fredag 4 december 2020

Ekonomiska läget


 Fattigbonddräng har ju hållit sig borta från bloggandet en tid, så några avslöjanden om den ekonomiska utvecklingen har inte dokumenterats så noga på bloggen. Det är ju ändå tänkt att detta ska vara en ekonomisk blogg som förhoppningsvis kan inspirera någon annan fattig löneslav att börja se över de egna möjligheterna till ett tryggare ekonomiskt liv. Kan en Fattigbonddräng skrapa ihop en liten peng, så kan en fattig vad som helst göra det samma.

Fattigbonddräng sparar 8 500:- kr i månaden, vilket motsvarar ungefär 50% av uttagen lön och arvode. Hela sparpengen har gått till aktieköp och sparkontot har fått stå still runt 100 000:- kr nivån. Efter ett pannbyte och en vattenskada i den Fattigbonddrängska stugan så har det naggats en hel del på denna buffert. Som husägare är det lämpligt att ha ett konto, eller en viss del av sitt sparande som en liten reparations och underhålls buffert. Med detta sagt så kommer det att lite smått att fyllas på i denna del av bufferten under nästkommande år. Det har även införskaffats en kreditlina till en av portföljerna. Det finns flera anledningar till det. men de starkaste är nyfikenhet hur det funkar. Men även större möjlighet till aktieköp när intressant tillfälle uppenbarar sig och den ordinarie kassan redan är förbrukad. Tanken är att aldrig överskrida den med mer än att räntekostnaden är noll.

Juli månad var det som redovisades senast här på bloggen, sedan dess har de månadsvisa resultaten blivit som det blev enligt bilden nedan.


Den lilla Kinesiska fonden såldes under november med några hundralappar som vinst. Bankkontona är det som det är med, väldigt skönt att ha när de behövs. Utan en buffert skulle Fattigbonddräng precis som så många andra, behövt stå med mössan i hand hos banken och tigga om att få höja belåningen på fastigheten. Det är väldigt mycket enklare med egna pengar, den tryggheten går inte att övervärdera. Aktieportföljen har presterat bra den senaste tiden och en ny whiskynivå passerades i november. Trevligt och gott!!

Nu har Fattigbonddräng även stoppat insättningarna till portföljerna hos Avanza. Dessa har i stället i sin helhet styrts över till gammelbanken Swedbank från årsskiftet. Avanza verkar halka efter i kundservice allt mer nu, och de gamla bankerna verkar komma i fatt och förbi inom område efter område. Har skickat frågor till Avanza för två dagar sedan, men fortfarande inget svar. Inget är som väntans tider, men det känns onödigt att ta så lång tid att få svar på mejl. Avanzaportföljerna får nöja sig med utdelningar och kreditlinan en tid framöver. Nordnet kanske kan vara ett alternativ, finns någon med erfarenhet av dem? Så kom gärna med positiva eller negativa intryck om dem.

Det får räcka med uppdatering för detta nu, köp och utdelningar under dessa månader får bli ett annat inlägg.

I dag är det fredag, och kvällen fylls med ostbågar och något gott drickbart till det. Krama nu om varandra ordentligt om ni törs i denna skräckens tidevarv, 

//Fattigbonddräng


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar