tisdag 20 maj 2014

Aker eller Ocean Yield?

Började med att titta på ett företag som heter Ocean Yield. Ett tämligen nytt bolag på Oslobörsen med en utdelning om ca 7%. Det ägs till 73,5% av Aker ASA och som en så stor ägare var det påtalat att titta lite på dem också. Detta har lett fram till att jag nu överväger att istället köpa in mig i Aker direkt istället, och få en hel del mer "på köpet". Utdelningen är likvärdig på 6,66% men det känns som en bättre diversifiering även om Aker har en majoritet av inriktningen mot olja och gasindusrtin i Norge.
Det känns som en mindre risk än enbart Oceans Yield. Tankar på detta mottages gärna, tänker jag fel här? Här följer en liten presentation.
Ett investment bolag med sex olika företag samt en omfattande finansiell verksamhet. Något liknande Industrivärden, Ratos eller Investor i Sverige kan man tycka men med snävare inriktning i bolagen. Med fokusering mot olja och gas industrin, samt lite fiske.
Börsvärdet är strax över 15 198 MNOK. (enligt avanza).Så att köpa in alla 72 374 728 aktierna kräver en rejäl hög med pengar. Den största ägaren det gifta paret Anne Grete Eidsvig och  Kjell Inge Rökke som genom TRG Holding AS  har 67,8% av aktierna och lika stor röststyrka. Övriga "storägare" har enbart enstaka %. Det gör att TRG Holding kan styra och ställa lite som dom vill. Vilket jag nog ser som en styrka, för när olika viljor inte vill samma sak brukar det inte gynna företaget eller ägarna.

Strukturen i bolaget är som uppställningen nedan.
Industrielle investeringer
Aker BioMarine
Aker Solutions
Kværner
Det norske oljeselskap
Havfisk ASA
Ocean Yield

Vad sysslar de olika bolagen med?

Aker Solutions: Är ett servicebolag inom olja och gas industrin, Det är listat på Oslobörsen och har ett börsvärde på
27 838 MNOK. Aker äger ca 28% av bolaget genom sina aktier i Kvaerner. Aker Solutions har 28 000 anställda i ett 30 tal länder. Företaget är utdelande och har ökat utdelningen varje år de senaste fem åren, 4:- NOK delades ut senast. Länk till deras hemsida hittar ni här.

Kvaerner: Ett specialist företag inom EPC (engenering, procurement and construction). Även detta bolag jobbar mot olja och gas industrin och är listat på Oslobörsen. Aker äger 28,7% av Kvaerner. Som värderas till 3 133 MNOK.  Företaget är utdelande och delar ut två gånger per år sedan 2012. senast 0,61 NOK.  Länk till deras hemsida finns här

DetNorske: Även detta företag sysslar med olja. Det är  näststörsta på den norska kontinentalsockeln. Aker äger 49,99% av aktierna.Företaget handlas på Oslobörsen.
Har inte delat ut de senaste tre åren. Företaget värderas till 8 463 MNOK Hemsidan hittar ni här

Havfisk: Hette tidigare Aker seafoods, Aker äger 73,2% av aktierna och har därmed kontroll över fiskeriverksamheten. Man hittar även detta bolag på Oslobörsen med ett beräknat värde på 994 MNOK. Det har satsats 770 MNOK på tre nya trålare, som ska vara levererade. Man kan ju hoppas på ett miljövänligare fiske i och med det, för det har framförts synpunkter från olika grupperingar om hur fisket bedrivs generellt. Inte endbart Havfisk får en känga av den sleven. Hemsidan finns här. Det här är inte som när Fattigbonddräng tar metspöt, och befinner sig mer bakom flötet än vanligt. De nya trålarna är stora som en mindre by! Företaget är inte utdelande utan prioriterar att förnya flottan av trålare för tillfället.
Gadus Neptun
Ingen liten eka precis. men bränslesnål påstås det.

Ocean Yield: Ett rederi som jobbar mot? just det oljeindustrin. Ett företag som Aker tidigare ägde till 100% men som man numera har 73,5% av, sedan börsintroduktion 2013. En betryggande majoritet av rösterna finns därmed kvar. Orderböckerna verkar tämligen välfyllda för de närmaste fem åren. Sedan ett år kan man alltså handla även detta bolag på Oslobörsen. Börsvärdet är 5 179 MNOK. Bolaget är en utdelare på över 7.% vid nuvarande kurs mellan 38:- och 39:- NOK,  företaget delar ut kvartalsvis. Läs mer här på deras hemsida.Den korta historiken ger frågetecken, kan utdelningen vara hållbar? eller skulle en större del av vinsten användas till att förnya flottan etc?

