lördag 30 april 2022

Månadsrapport april-22

Så verkar också, även denna månad ha ett slut. Inget trevligt resultat på nedersta raden och även företaget har betalat in momspengar för 2021 med ett sexsiffrigt belopp, vilket inte förbättrar humöret på något vis. Svenskens öde sammanfattat i en sedan länge känd slogan "född fri, skattad till döds" och så känns det allt oftare. Men detta skattetryck, gör det även allt viktigare med en egen påse med "dra åt helvete pengar".

I april fyllde Fattigbonddräng på denna påse med ytterligare 9 000:- kr. Pigan skulle visa sig vara på styva linan rejält och bidrog med sin största lön någonsin hela 17 243,84 kronor. Fattigbonddräng bugar djupt, lyfter på hatten (om han haft någon på sig) för denna prestation. Men trots en sådan påfyllning av nya penningar, så hamnade portföljvärdet återigen under den där 1,5 miljoners nivån. En envisare nivå att ta sig förbi permanent verkar inte finnas.... Fast de som begriper sig på det här, alltså de flesta andra än just Fattigbonddräng, menar att när det sedan väl vänder uppåt igen, så går det i rasande fart. Hmm...  den som lever får se, och under tiden fortsätter Fattigbonddräng sina små inköp enligt egna ihopsnickrade analyser och betraktelser. Dessa brukar sällan bli rätt, men inte heller alltid helt fel så det lunkar på lite upp ibland, och som nu mycket ner.

April månads inköp blev som så här:

01-04-22  100st Minesto      1 454:- kr
01-04-22    50st Telenor       6 773:- kr
01-04-22    50st H&M B      6 491:- kr
12-04-22  100st H&M B    12 902:- kr
19-04-22    50st NCC B       6 065:- kr
26-04-22    25st Scatec        3 127:- kr

H&M gör alltså en comeback i portföljen, Fattigbonddräng har inte haft något bolag inom klädbranschen på en lång tid. Ända sedan Coronahysterin  började att härja i regeringskansliet och för all del spred sig i samhället och mer eller mindre påverkade hela världen. Bolag efter bolag ville ta del av bidragen som betalades ut, under förutsättning att motprestationen var att hålla inne med utdelningarna för föregående års resultat... eller hålla uppe med dem blev väl snarare oftast resultatet, då många bolag senare gjorde bonusutdelningar. H&M var väl ett av de första bolagen att hålla inne utdelningen, och Fattigbonddräng sålde av sitt lilla innehav. I något som kan tyckas vara en tyst protest och en tanke att placera pengarna där de istället fick lite avkastning. Vilket innebar en överföring till utländska aktier. 
Men nu börjar portföljen frysa lite utan kläder, och svenska bolag börjar återgå till gamla trevligare vanor, som att dela ut lite av vinsten till ägarna. Så även H&M, och efter en svag rapport så sjönk aktiepriset till en trevlig nivå och är nu under 130:- kr för en aktie. Ett attraktivt pris, enligt Fattigbonddräng, och utdelningen hamnar runt 5% vilket får anses som ganska högt. Det ska bli intressant att börja följa bolaget igen lite närmare, de verkar vara på väg att hitta lösningar på sina tidigare problem och internet handelns initiala problem med sen start verkar nu kommit igång.
Håller sig priset runt denna nivån kommer det fyllas på mer framöver, om inget annat intressant råkar dyka upp i Fattigbonddrängs väg förstås. 

Minesto, här finns nu 800 aktier i portföljen av tänkta 500-1 000. Företaget verkar nu försöka skala upp sin affär. Så det är lite nu det kommer att visa sig om konceptet håller eller inte. Det är spännande om de kan leverera det som är tänkt, och att de snarast kan börja tjäna pengar också. De mesta inkomsterna har ju hittills bestått av olika statsstöd. Fattigbonddräng känner sig nöjd med innehavets storlek nu, Vidare inköp pausas till de åtminstone börjar visa resultat. Ett positivt sådant och de resterande 200 aktierna köps in, en alltför negativ utveckling och bolaget försvinner antagligen ur portföljen.

Övriga inköp är lite påfyllningar och utjämningar av antal aktier till jämnare antal. Fattigbonddräng är bekväm när det gäller huvudräkning....

Här är det eländiga resultatet över månaden i sifferform.

                                  31 mars-22                  30 april-22

Bank konto                87 282,77kr               87 282,77 kr
Aktieportfölj          1 500 896,24 kr          1 488 009,66 kr
Kapital 1               1 588 179,01kr           1 575 292,43 kr


Uppmärksamma siffernördar upptäcker att även bank kontot står still. Detta beror på att ett av bolagen som fått passa en del av Fattigbonddrängs pengar har sänkt räntan. Dessa pengar har flyttats till annat ställe, men där betalas räntan årsvis och inte varje månad. Inte heller har Fattigbonddräng satt in några nya pengar här, utan allt har gått till portföljen. Fast det märks ju inte som tidigare nämnts.

April-22 var ingen trevlig månad för portföljen. Men Pigans resultat får uppväga helhetsintrycket från tråkigt till ganska så  trivsamt ändå.

En annan trivsam tillställning, som Fattigbonddräng med fru har bevittnat var årsstämman i Skåne-Möllan. Äntligen fysiska stämmor igen, även om en del bolag fortfarande inte vågar eller vill ha det utan fortsätter med sina digitala tråkstämmor. Personliga möten, att kunna se folk och deras kroppsspråk är allt mer underskattat. Ett separat inlägg kommer om denna tillställning, men det är tänkt till den 2 maj då Skåne-Möllan fyller 50 år. Men det kan väl avslöjas att stämningen på stämman var... familjär. VD-n har ett fast och förtroendeingivande handslag. Det får räcka så länge.

Besöker ni stämmorna i era bolag?
//Fattigbonddräng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar