måndag 4 augusti 2014

Så var det visst dags igen för månadsrapporten

Urkopplad
Återigen tog en månad slut här om  dagen. Så det är månadsredovisning på gång. Det har flyttats omkring på pengar i jakt efter en något bättre ränta. Ett ISK konto har även öppnats hos SPP för att få lite gratis pengar. SPP har visst sökt Fattigbonddräng under veckan, när han tog och kopplade ner sig från världen och tog några dagar ledigt. Undrar om han skrev att pengarna kom från människohandel i alla fall.... nej jag tror han ändrade det i slutskedet. Jag har svarat på deras mail så får vi se vad som händer. De hade även ringt flitigt till den avstängda telefonen, men helt resultatlöst givetvis. Något tok är det nog för inga pengar har blivit dragna med autogirot i måndags som det skulle. Deras gratis pengar kanske har tagit slut? Fattigbonddrängs konto finns dock när han loggar in. Fortsättning lär väl följa.

Som vanligt och efter plan har 6 100:- kr satts in på sparkontot under månaden och 4 000:- kr av dessa fördes över till aktiekontot. Dessa användes för påfyllning av NCC A aktier vilka som traditionen kräver föll en del efter köp och handlas nu för någon guldpeng lägre. Detta passar alldeles utmärkt, eftersom jag vill positionera mig lite mer i bolaget innan jag känner mig fullinvesterad i det. Så vid denna nivån kommer det att fyllas på mer, om det håller i sig till det är köp dags.

Ett annat bolag som handlas vid intressanta nivåer är Skånska Energi, Fattigbonddrängs största innehav. Enligt de investeringsregler som satts upp är det ju köpstopp som gäller i portföljens största innehav. För ett tag sedan skrev bloggaren Frivid42 ett  blogginlägg som fick Fattigbonddräng att börja tänka lite. Det var både jobbigt, ovant och luktade bränt kan tilläggas innan sambon kommenterar saken här på bloggen.

Kontentan av inlägget var väl att varför ska man bygga portföljen diversifierat under tiden. Varför inte planera hur portföljen ska se ut när den är "klar". När sötebröds dagarna kommer och man ska börja ta ut utdelningarna och kanske även plocka av kapitalet. Inlägget hittar ni här det är ett tag sedan, Fattigbonddräng tänker ju sakta, men tankegångarna är att om nu ett bolag som man tror på kan köpas för en peng som man finner rimlig. Eller kanske rent av mycket billigt, ska man låta bli det då bara för att det råkar vara störta innehavet? Och man hade köpt om det funnits ett större innehav i portföljen och allt annat är lika. Ska man istället välja det näst bästa alternativet i bevakningslistan? Det kan mycket väl bli en ändrad investeringsregel här under de portföljuppbyggande åren. Det är det som är fördelen med att skriva reglerna själv....man kan ändra dem när man vill. Förhoppningsvis kommer ändringarna av att man lär sig något medan man håller på, och att det inte är en anpassning efter något börsspöke som härjar runt i huvudet.Fattigbonddrängs portfölj är ju väldigt blygsam, så även om hela innehavet låg i ett och samma bolag skulle det inte vara några astronomiska summor det gäller. Vilket kan utläsas av nedanstående månadsrapport för juli månad. Siffrorna är från slutkurser 1 augusti eftersom Fattigbonddräng varit urkopplad några dagar, missade han kurserna den sista juli.
                                 30 juni-14                   1 aug-14
Fonder                    37 297,45 kr              38 038,86 kr
Bank konto            138 102,22kr             140 202,22 kr
Aktieportfölj           150 356,53 kr            150 358,58 kr
                             325 756,20 kr             328 599,66 krAktieportföljen har lyckats att hålla sig över whisky nivån, men endast med hjälp av nya pengar.
Det har tydligen blivit populärt av flera av ekonomibloggarna att schematiskt göra modeller av kassaflöden i privatekonomin. Det verkar vara en kul grej, och kanske även Fattigbonddräng följer efter. får tänka på det, även en annan sak tänks det på. Nämligen det där med anonymiteten av bloggar.....men här tänks som sagt långsamt så det dröjer nog med dessa inlägg.

Glöm inte koppla ur er lite ibland. Riktigt skönt och rekommenderas starkt.
//Fattigbonddräng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar