under 4,5 månader, vilket han nog ska klara av något eller några år till. Det är lite surrealistiskt att ha kommit så pass långt, med det här aktiesamlandet. Det är inte bara roligt, intressant och lärande, det skapar en underbar trygghetskänsla och ett inre lugn. En trygghet som lär vara allt mer viktig, nu när kostnadsökningarna i lantbruksnäringen gör att allt fler av lantbrukarna, vilka utgör Fattigbonddrängs kundbas nu återigen överväger nedläggning av sina företag. 

Fattigbonddrängs största och viktigaste kund, har aviserat att så kommer att ske under innevarande år. När kostnadsökningarna överträffar inkomsthöjningar (kompensationsbidrag) i en redan ansträngd bransch, så söker sig driftiga företagare sig till annan verksamhet eller lägger ned. Det är tragiskt, inte för Fattigbonddrängs del han klarar sig väldigt bra ändå. Men tragiskt för landets livsmedelsförsörjning, och möjlighet att vara någorlunda självförsörjande. För närvarande är den ca 50%, men det är en minskande siffra år för år. Det är förödande för Sverige som land, med beroende av andra länder, men även för framförallt våra unga lantbrukare som känner en total hopplöshet mot orättvisan i regelverken mot utländska konkurrenter, prisbaserade upphandlingar utan krav på kvalitet eller ursprung i statliga, kommunala och regionala verksamheter, stat och kommun som konfiskerar mark, 10 000 hektar odlingsbar mark försvinner varje år i landet på detta vis, ofta de bästa stadsnära jordarna i landet. Nu vill våra dysfunktionella politiker dessutom att bönderna ska odla upp sina trädor, och så vete där, VETE!!! Dessa marker som är uttagna till träda enligt EU direktiv är de som har den sämsta bördigheten. Där går knappt att föda en get, (ja, det finns undantag. Men inte så många) ännu mindre odla spannmål efter flera år av avställd produktion. Men det syns inte på plankartorna hos politikerna... och lantbruk har vi tyvärr inga politiker längre som begriper sig på. Det fick de inte lära sig på sina utbildningsläger i  ungdomsförbundet....nämligen.

Så fick Fattigbonddräng gnälla lite på politikerna igen, det kan de gott ha. Nu övergår vi till själva månadsrapporten och tittar på hur inköpen fördelades under mars.

01-03-22    50st NCC B         6 652:- kr
01-03-22   100st Minesto       1 459:- kr
01-03-22     25st Cloetta B        598:- kr

Hela pengen gick inte åt, som uppmärksamma läsare snabbt konstaterat. Pigans bidrag kom dessutom i månadsslutet så dessa hanns inte heller sättas i arbete. Men dessa slantar fungerar även att handla för i april, så det är inte några förlorade pengar på något vis. 

Så här klarade sig mars mot februari.

                                  28 feb-22                  31 mars-22

Bank konto                87 243,86 kr               87 282,77 kr
Aktieportfölj          1 469 459,48 kr          1 500 896,24 kr
Kapital 1              1 556 703,34 kr           1 588 179,01 kr


Inte helt tokigt, för nu så kom portföljen över 1,5 mille igen, om så bara med lite. Det verkar vara en envis nivå att hålla sig konstant över, men skam den som ger sig. Med lite övning så ska det nog gå till slut att komma vidare i värde. 

Trots krig, inflation, ränteoro och dysfunktionella politiker och framför allt en allt mer galen värld. Så går Fattigbonddrängs tankar nu helt och hållet till bloggaren Northernlightsinvestment som meddelar att han på grund av plötslig sjukdom lägger bloggandet i dvala. Fattigbonddräng kommer att sakna hans bloggande och hoppas att han tillfrisknar fortare än kvick och återkommer med nya friska blogginlägg, cirkusen är ett uppskattat och återkommande ämne bland många andra. Men nu hoppas Fattigbonddräng att han lägger all kraft och energi på sig själv och ett snabbt tillfrisknande infinner sig.

Ett snabbt tillfrisknande tillönskas allas vår Northernlightsinvestment!
//Fattigbonddräng

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Det var ett rejält sparande ni lyckades med, bra jobbat!
  Vad är målet för er portfölj? Är planen FIRE när detta nås?

  Det är riktigt trist att det ska vara så svårt att driva lantbruk idag. Det är inte bra för Sverige. Hoppas verkligen politikerna kan göra något bra för detta istället.

  Mvh PB?
  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Pappa betalar!
   Och tack för kommentaren.
   Nu är det ju inga astronomiska siffror jag rör mig med. Men just vanan vid att leva enkelt och med små kostnader gör att det blir stor skillnad. Innan sparuppvaknandet levde Fattigbonddräng med stor försörjningsbörda och som de flesta ur hand till mun.
   Målet är väl mer FIR än E, med ålderns rätt (några år till 60), har det tåget redan gått på något vis.
   Med tanke på landets avsaknad av en hållbar lantbrukspolitik så kommer gissningsvis portföljen till nytta, när färre och färre kan jobba med och inom näringar kopplat till livsmedelsförsörjningen. En krockkudde när uppdragen minskar är ju inte fel på något enda vis.

   Med vänlig hälsning
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Helt klart!
   Det är vanligt att det är så, tror att det är många som lever på det sättet. Grymt att ni kunde bryta det.

   Okej, ja börjar ju närma sig pension snart då. Måste kännas riktigt bra att ha en portfölj att luta sig på.

   Mvh PB?

   Radera
 2. Tack Valient!
  Minesto var tänkt att ha en liten post om 500-1000 aktier, nu har jag 800 och stannar där så mer modig än så är jag inte. Jag gillar idén, men den passar nog bäst på små och lite avlägsna platser. Har också börjat förstå att det är mer rörliga delar som slits än jag fattade från början. Ungefär som med vindkraftsverken. Solenergin tror jag är mer okänslig på det området.
  Minesto är väl på gång att försöka skala upp verksamheten nu, så det blir intressant att se hur det kommer att falla ut. KK vore synd, men det kan finnas vissa patent som är intressanta för en eventuell uppköpare....
  Den statliga bidragsfinansieringen är en annan osäkerhetsfaktor, verksamheter ska bära sig själv. Hm, nu verkar jag nästan lika negativ som dig.

  Ha en glad påsk
  Mvh
  //Fattigbonddräng

  SvaraRadera