tisdag 6 januari 2015

Årsredovisning 2014


Dags att mäta året som gick.
Ett nytt år har börjat och det är dags att titta på hur det gamla 2014 föll ut. Det har under året tillkommit ca 100 tusen nya kronor i portföljen, . Det är betydligt mer än vad som var tänkt enligt plan. Det blev ju en dopningseffekt av skatteåterbäring och fondförsäljningar. Men jag är förvissad om att pengarna jobbar bättre där de är nu, även om jag har haft fel förut. De beräknade utdelningarna 12 mån framåt är just nu ca 6 500:- efter skatt. Den summan ökar i takt med nya inköp om inga utdelningar minskar eller uteblir helt. Precis som Rullstolsinvesteraren mfl bloggare så finns ett hägrande mål om att kunna uppnå 1 000:- kr i mån i utdelningar i en inte alltför avlägsen framtid. Jag är ungefär halvvägs dit fast i uppförsbacke...så det är tungt att trampa vidare.

Värdet                       2013-12-31                  2014-12-31
Fonder                   57 448,74 kr                   14 851,62 kr
Bankräntekonton    98 897,13 kr                 142 645,03 kr
Aktie Portfölj           99 838 61 kr                 199 420,13 kr
Kapital  1               256 184,61 kr                356 916,78 kr


Under året 2014 har två bolag fått lämna portföljen, Note såldes efter att beslut om slopade utdelningar till aktieägarna. Kursen gick upp något under året, men har fallit tillbaka till ungefär samma nivå igen. Om utdelningarna återinförs och till liknade nivåer som tidigare kan ett återköp inte uteslutas under 2015.
Även Aztra Zeneca fick lämna Fattigbonddrängs portfölj efter att Pfizer visar intresse för att köpa företaget och kurserna steg. En vinst togs hem, men med facit i hand alldeles för tidigt. Dagens kurs är ca 100:- kr över min säljkurs. Ändå tog jag hem en trevlig vinst, så helt missnöjd kan jag inte påstå att jag är ( Sambon är mer nöjd, då hon inte litar på läkemedelsbolag. Så jag fick även plus poäng där! Det är kanske mest värt i längden).
Det har tillkommit bolag också, följande bolag är "nya" bekanskaper i portföljen. Bank Nordik, Telia Sonera, Ica Gruppen, NCC, Aker och NWH.NU. Och så förstås Finger Print Cards till lekportföljen... Min förmåga att välja bolag att leka med, överraskar till och med mig själv! En vd som är misstänkt för insider brott, det är väl tryggt och bra i ett bolag..... Eller Pare som nästan varje dag de sista månaderna var med på tio i topp listan över börsens förlorare.... och så en oväntad uppgång på 28% i måndags! Utan att företaget kommit med några nyheter, eller har jag bara missat dem?. Men var det verkligen så oväntat? Fattigbonddräng hade också en fundering på att sälja av innan årsskiftet för att kvitta förlust mot vinster. och sedan köpa tillbaka igen. Man vill ju inte missa möjligheten att få följa med ett av sina innehav i k.k... eller en vändning! Spännande erfarenheter om hur det går till. Rent kommunikativt, från bolaget, börsen, banken etc... Pare är ett fantastiskt utbildningbolag, till en billig peng
.
Många bolag finns det.
Vilka bolag kikar Fattigbonddräng på inför 2015? Huvudspåret är ju att öka i Aker med nuvarande kurser. Fortsätter nog att köpa mer upp till runt 200:- NOK eller till en väldig övervikt har uppstått i portföljen, vi får se vad som kommer först. Även något försäkringsbolag kunde vara intressant att få in, som en ren försäkring av portföljen.  SKF är ett annat bolag som varit nere och vänt på trevliga nivåer men åter blivit lite för dyrt för min smak. Det kunde kanske få saker och ting att rulla på lite fortare. Även Köpenhamns flygplats är under bevakning. Tyvärr har jag inte kunnat tjuvåka med andra bloggares syn på detta bolag, då jag inte funnit någon som tittar/har tittat på det. Men det kunde kanske passa dem som vill ha lite "vallgrav". Det är ganska svårt att bygga upp  en konkurrerande verksamhet i samma geografiska område enligt mig. Även resandet kommer att bestå flera år framåt. Kursen verkar något cyklisk och för tillfället allt för hög. Det kan även vara mitt intresse för flyg och flygplatser som lurar mig till att detta är intressant. I övrigt så bevakas alla de andra bolagen ute i världen med olika intensitet. Så det finns att försöka hålla reda på även detta år.

I övrigt är det mest elände, Fattigbonddräng är fortsatt sjuk ( Jo då snålcoatchen det är värre för en man att vara förkyld än att sluta snusa ;)  bara bygg ett hus så slipper du snus! Fortsätt kämpa nu, du klarar detta utmärkt!!).
Bilen har också varit sjuk, den fick åka till bildoktorn och blev genast botad. Men sånt kostar pengar = elände.
Så kraschade stationära datorn = mer elände, och det brukar också sluta med att det kostar pengar.....lite tur att det mesta backupats strax innan. Det blir mycket bök annars med företag och årsskifte.

Hoppas er inledning av året varit mer angenämt än min, men det blir nog bättre snart! Hoppas jag
//Fattigbonddräng

4 kommentarer:

 1. Köpenhamns flygplats får du gärna skriva mer om. Låter som en spännande investering, men just nu har jag lite många andra bolag som ska tittas närmare på. Men långt ner på listan fick den plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att någon mer har hittat det, vi får se vad jag kan lyckas gräva fram i framtiden. Det är spännande, men jag är lite orolig att flygnörden i mig tar över så att investeringen ser bättre ut än vad den är. Men det skulle vara kul att äga en flygplats! Ja det finns en väldig massa bolag att titta på, nästan för många. Lycka till med dina investeringar i framtiden.

   Radera
 2. Grattis till fina siffror och en prognos som går år rätt håll!
  Ett stort tack för att du är så peppig och snäll mot mig i denna svåra (snusfria) stund. Det är din fina omtanke som gör att jag har överseende med att du har HELT FEL i förkylningsfrågan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack,men det går så sakta! Tror förkylningsfrågan är könsrelaterad.Men ett elände är det likväl. Våga dig inte på några återfall, utan var kvinnligt envis ;)

   Radera