AkerBioMarine: Tillverkare av kosttillskott baserade på krill. Bolaget är inte noterat, det köptes upp i januari 2013 av dåvarande Aker seafoods. Olika omega3 produkter tillverkas och säljs. Hemsidan finns här

Finansiella placeringar: Värdet på dessa var 8,1 Miljarder NOK vid årsskiftet, av dessa var 2,5 Miljarder NOK i kontanter. Ingen dålig plånbok. Samt ligger en stor del i Converto capital fund.
Är Aker ett intressant köp? Aktien handlas nu runt 210:- NOK. Priset har varit stigande sedan början av februari i år, för att backa något senaste dagarna. Utdelningen om 13:- NOK ger en utdelningsprocent på 6,2 inte illa ändå. Det känns som ett betydligt tryggare val än enbart köpa in sig OceanYield som Fattigbonddräng tänkte från början. Det känns tryggare med så mycket mer på köpet, till nästan samma utdelning. Även om olje sektorn är dominarende i bolaget, till och med i krillen är det ju oljan de vill åt. Så kan det vara ett styrkebesked att de håller sig till det de kan, och inte fladdrar iväg åt massa olika riktningar med sina innehav. Det finns säkert mycket mer om bolaget som jag missat, men detta var en liten presentation om var mina köptankar befinner sig för tillfället.
Aker blir förmodligen Fattigbonddrängs köp i maj. Alternativt 50/50 med Ocean Yield.

P.S
Såg att Spartacus Invest för någon timme sedan också skrev om Aker, kul att fler tittar på och även äger bolaget. Hans inlägg kan ni läsa Här. Om S köper kan det väl inte vara fel?! För att inte komma allt för mycket på efterkälken publicerar jag det jag har..... D.S


I övrigt önskas er en fortsatt trevlig vecka// Fattigbonddräng
9 kommentarer:

 1. Ditt inlägg var lite längre därav kanske jag han publicera några minuter tidigare än dig. ;)

  Jag tycker man får en ok verksamhet till ett ok pris via Aker just nu.

  SvaraRadera
 2. Visserligen, men längden har ju ingen betydelse. Aker känns som ett bra köp. Så det går nog före Ocean Yield trotts allt. Att ta lite rygg på S, känns ganska tryggt dessutom.

  SvaraRadera
 3. Det verkar som att nästan alla aktier på norska börsen är lägre värderade än i Sverige och Usa. Kan kanske vara exponeringen mot sjöfart/olja och valutarisk som är förklaringen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kanske det är mot sjöfart/olja. Men alla norska bolag tycker jag inte är lågt värderade. har följt Veidekke under året, de låg på runt 45:-NOK. I mina beräkningar tyckte jag att upp till 55:--58:- NOK kunde vara ok. Nu handls den för runt 68:-NOK Det tycker jag är lite övervärderat. Men jag är ingen vidare på att värdera bolag, det får man också ha i åtanke. Så din iaktagelse kan mycket väl vara helt riktig. Tack för att du delar med dig.

   Radera
 4. Jag vill egentligen inte vara petig, men jag tror utdelningen landade på 13 nok/aktie istället för 14 nok och att Ocean Yield inte äger 93% av American Shipping utan det är skuldförbindelser de äger där istället med en ränta om LIBOR + 6%. Akers Converto Capital är mig veterligen istället störste ägaren i American Shipping med ca 19% av aktierna. Gör ju ingen större skillnad för helhetsbilden av Aker kanske men nu då vi är "aktie-svågrar" kan vi ju hjälpa varandra att leta info. ^^

  SvaraRadera
 5. Peta på du, Jag räknade nog svenska kursen i utdelningen.Så det blev lite bättre än verkligheten. Ska ändra och göra rätt. Angående A Shipping måste jag ha hittat någon felaktig info. Ska kolla upp "mina källor", tills dess litar jag på dig. Du brukar ju ha koll på läget. Och norska är inte mitt bästa ämne. Tack för uppgifterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. S. Du har rätt som vanligt, tur att du kollar upp mig så det blir rätt till slut. Tar bort den meningen... Jag publiserade nog lite för fort när du redan skrev om Aker, så jag dubbelkonrollerade inte min kladd ordentligt. Ska försöka skärpa mig i framtiden, om det nu kan lyckas. Tack än en gång. Kursen går upp, lite synd jag skulle vilja ha mer runt 210:-.

   Radera
 6. Satt o tittade på Aker här i sommarvärmen...fan vilken bra investering du gjorde när det begav sig. Grattis!

  /B.L.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack B.L
   Japp även en blind höna kan ju hitta ett korn ibland;)
   Ursäkta det väldigt mycket sena svaret, men ofta är det bättre sent än aldrig.
   Herr Rökke har skött om verksamheten väldigt väl.
   //Fattigbonddräng

   Radera