söndag 5 februari 2017

Tjäna pengar på solen

Går det att tjäna några pengar på solen? Att solen är livsgivande och påverkar det mesta här på jorden vet vi ju om. Men kan man göra pengar på den?

Vi människor har ju gjort oss beroende av energi sedan vi upptäckte möjligheten med att kontrollera elden.
Nu, några årtusenden senare använder vi energi för nästan allt vi tar oss för. Värmer våra hem, lyser upp mörka rum och transporterar oss. Den används för arbete, nöje och till att förvara och tillreda mat. Att helt klara sig utan energi i dagens samhälle är lika svårt som att sluta andas.


Vårt energiberoende är permanentat och frågan är mest var ifrån den geografiskt skall komma, hur den skall produceras och levereras.
Att energibehovet skulle minska på ett globalt plan, med en växande population på planeten tror inte Fattigbonddräng kommer att ske. Utan det gäller att hitta mer hållbara källor att ösa den ur.

Det finns flera olika sätt att få tillgång på energi. Fattigbonddräng har ju aktier i Aker med viss inriktning mot olja och gas. Men även Skånska Energi som ägnar sig åt geoenergi men kanske ändå mest fokuserar på småskalig vattenkraftproduktion. Det finns synpunkter på båda dessa sett att producera energi, ofta med tanke på miljön. Olja och gas påverkar ju klimatet och påverka den globala uppvärmningen. Vattenkraften stoppar vattenlevande organismer att vandra i älvar och åar, och lägger även en del mark under vatten. Dessa våtmarker uppskattas av en del för att öka den biologiska mångfalden, men minst lika många tycker att de är en katastrof för miljön. Det finns förmodligen både vinnare och förlorare här i det biologiska samspelet.

En växande del av energisektorn är att utnyttja solen, allt fler företag poppar upp och solenergi ligger rätt i tiden med hänsyn till växthuseffekten med mera. Ny teknik gör det dessutom allt mer lönande att utnyttja solen för att utvinna elektricitet. Att solen kommer att lysa under en lång tid framöver innan den slocknar känns som en trygg leverantör för energin. Fattigbonddräng har tittat lite på olika börsnoterade företag som har som syfte att nyttja solenergin, genom att bygga solparker eller hitta sätt att lagra energin i olika batterilösningar. Det fanns fler än vad som var möjligt att titta närmare på men två stycken verkade lite mer intressanta i en första sållning.

Till slut föll valet på det Norsk baserade företaget Scatec Solar, och en liten kontrollpost på 50 aktier inköptes. Om man vill kan man läsa mer om företaget här. Om inget otrevligt kommer fram om bolaget kommer den största delen av Fattigbonddrängs månadspeng användas till inköp i detta bolag de närmaste månaderna. Då det verkar finnas utvecklingspotentialer i detta bolag som varit på börsen sedan oktober 2014. Det har betalats en liten årlig utdelning, och Fattigbonddräng hoppas att det fortsätter så.

Kommentera gärna om ni har någon erfarenhet av bolaget eller något annat inom solenergisektorn!

Snart börjar en ny spännande vecka, visst är det härligt med måndagar?
//Fattigbonddräng

2 kommentarer:

 1. Roligt att läsa tankar om solenergiaktier!

  Intresserar mig också mycket för förnybar energi men solenergi är svårt för det finns många företag som hoppas på att ta marknadsandelar men få lyckas. Scatec är nog rätt bland de bättre, har bevakat dem men aldrig riktigt övertygats tillräckligt för köp. Norska REC gick det inget vidare för trots goda förutsättningar. Ripasso återstår att se om de kan kommersialisera sin produkt. SolarWorld hade en stark global marknadsposition men det hjälpte föga aktieägarna. Många hoppas på Elon Musk företag men jag köper inte idén med att hyra ut solenergi - skulle för egen del hellre köpa solpaneler som en investering som man kan räkna hem efter några år motsvarande hur villor köper bergvärme.

  Jointrine.com är annars ett spännande alternativ om du vill investera genom att låna ut pengar till solenergiprojekt i Afrika. Minst 5 procents ränta, kort återbetalningstid men också hög risk.

  Tack för tipset om Skånska Energi! Känner till förutsättningarna för geoenergi i Skåne men hade missat att det fanns ett börsnoterat företag som säljer geoenergi. Verkar helt klart intressant och ger en god utdelning men röda siffror och risk för lägre elpriser kanske är en varning. Ska kolla upp närmare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren!

   Jag tror nog att solen kan vara det som gäller i framtiden, det svåra eller omöjliga är att veta vilket/vilka bolag som kommer att bli dominanta och leda utvecklingen.
   Elon Musk håller på med så mycket på en gång, så det blir ju inte riktigt en investering på enbart solenergi heller. Tack för dina synpunkter och tips om Jointine, ska försöka hinna att titta på det och hur risken ser ut.

   Skånska Energi äger ju också själva nätet i sitt lilla område vilket ger en liten monopol ställning om än lokalt.

   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera