Om en bonddräng som börjat plöja ner sitt sparande på börsen, i fonder och räntekonton. För att skörda som han sår...får se hur det går.
onsdag 20 augusti 2014
Juornalistik på hög nivå?
Vid frukostbordet idag satt Fattigbonddräng och njöt av en god kopp kaffe och morgontidningen. I bakgrunden sorlade radion lite tyst. Då uppfattades ett intressant ämne, när en journalist intervjuade c-ledaren Annie Lööf. Det var något om extra beskattning på handelsgödsel som styrmedel för att minska övergödningen i våra vatten. Eftersom jag nu råkar äga en post aktier i Yara-international, kan detta inlägg verka vara partiskt och Fattigbonddräng vara en lobbyist. Men det är mest journalistens inskränkta fråga till partiledaren som jag hakade upp mig på.
Journalisten menade att eftersom skatt på alkohol och tobak som styrmedel höll konsumtionen nere borde även detta fungera på handelsgödsel.... Fattigbonddräng tar sig för pannan och sätter ner kaffekoppen på bordet. Vad sa hon för något? Tror denna inskränkta journalist att en lantbrukare gödslar sina åkrar för att det är billigt, roligt eller att han/hon hoppas på att försura Östersjön så mycket det går på ren djävulskap? Är detta gemene mans allmänna syn på lantbrukarna i vårt land?
Låt mig utveckla mina synpunkter på skillnaden av dessa olika styrmedel..
Om någon slutar att använda alkohol eller minska sitt tobaksberoende. Vad händer då? I Fattigbonddrängs värld händer i stort sätt enbart positiva saker. Tobaksbolagen, vin och sprit tillverkare kan möjligen se en minskad konsumtion som ett litet problem. Men det positiva överväger, de högre skatterna på dessa produkter kan ju också användas till att täcka upp de ökade kostnaderna i vård och omsorg som de genererar. Så skatt på onödig konsumtion ser jag inte som något problem.
En lantbrukare sprider gödsel på sina åkrar för att han måste. Kunde han slippa denna kostnad och ändå få ett bra skördeutfall, skulle ingen fortsätta. Gödselmedel är att jämföra med vilken insats av råvaror i en produktion som helst. Ska den odlade grödan kunna växa, och utveckla motståndskraft mot sjukdomar och skadeangrepp, förutsätter detta en så kraftig planta som möjligt.Tillförs inte denna näring så blir det inte mycket till resultat. Det går inte att "bygga" en växt utan näring. Det är som att försöka bygga en bil utan att använda plast, plåt eller gummi till hjulen.
Svaret denna ovanligt dåligt insatta journalist fick, var något med att det inte har visat sig ge någon effekt på övergödningen med sådana styrskatter på handelsgödsel. Nej tacka f-n för det. Om det kostar 1 kr per kilo eller 100 kr per kilo spelar ingen roll om det ska växa på åkrarna. Bonden måste tillföra näringen ändå. växterna tänker inte på vad det kostat i skatt. De växer helt enkelt inte om det inte finns rätt förutsättningar. Det finns väl inga företagare som skulle tillföra mer material, arbete eller energi i sina produkter än vad som behövs för att uppnå det avsedda resultatet. Ingen vill väl ta högre kostnader än de måste, och det gäller bönder också. Det gödslas inte mer än vad som det måste, det är att slänga pengarna i sjön.
Men ekologiska lantbruk då, undrar nu kritiska läsare, som tror sig hitta en svaghet i Fattigbonddrängs resonemang. Ja vad är det med dem... de tillför också näringsämne till grödorna kan avslöjas. Mest i form av naturgödsel, men det finns ett stora problem här. Det första är att det finns inte stallgödsel så att det skulle räcka till all areal som odlas, inte ens till de ekologiska räcker det i dags läget. Dessutom minskar djurhållningen oroväckande i landet så mindre gödsel lär det bli. Möjligen att hästgödsel ökar i landet, men det innehåller mer halm eller sågspån än gödsel. Det har tyvärr även en försurande effekt på jordarna. SLU har redovisat resultat från olika gödslingsförsök, det finns för och nackdelar med de flesta metoder verkar det som. För lantbrukarna gäller som alltid dessutom att ha vädret på sin sida för att inte miljön ska få ta hand om mer än vad som är tänkt. Men det har inget med priset på gödseln att göra.....
En spännande avslutning på veckan blir det, eftersom Ica, Skåne-Möllan och Skånska Energi kommer med sina delårsrapporter. Lite tid får läggas även på dessa.
// Fattigbonddräng
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Generellt så är väl skördarna mindre vid ekologisk odling samtidigt som det kräver mer diesel. Så på ett sätt kräver det ju mer "resurser" för att få fram något som kan märkas som ekologiskt, men men...
SvaraRaderaJo, skördarna är mindre. Det går åt nästan dubbla arealen att försörja en ekologisk mjölkko med foder, jämfört med en konventionell. Dessutom mjölkar de oftast mindre. Det är ofta detta som de som ställer om till ekologiskt missar. Helt plötsligt räcker inte marken till att försörja korna med mat.... och så köper man in mat till dem, ofta med lite tänjande på reglerna för ekologiska produkter som följd.
Radera