fredag 9 januari 2015

Den osunt ologiska acceptansen

Fattigbonddräng vill gärna tro att han besitter en något sund förmåga till logik. Att det finns en tanke och ibland även ett mål med det som han tar sig för. Men han har kommit på att han inte förstår sig på människorna. Förmodligen är det därför som han jobbar med djur. Det är inte alltid som "folk" ( folk= alla de där andra) kan se orsak och verkan med hur andra människor väljer att leva sina liv. Men det är alltid lika intressant att höra hur deras tankar och funderingar tar sig ut....

Fattigbonddräng har valt att försöka hålla på sin anonymitet som bloggare, fegt enligt många. Men tyvärr är det dessvärre nära på nödvändigt. Eftersom bloggen till största delen handlar om pengar, vilket är lite tabu i mångas ögon. Dessutom skulle Fattigbonddräng med stor säkerhet få betydligt mindre uppdrag av bönderna, om de kände till att en del av avbytarens lön läggs på aktier istället för krogbesök etc. Enligt flera av dessa logiska tänkare så skulle detta vara ett bevis för att priset är högre än det skulle behöva vara för att försörja en så pass förtappad själ....här finns en viss logik eller hur?

Ponera nu istället att Fattigbonddräng fortsatt tar ut samma priser av sina kunder. Men han slutar köpa aktier eller sparar på annat sätt. Istället använder han de pengar som inte går till direkt livsuppehållande åtgärder till annat. Han kanske börjar röka upp en 1 500:- kr i mån, och återupptar lite snusande. När han ändå är i gång vill han ut och festa minst två gånger i månaden, och gärna ta taxi åtminstone på hemresan. Systembolaget måste också besökas frekvent, vem klarar sig utan en box vin och några stora starka en hel månad? Så här kan man hålla på, och varför inte äta skräpmat och ta uteluncher flera gånger i veckan?  Det är helt accepterat, ganska normalt och ingen blir provocerad av att pengarna rullar på. Det fina är att det blir inga pengar kvar som någon kan reta sig på. en viss logik.

Det här är inget försök att peka finger åt dem som väjer att röka,dricka,äta skräpmat eller vara kung i baren. Det är helt ok för min del om någon vill leva så, men jag vill inte. Men jag förstår inte att "folk" kan bli så pass provocerade av att man inte väljer den typen av liv. Så till den grad att man anlitar andra hantverkare eller företag som mer följer lagen om den osunt ologiska acceptansen! Det har inte direkt hänt mig (än), jag vill fortfarande i min enfald tro att jag är anonym. Och att mina kunder är betydligt klokare än snittet. Men jag vill ge ett exempel på en drabbad företagare som gjorde misstaget att byta bil, och vad fel det kan bli.

Den här företagaren hade en liten färgspruta och körde runt på gårdarna och rödfärgade ladugårdar,magasin,bostadshus samt vitkalkade sten byggnader. Han hade sin lilla färgspruta på en illa åtgången släpkärra som han drog runt med en än mer sliten och rostig gammal bil. Det gick runt för honom, varje vår körde han runt och besökte gårdarna för att höra sig för om jobb. Oftast var det fullt med jobb som räckte långt in på hösten. Men så en vinter ville inte den gamla bilen vara med längre. Det var inte heller värt att lägga ner massa pengar på reparationer för att få liv i den gamla trotjänaren igen. Den fick helt enkelt varandra vidare till den eviga vilan.
The show must go on! Heter det ju.
Så farbror rödfärgargubben gjorde som de flesta skulle gjort, han införskaffade en ny bil. För att kunna fortsätta sitt arbete och tjäna ihop till sitt uppehälle samt hjälpa lantbrukarna i sitt område. Men nu blev det plötsligt problem, när han kom våren efter för att boka upp arbetet för säsongen. Den nya bilen stack i ögonen på de tilltänkta kunderna. Han hade tydligen råd med en nyare och finare bil än dem. Då måste han tagit ut väldigt höga priser tidigare....så nu blev de misstänksamma och jobben sinade allt mer. Till slut kunde han inte hålla på längre och slutade. Logiskt! Men snart så började bönderna i området beklaga sig över att det inte fanns denna typ av tjänst att få hjälp med längre.  De är underbara dessa bönder, men kanske inte alltid så ..... insiktsfulla. Men detta var på den tiden när polacker började dyka upp och erbjuda sina svarta tjänster, så det löste sig ju på bästa sätt ändå.

Jag kom att tänka på den här rödfärgargubben här om dagen när min bil nyligen var sjuk. Verkligheten börjar så smått komma ifatt även Fattigbonddrängs flådiga bil och ett byte är snart ett måste, om det ska gå att fortsätta ta sig fram till och från kunderna. Skulle det då inhandlas en splitterny bil, kanske utan belåning och detta kommer till allmän kännedom så är risken stor att historien ovan upprepar sig. Om drängen istället levt från hand till mun, som vanligt folk. Lånat till bilen och dessutom köper en halvgammal skorv så att  problemet snart skulle vara tillbaka på ruta ett. Så skulle det vara accepterat på ett helt annat vis. Nu får jag bara hålla tummarna och hoppas att det går att hålla liv i den gamla pärlan något år till. Det går hyfsat bra att hålla en aktieportfölj anonym, men hur ska jag lyckas maskera en eventuell ny bil så småningom?


Äntligen är det slut på alla dessa extra helger, och vi har en helt drös med hela fina och orörda veckor framför oss ända fram till påsk!Härligt!
//Fattigbonddräng

4 kommentarer:

 1. Detta var ett av de bästa och mest tänkvärda blogginlägg jag har läst! Så sant... Människor lägger så mycket moraliska värderingar på vad andra gör med sina pengar, och tänker inte på att om man t ex har köpt en ny bil så kanske man väljer att lägga sina pengar där och inte på kläder eller weekend-resor, eller tvärt om.
  Jag tror tyvärr att du gör klokt i att fortsätta vara anonym på bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack,
   Det var roligt att höra att inlägget uppskattas.
   Anonymiteten kommer jag försöka behålla. I alla fall så länge jag driver företag.

   Radera
 2. När det gäller pengar måste man vara anonym, avundsjukan är för stor. Jag blir faktist lite förbannad att det anses "fult" att jobba hårt och ha en sund ekonomi. Istället för att folk ska vara avundsjuka borde de bli sporrade och kanske fråga om råd/tips så att de också kunde få en bättre ekonomi. Men det är kanske så att det vi anser vara en sund ekonomi är tråkigt för de flesta.

  Vad du än gör köp inte en tysk bil för då är det kört med en gång :) du måste smälta in, köp gärna något som grannen har.

  /XO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej XO.
   Tack för din kommentar. Avundsjukan är ett gissel för många. Först de som blir utsatta för den, men jag tror även de som är avundsjuka inte mår så bra, eller är nöjda med sina egna val.
   Som tur var gick ju min bil att göra frisk igen, men jag kanske får följa ditt råd när det blir dags, hoppas bara det dröjer;)

   Radera