onsdag 23 december 2020

Årets utdelningar


Den sista av årets utdelningar har nu trillat in på kontot, Det blev ju mindre än vad som var förväntat när året inleddes. För det utbröt en coronahysteri, med en press på bolag inom flera branscher att klara den dagliga driften och att bara lyckas överleva. Storebror staten la sig också i bolagens utdelningsstrategier, vilket Fattigbonddräng kan tycka finns visst fog för. Ska företagen ta emot stöd av staten med ena handen för att det är kris i bolaget, så är det inte så lämpligt att dela ut pengar med den andra handen till ägarna. Det som rimmar lite illa är dock att staten inte ställer någon form av motprestationskrav på alla andra olika bidrag som delas ut till allt och alla. Så här visar regeringen åter sin dysfunktionalitet, men bolag kan inte rösta i val, enbart röstboskapen har denna möjlighet.

Det har kommit en del utdelningar trots ett märkligt år. Pigans uppsatta mål om 36 000:- kr i årslön kom ju på skam riktigt ordentligt. Ett tag verkade som att den skulle backa tillbaka till 2017 års nivå, men lite höstudelningar räddade lönen till att slå även 2018. Med några små ränteutdelningar kvar på Pigans lönelista så har den ackumulerade lönen för 2020 blivit 27 361,78 kr, Ingen summa som täcker de kostnader en Fattigbonddräng har under ett år, men om sparandet tas bort i budgeten så skulle de ändå ganska enkelt räcka 3-4 månader. Så 25% av Fattigbonddrängs utgifter står alltså Pigan för om det skulle behövas, det är en fin hjälp om eller när den behöver plockas ut istället för att återinvesteras. Detta ligger förhoppningsvis fortfarande något eller några år fram i tiden.

Eftersom Fattigbonddräng inte enbart är fattig, utan också allt mer bekväm, lat och praktiskt. Så listas inte alla enskilda utdelningar upp för de senaste månaderna. De olika bolagens utdelningar går ju bra att följa på sidan "portföljen" för de som vill, månadsvis. Så istället redovisas en tabell som visar månadsvisa utdelningar under åren.Det hyffsade tills sig lite det sista tertialet ändå. Vad som kan väntas av 2021 är väldigt svårt att förutse. Fattigbonddräng är försiktigt optimistisk om ett år med nytt utdelningsrekord, just för tillfället är killgissningen på mellan 35-40 tusen. Vilket skulle vara helt underbart om det lyckas infria sig. 
Den som överlever får se.

Då återstår bara att önska alla eventuella läsare en riktig GOD JUL, och ta det nu lugnt med glöggen!
//Fattigbonddräng

4 kommentarer:

 1. God jul på dig också Drängen!
  Ja alla ser nog fram emot ett bättre år än det som gick.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Procentpanik!
   Samt ett stort tack för din kuliga julsaga! Jag skrattade hela vägen till stallet för att göra i ordning renarna inför den stora dagen.
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Även för egen del blev det ett magert utdelningsår (relativt tidigare år). Jag är inte så oerhört fokuserad på att få maximalt med utdelning, men att stora högar pengar ligger och "vilar" i bolagen istället för att delas ut känns lite knepigt. I de bolag jag är investerad i kan jag dock känna mig trygg med att pengarna inte används till något dumt...

  Tack för alla intressant inlägg under året!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Egon!
   Det känns ju inte så tryggt när politiken ska styra näringslivet med nästan ägarliknande direktiv. Skräckexemplen är väl Maud Olofssons agerande i Neon och PostNord, Det blev kostsamt för skattebetalarna det.
   Jag ser fram emot dina kommande inlägg.
   God fortsättning
   //Fattigbonddräng

   Radera