onsdag 2 december 2020

Fattigbonddräng in i skuldträsket


 Det var ju länge sedan Fattigbonddräng hade något nytt att skriva om, men nu har han blivit allt mer nyfiken på att lära sig hur det där med belåning av portföljen fungerar. Det bästa sättet att lära sig något är allt som oftast att prova på. Lite som att lära sig att cykla, det kvittar nog hur mycket man läser teorin om fysikens lagar över cyklingskonsten. Det är likväl först när man hoppar upp på det där fordonet och trampar på och försöker hålla balansen som förmågan att kunna cykla infinner sig på riktigt och man förstår hur det är att cykla. efter de första vingliga turerna så tilltar färdigheterna allt mer, snart behöver man inte ens tänka på hur man gör, utan man bara cyklar på.

Så med denna grundfilosofi i tankarna, så har Fattigbonddräng alltså skuldsatt sig ännu mer, genom att ansöka och blivit beviljad kredit hos Avanza. Tanken är att aldrig låna en större summa än att räntekostnaden förblir 0%. Tidigare skuldberg har ju bestått av bolån. men framöver finns alltså även en kreditlina att tillgå.

Lära genom handling var det som sagt. Fattigbonddräng tyckte att tillfälle uppenbarade sig för att använda denna nya möjlighet. Några aktier köptes in och krediten aktiverades. Två minuter senare så såldes samma aktier då de tagit ett rejält skutt uppåt på värdeskalan. Så Fattigbonddräng var skuldsatt under två minuter och tjänade några hundralappar på lånade "gratis" pengar. Givetvis tjänade även Avanza några kronor på att låna ut dessa pengar till någon annan som faktiskt tar hela risken med själva affären. Ett faktum man inte ska glömma bort, som hela deras affärsidé bygger på med "gratis" utlåning. Så nu gäller det att använda dessa lånade pengar med förnuft, så man inte blir stående med Svarte-Petter när den stora damen sjunger.

Ett oväntat fenomen, eller vad det ska kallas för är att det nu även finns en ny rad på kontosammandraget. Plötsligt står det intjänad ränta 0,71 kr. Finns det någon mer erfaren skuldträl som vet hur det kan ha uppstått? Den informationen skulle tacksamt tas emot av en skuldnovis. Finns det alltså även en möjlighet att tjäna in ränta på pengar man lånat till 0% ränta? Det verkar lite för bra för att vara sant, så förmodligen är det inte så det gått till. Men hur har dessa 71 ören uppstått under två minuters skuldsättning av kontot? Tänk vad pengar det kan bli om man lånar länge.....   typ 21,30 kr i timmen!!

Någon form av avstämning över gjorda aktieköp och fådda utdelningar ska plitas ihop av Fattigbonddräng. Så får vi se om någon orkar läsa det. Det mesta har rullat på som det brukar vad sparandet anbelangar, och portföljen har uppdaterats månadsvis så viss repetition kan uppstå...

Det har varit lite strul med att kunna se och skriva ut notor från Avanza under några månader, Finns det fler som drabbats av detta, eller är det ett enskilt fenomen? Hos Gammelbanken Swedbank kan man skriva ut notan så fort affären gått igenom. Avanza i bästa fall dagen efter men just nu inte ens det. 1-0 till Swedbank. Dessutom gratis courtage, upp till ett innehav av 100 000:- kr! Det ger ytterligare ett halvt poäng 1,5-0 till Gammelbanken!!

Ta hand om er och dem som står er nära, men var inte rädda! Rädda människor är så lätta att styra av de som bestämmer och det brukar ju aldrig sluta väl.

//Fattigbonddräng

2 kommentarer:

 1. Det blir alltid ränta på isk-kontot när man nyttjar avanzas belåning även om man lånat så lite att räntan ska vara noll. Men tittar du på kredit-kontot har du där lika mycket minus. Vet inte varför de gör så, men sammanlagt blir det ju riktigt så jag har aldrig frågat om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!
   Tack för svaret, det kan ju vara en anledning. Fast jag förstår inte riktigt varför.
   Kan det ha något med schablonbeskattningen på ISK konton att göra och att det inte heller är någon bra idé att återföra lånat belopp till kreditkontot för att det då räknas två gånger och ger dubbelbeskattning? Eller har jag missuppfattat det?

   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera