torsdag 6 mars 2014

Skånska Energi minskar vindkraftsparken


Avveckla?
Skånska energi säljer ett av sina tre vindkraftverk. Det är enligt Fattigbonddräng ett fullständigt riktigt beslut. Vindkraftverket som är beläget utanför Åstorp är byggt 1997 och har därmed sett sina glans dagar passera sedan länge. Man kan med viss rätt, antaga att underhåll och reparationskostnaderna kommer att vara stora närmaste tiden. Dessutom är teknologin för 16 år sedan inte jämförbar med dagens. Fattigbonddräng har svårt för att få ihop kalkylerna för vindkraftverk, Han har tittat på att gå in som andelsägare i diverse lokala projekt. Men inte sett att den totala finansieringen kan ge mer än knappt insatsen tillbaka. Oftast har inte skrotnings och demonterings kostnaderna varit med i diverse analyser från byggarna. Dessa anser Fattigbonddräng vara ett problem för lönsamheten totalt sett.


Utveckla!
Det skulle faktiskt glädja mig som aktieägare i Skånska Energi om de lyckades sälja de kvarvarande vindsnurrorna också. Ännu mer glad skulle jag bli om de istället satsade på solenergi projekt eller vidareutvecklade sin verksamhet inom geoenergin. Skrotvärde på solpaneler som slutat fungera tror jag är lättare att räkna hem. Reparationskostnader borde vara betydligt lägre, då inte så mycket snurrar och rör på sig.....Men vad vet jag?
Det kanske är tid för Fattigbonddräng att gå på en årsstämma och berömma ledningen för ett klokt beslut. Någon sådan har inte besökts förut, och det kanske kunde vara intressant. Det kan ju passa om man ändå tänkt sig resa till Danmark för att hälsa på. Jag tror bestämt att skåne ska ligga någonstans längs vägen.

// Fattigbonddräng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar