söndag 13 mars 2022

Februari-22

Fattigbonddrängs lilla sparande har fortsatt även under februari. Det kan väl kännas lite futtigt att skriva om sparande när det krigas och bråkas lite närmare oss än vanligt. Tyvärr är ju krig inget ovanligt oss människor emellan, utan det pågår visst några stycken runt om i vår värld mest hela tiden. Men när någon av de stora krigsmaskinerna mullrar i gång, och så pass nära oss själva ökar naturligtvis oron mer än om två länder långt, långt borta som man knappt hört namnen på krigar. För det är vi ju så vana vid....
Nu är det ju så att Fattigbonddräng är något futtig, och kommer inte att gå till historien bland alla de stora kraftkarlarna som skriver i historieböckerna, och med anledning av det så kommer därför här ännu en futtig månadsrapport.

Det har sparats 9 500:-kr i februari, 7 tusenlappar till aktieköp och 2,5 lapp till buffertsparandet.
Pigan hade väl knappt någon lön att komma med över huvud taget, utan hennes bidrag blev blygsamma 246,46 kr. 

Månadens inköp blev dessa.

01-02-22     100st Minesto             1 654:- kr
02-02-22       25st Telenor              3 658:- kr
04-02-22      100st Cloetta             2 434:- kr

Polar Power har ju gått väldigt dåligt under en period och de aktier som befann sig i en gammal AF-depå flyttades över till ISK, Detta medförde en liten förlust som kan användas att kvitta vinster med när det skall deklareras nästa år. Innehavet har därmed fått ett lägre GAV och förlusten är flyttad till raden sålt, bytt osv.. Polar Power har kommit sig under mars igen, här kan nog kriget i Ukraina spela in litegrann vilket är tråkigt, för hellre lägre kurs och inget krig än tvärtom. Även den enda aktien i Lockheed Martin verkar göra samma resa, + 1 000:- kr sedan köp  13 januari, vilket gör att köpsuget avtar och frågan är om den ska behållas om inte fler kommer köpas in under lång tid, eller avyttras. Har inte bestämt mig än. Det blir ju ett väldigt litet innehav med en enda aktie.

Resultatet för en Fattigbonddräng blev i alla fall så här när februari-22 summerats.

                                  31 jan-22             28 feb-22

Bank konto               84 702,29 kr          87 243,86 kr
Aktieportfölj          1 508 340,76 kr    1 469 459,48 kr
Kapital 1              1 593 043,05kr      1 556 703,34 kr

Så halkade portföljen ner under 1,5 miljoner igen och har inte kommit sig över under mars heller. Men det är inget annat att vänta under rådande omständigheter. Det blir oroligt även på världens börser när det är oroliga tider, och människor visar sina sämsta sidor. Mr Market sätter röda reaprislappar på flera aktier och det skapas köplägen. Många insiders i bolagen gör inköp och Fattigbonddräng följer sin plan även i orostider, det köps in aktier varje månad. Under mars har dessutom allt sparande gått till aktieköp, och bufferten kommer endast att få lite ränta samt de återbetalda amorteringarna på Lendify, numera Lunar. Med tanke på hur de ( Lunar ) beräknar intjänad ränta, är Fattigbonddräng övertygat om att det är en verksamhet driven av miljöpartister, de verkar inte kunna det där med procenträkning. Hej Per Bolund!!

OstbågsUlla har ju sedan vänsterns kongress hoppat av som ekonomisk tales(kvinna?). Fattigbonddräng hoppas att det är hans enträgna tjatandet om ekonomi, företagens betydelse och privat risktaganden som bygger välfärd som fått hennes hjärntvättade sinne att komma lite till sans, och se världen som den är. Inte som en Nordkoreansk utopi. Under vår lilla gemensamma resa till hennes drömmars land, hann ju Fattigbonddräng med att så små frö av tvivel i hennes förvirrade själ, och att hennes idol bokstavligen sköt ut henne därifrån, kanske också har bidragit en del. 

Nu letar vi små saker att glädja oss åt, i en för övrigt dyster medierapportering. Ibland är det skönt att bara stänga av eländet, och gå ut i naturen och njuta av det vi har. Det gäller att passa på så länge vi har det.

// Fattigbonddräng

4 kommentarer:

  1. Jag har aldrig haft en aktie som ökat i värde med en hel tusenlapp! En gång i tiden drömde jag om att ha aktier i Buffetts bolag, men de kostar fem miljoner kronor styck. Kanske lite väl mycket.

    Och jag håller med om att kriget gör börskurser som går upp eller ner några kronor här och någora kronor där rätt så fjuttigt. Det är närmare från Skåne till Lviv i Ukraina än det är till Gävle. Fast man måste simma över Östersjön om man vill ta raka vägen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel!
      Det kan kanske tyckas trevligt att en aktie sticker iväg så där. Men när man precis tänkt sig att köpa in sig under några månader för att få ihop till en hyffsad mängd till ett visst pris som man kommit fram till i sin "analys". Så faller ju resultatet av den analysen totalt, och man får räkna om och fundera på hur/om man vill fortsätta med bolaget.
      Jag kan också bara drömma om Buffetts bolag, fem miljoner känns som onåbart, och inte heller skulle jag lägga allt på en enda aktie heller, finns det inte en billigare B-aktie där? Eller var det bara något som var på förslag...

      Ha en fortsatt bra vecka
      Mvh
      //Fattigbonddräng

      Radera
    2. Jo, de skapade en billigare aktie för ett tag sedan men det är ju fusk. Det var visst en reaktion på att det blev poopulärt med bulvaner som köpte en aktie och sedan sålde andelar i sig själva. Buffett tyckte inte om att folk agerade dyra mellanhänder och accepterade till slut en billigare aktie.

      Men som sagt var, jag drömde ju om den stora aktien, för riktiga investerare!

      Radera
    3. Fusk gillar vi ju inte!!
      Riktiga investerare vet jag inte, kanske rika investerare...
      Eller får man konstatera att man inte är någon riktig investerare utan bara en helt vanlig Fattigbonddräng;)

      Radera