söndag 4 maj 2014

sapindus mukorossi eller indiska tvättnötter

Indiska tvättnöts träd
Billigt? 236 kr kilot

Fattigbonddrängs sambo har infört ett nytt påhitt i vårt hus! Ett som Fattigbonddräng ställer sig något skeptisk till. Som så många gånger förr brukar det ju vara som så, att verkar något vara för bra för att vara sant så är det nog det. Men nu har dessa Indiska tvättnötter gjort sin första runda i tvättmaskinen, tvätten är på tork och ska snart kritiskt granskas av vakande Fattigbonddrängsögon!
Vad är nu detta för mirakel nötter?

Nedan följer texten från informationsbladet, har någon erfarenheter tas de tacksamt emot.

Indiska Tvättnötter  sapindus mukorossi
Tvättmedel utan kemikalier

Miljövänligt 100 % biologiskt tvättmedel utan kemikalier. Ger en mild och skonsam, men samtidigt grundlig och effektiv rengöring av både vit- och kulörtvätt. Kan användas till alla tyger och temperaturer. Sköljmedel är inte nödvändigt. Idealiskt för allergiker och vid hudproblem, mild mot huden. Doftneutral. Billigare än traditonella tvättmedel.
Tvättnöten är frukten av trädet sapindus mukorossi och innehåller saponin. Trädet producerar detta tvålämne för att skydda sig mot parasiter, bakterier och svampangrepp. Således behövs inga besprutningsmedel på odlingarna. Personer med (tvättmedels-) allergi och psoriasis har inte heller lika mycket problem vid användning av tvättnötter.
Botaniskt sett är det inte en nöt, utan en frukt. Dessutom växer nötterna på stora träd som bidrar till jordens syresättning. Nötterna har på så vis klimatkompenserat sig själva! Tvättnötterna fraktas med båt för minsta miljöbelastning.

Tvätt i maskin:
Lägg ca 8 nötter i en tvättpåse, en ihopknuten strumpa eller dylikt och lägg den i tvättmaskinen. Nötterna kan användas tills de är helt trasiga, kan sedan komposteras eller kastas i brännbart avfall. Du behöver inte använda något annat tvättmedel eller sköljmedel. Vid vittvätt kan du använda naturligt blekmedel som bikarbonat, ca 1 tsk per maskin.

Kan även användas till:
Hårschampo, ger håret glans och vitalitet. Gör håret lättare att reda ut. Balsam behöver inte användas. Till bad av husdjur. Skydda mot insekter. Kan användas som allrengöringsmedel i tex. kök och badrum.


Schampo och flytande tvättmedel:
Häll i en kastrull ca 5 dl vatten och ca 50 g nötter. Låt koka upp under lock och lämna i blöt ca 10 min. innan du silar. Förvaras kallt.
Flytande tvättmedel används till:
Tvätt, ca3 msk, maskindisk ca 3 msk, som allrengöringsmedel.
Man kan använda hela nötter i diskmaskinen.
Till fönsterputs 2 msk + 3 msk ättika.

Och där slutade informationen....


Visst låter det för bra för att vara sant. Kan ju nämna att Fattigbonddrängs hår är alltid väldigt lätt att reda ut, även det som växer fortfarande. Och vad är det för påhitt med inget sköljmedel i tvätten! Det här är jag mest skeptisk mot, hur luktar det då? Blir kläderna inte stela som kartong?  Fattigbonddrängs arbetskläder kan vid lite "misstag" av tvättoperatören, ibland ha en svag ladugårdsdoft även efter tvätt.Trotts tvätt med riktiga tvättmedel innehållande kemikalier och tillhörande sköljning med sköljmedel. Är det inte det som får det att lukta rent?
Dessa Indiska tvättnöts träd växer även i södra Kina, om någon nu tänkte sig leta reda på dem.

Fortsatt trevlig helg. I morgon kommer utdelningen från skåne-möllan, en liten aktie jag snart är ensam om att hålla fast vid känns det som. Kanske skulle öka lite bara på ren trotts.....

// Fattigbonddräng
4 kommentarer:

 1. Jag har använt tvättnötter till att tvätta kläder och var nöjd med resultatet.
  Även dåvarande skeptisk sambo var nöjd, fast kom sig inte att bruka dem på egen hand.
  Dock använde jag dem inte på den tiden jag hade lagårdskläder. (för övrigt tvättades de kläderna på mitt jobb, och lagårdslukten gick nog aldrig ur...)
  Men träningskläder tycker jag kan lukta dåligt efter tvätt (och då inte just med tvättnötter, utan tvättmedel över huvud taget, om man inte använder välparfymerade tvättmedel/sköljmedel) men det löste jag med att skölja dem i ättiksvatten, det tog bort lukten. Vet icke om det fungerar på lagårdslukt.

  Jag har även brukat tvättnötterna som hårschampo men tyckte att det blev för starkt.
  Behövde en ganska stark blandning för att få håret rent, men då blev håret istället väldigt torrt och fick jag ner något i ögonen så sved det och jag blev röd.
  Så jag slutade med det som schampo.
  Men, ibland kan samma produkt fungera bättre om man senare provar en andra gång, då huden/håret förändrats med annan behandling.
  Fast för mig är det inte aktuellt att prova med tvättnöts-schampo igen, då jag i dagsläget provar mig fram med björklöv som är billigare än tvättnötter :)

  Att ha tvättnötterna som maskindiskmedel låter intressant!!
  Har själv funderat på att prova det som handdiskmedel... Kanske återkommer jag i ämnet.
  Lycka till med era utforskningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Jo, till min förvåning blev tvätten helt ok. Jag ska prova med ättiksvatten som sköljmedel till ladugårdskostymen, det behöver köras en maskin nu ändå. Som egenföretagare får man sköta tvätten själv. Och hålla med arbetskläder också för den delen. Hämta schampo från Indien eller södra Kina känns helt onödigt, när det växer så mycket björk inpå knuten. återkom gärna med recept på hopkoket i din blogg när du fått till det :)

   Radera
 2. Jag har också använt tvättnötter. Var nöjd först, men efter ett antal tvättar märkte jag att tvätten inte blev ren. Speciellt tydligt var det med vita bomullsblusar som fick gula fläckar under armarna, antagligen var det deodorant och svett som inte gick att tvätta bort. Så ville jag inte ha det utan återgick till mitt vanliga tvättmedel (ica skona). Fläckarna försvann i nästa tvätt. Jag verkligen gillade tanken att använda tvättnötter och var positiv betydligt längre än maken, men samtidigt vill jag ju ha rent. Jag brukar hälla ättiksprit i sköljmedelsfacket när jag tvättar handdukar. Annars har jag slutat med sköljmedel. Tvätten är lite "sträv", speciellt eftersom vi torkar på lina i tvättstuga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, tack för din kommentar och att du delar med dig av dina erfarenheter. Det kan kanske vara så att effekten försvinner efter bara någon enstaka tvätt, om det nu ens finns någon. Våra nötter börjar trasa sönder sig efter bara några tvättar. Så för egen del har jag redan gått tillbaka till vanligt tvättmedel. Råd och rön har ju testat nötterna och inte hittat någon nytta med dem, Vatten och mekanisk gnuggande var lika effektivt. Ättikspriten gav däremot en svag men trevlig doft. Ifall den är miljövänligare/billigare än vanligt sköljmedel kan man ju undra. Men jag kan tänka mig fortsätta med det i alla fall till jobbkläderna. Korna är inte så kräsna, så funkar det för dem duger det åt mig.

   Radera