söndag 11 januari 2015

Besparing via nyårslöfte?

 Då var det över för denna gången. Julen utsopad och nerpackad, nu  ligger den prydligt i sina kartonger som förpassats till vindens förvaringshyllor. Lite mörkare blir det med alla stakar och juleljus som  inte längre sprider sitt sken. Men det kan inte hjälpas, det är skönt när det är över och det blir lite mer som vanligt igen. Fattigbonddräng är helt klart en typisk vardags människa, skulle nästan kunna hoppa över "vanliga" helger oxå. De liksom stör arbetsron på något vis.....
Men så finns ju det där fenomenet fredagsmys. Det är betydligt bättre än nyår,jul,påsk, eller midsommar dessa inträffar bara en gång varje år men fredagsmys är återkommande vecka efter vecka som en trogen följeslagare längs med livets väg.

Fredagsmys, måste inte innehålla chips,ostbågar och smågodis, har jag hört. Men det är en viktigt ingrediens för en Fattigbonddräng när blodsockerhalten är i botten efter en veckas "hårt" slit ute på gårdarna. Det försöker jag hävda med en dåres envishet i alla fall.

Inte bara fredagsmyset är en trogen följeslagare i Fattigbonddrängs liv, utan han har även förmånen att vandra livsstigen fram tillsammans med en fantastisk sambo. (i det här inlägget behöver det smöras lite) Nu har Fattigbonddrängs spartänksfundamentalism även börjat smitta ner henne. Nu skall det sparas kvitton, och tydligen skall någon form av kontroll göras över vad som köps och vad som samboavgiften används till. Detta kan inte mer än uppmuntras och det ska bli mycket intressant hur hon tänker gå vidare här, och  jag hänger givetvis på.
Om någon undrar vad samboavgift är så är det en  budgeterad kostnad i Fattigbonddrängs privatbudget, som sätts in på ett gemensamt konto för att täcka de flesta gemensamma kostnaderna. Så det är ingen ny skatt eller så som sossarna har hittat på. Utan vi sätter helt enkelt av en summa var, varje månad på ett konto..


Nu har detta sparsinne hos sambon medfört att hon med kvinnans list, försöker överlista mannens förstånd. Oftast är det säkert inte så svårt i vårt fall. Men när det gäller fredagsmys är jag på min vakt. Denna lömska (men underbara) varelse till kvinna, kom med ett förslag på nyårslöfte vi gemensamt och tillsammans skulle införa detta nya år.
Inga ostbågar,chips eller smågodis! Alltså, om hon åtminstone inte sagt gemensamt löfte. För hemma i Fattigbonddrängs fredagsmys soffa så är det Fattigbonddräng som äter 100% av ostbågarna, 90% av smågodiset och 55% av chipsen lite beroende på chipssort. Detta blir inte rättvist, min uppoffring blir ju ofantlig jämfört med hennes. Så givetvis la jag in en protest omgående. Sådana här stolligheter kan inte få komma på tal. Men jag är ju en man utan auktoritet, så för att bibehålla toffelhjälte statusen kom jag med ett motbud. Varför kan jag inte låta bli att förhandla....? Jag kom med förslaget att vi kunde alternera veckorna, och halvera konsumtionen av dessa viktiga livsuppehållande varor. Och PANG ,där föll fällan igen över mig! Så nu är det ostbågar eller chips ena veckan, och en liten ynklig påse smågodis andra veckan, vad är det för näring åt en hårt arbetande man? Det behövs väl socker och fett för att bygga en vacker rondör runt midjan.

Så nu vankas ett något sundare liv och en liten besparing till hushållskassan.
//Fattigbonddräng


2 kommentarer:

 1. Härligt med gemensamma nyårslöften och lycka till :).
  Tack för en trevlig blogg!

  SvaraRadera
 2. Tack, jag behöver alla lyckönskningar som går att få med det här...ostbågar är ju gott! Gemensamt är jag inte riktig säker på......
  Ser att du ganska nyligen börjat en blogg, ska läsa igenom den så fort tiden tillåter.
  Välkommen i till bloggvärlden och lycka till med skrivandet och sparandet.

  SvaraRadera