fredag 3 februari 2017

Januari rapporten

Så har årets första månad passerat, och dagarna bara fortsätter rulla på som om de inte kan något annat. Men de följer väl någon form av naturlag precis som vilket börsindex som helst.

En annan, i världssammanhanget lite mindre viktig naturlag är Fattigbonddrängs månadssparande och förehavanden på börsen.
Men även dessa rullade på som vanligt under januari.
Det har således överförts 7 000:- kr till detta ändamål. 5 500: kr till aktieportföljen 1 000:- kr till sparkontot ( ev till kommande räntebetalning av bolån), samt 500:- kr till lekportföljen.

Pigan har också bidragit med lite utdelningspengar, från Disney kom 97,84 kr och från NorthWest Healthcare 135,68 kr.  Totalt 233,52 kr, lite snopet var att pigan inte fick någon lön från GlaxoSmithKline som inhandlades första december vilket tydligen var för sent för att få vara med om utbetalningen i januari. Men det går fler utdelningståg från den stationen, närmare bestämt fyra stycken om året.

För ovan nämnda pengar köptes det in aktier i H&M och Skånska Energi. Det lektes vidare med lekportföljen som avslutade månaden på +6,6%  eller 66:- kr..

Flera bolag i portföljen har lämnat förslag om sänkningar på sina utdelningar, vilket gör det svårt att nå målet om 15 000:- kr i utdelning för 2017. Det finns tankar om att sälja Ericsson och byta till något bolag med högre utdelning, men samtidigt får inte utdelningarna vara den tyngst vägande orsaken till byte av bolag. Så den får nog ligga kvar och mogna till sig lite till, både aktien och tanken.

Portföljens största innehav Norska Aker gjorde en dipp på januaris sista handelsdag på 11:- Nok. Vilket gör ett tapp på ca: 5 000:- Skr på en och samma gång i portföljen. Dagen efter gick den upp nästan allt igen 10:- Nok. Sedan har den åkt jojo lite hela tiden. Om någon vet orsaken till detta så kommentera gärna det.
Det som Fattigbonddräng funderar över är att herr Rökke har tankar på att avyttra innehavet i Aker Solutions, men det är ju tämligen gamla uppgifter och borde inte stöka med aktiepriset och skapa oro nu.

På tal om Norska bolag så har det köpts in ett nytt sådant till portföljen för februari pengen, men mer om det en annan gång. För här kommer månadsredovisningen för månaden januari i sifferform.

                                   31 dec-16                 31 jan -17  
Bank konto              74 489,64 kr              75 489,64 kr
Aktieportfölj           498 120,72 kr            509 988,94 kr
Kapital 1                572 610,36 kr            585 478,58 kr

En ökning på ungefär 2,4% i månaden får man väl vara nöjd med så här i inledningen av ett nytt år.

Många årsrapporter är det som trillar in just nu, mycket att ögna igenom och många tankar att försöka få ordning på. Skönt att ha en grundstrategi att förhålla sig till, det gör det lite lättare att fatta beslut om vad månadspengen ska användas till.

Det är fredag igen, och en del av Fattigbonddrängs löpande kassaflöde läggs givetvis på en påse ostbågar.

Trevlig helg
//Fattigbonddräng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar