lördag 12 februari 2022

Odlingstider

Det börjar rycka lite smått i odlingsgenerna så här i början på ett nytt år. Det betyder alltså att det är hög tid att börja planera för årets odlingar. Själva växtodlingsplaner och sådant där fundamentalt odlingsrelaterat är ju naturligtvis på plats sedan länge, och en sådan plan sträcker sig helst över sex till sju år minst. Man vill ju inte utarma jorden på näringsämnen eller riskera diverse smittor och angrepp av alla de slag som kan drabba odlingarna. De brukar hitta fram bra ändå, men det gäller att göra vad man kan för att försvåra för dem.

Fru Fattigbonddräng har dragit igång med att så diverse frön, tomater, basilika och paprika för att nämna några har så smått börjat komma fram ur sina gömmor. Även Fattigbonddräng själv vill ju bidra till att öka hushållets självförsörjningsgrad i så stor utsträckning som han mäktar med och klarar av. Ostbågsodlingen är även den påbörjad och en god start har den minsann fått. Bilder ljuger som bekant inte så för för att blidka kritikerna så bifogas fotobevis, ett klåfinger ingår också....

Årets ostbågsodling kommer att delas upp i lite olika försök. Två huvudspår kommer att vara gällande nämligen dessa. Att ympa in typ ärt eller bönväxt i ostbågsplantan. Detta för att försöka öka livskraften och att formen på bönor och ärtskidor kan liknas lite vid formen av färdig ostbåge. Nästa försök blir att vända på tankesättet lite och istället ympa in själva ostbågsskottet på ett fruktträd som grund. Här tror Fattigbonddräng att man bör undvika plommon och körsbärsträd då det riskerar att bildas kärnor i den färdiga ostbågen. Att spotta kärnor under fredagsmyset, kan skapa otrevlig stämning eller störa omgivningen på olika sätt.  Äpple eller päron är förmodligen att föredra, eventuellt även försök med krusbär. Vinbär blir antagligen ett problem med fruktsättning av klasarna, men inget skall uteslutas i denna viktiga försöksodling av forskningssyfte. Trots att tidigare odlingsförsök har misslyckats så hyser Fattigbonddräng hopp om skörd under året. Odlingstips mottages tacksamt som vanligt, om någon sitter på erfarenhet och kunskap om hur denna gröda bäst odlas.

En upplysande start på lördagen blev det efter att ha läst bloggrannen Sparos inlägg idag om Friluftsfrämjandets kommunikationschef som likställer alla som förespråkar kärnkraft med våldtäktsmän och pedofiler. Fattigbonddräng är förvisso ingen förespråkare för kärnkraft, men inte heller helt emot. Men den synen på människor hör inte hemma i en påstått opolitisk organisation, dessutom en kommunikationschef som kommunicerar och uttrycker sig på sådant sätt. Ska Fattigbonddräng gissa så är han förmodligen inkvoterad  till uppdraget mer än att förtjänade det på egna meriter. Men det är bara en killgissning, om detta vet Fattigbonddräng intet.

Japp bildbevis igen


Det mest skrämmande är kanske också att det tydligen finns någon som gillar detta! Hur är folk funtade egentligen. Hur är den kopplingen ens möjlig att göra?? Finns statistiska bevis för påståendet? Var finns källa på det vurmarna? Ett sånt stolpskott denna kommunikations chef ändå är, det har Fattigbonddräng källa på, från hans egna inlägg...

Ha en fortsatt trevlig helg, se upp för alla slags ismer. Särskilt dumismen!
Fattigbonddräng kommer lägga tid och resurser på friluftsodlingen istället för friluftsfrämjandet de ska inget stöd ha.
//Fattigbonddräng

2 kommentarer:

 1. Följer din odling av ostbågar med spänning.
  Självförsörjning av livets gula goda skulle sitta fint :-)
  Men vad ska min lokala leverantör leva på då då? Inte mitt problem :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej en annan Micke!
   Jag tror det finns goda förutsättningar för årets odling, positivism är ju en god hjälp.
   Din leverantör får väl helt enkelt leva på alla som inte odlar själv. Dessa brukar vara i majoritet, så marknaden lär inte punkteras helt. Inte inledningsvis i alla fall.

   MVH
   //Fattigbonddräng

   Radera