torsdag 13 mars 2014

Gratis dricka och ett långt liv?

Fattigbonddrängs sambo fick den lysande idén att vi skulle prova att tappa sav ur en av våra björkar! Huskurer och häxkonster ligger henne liksom nära till hands då hon sysslar med sådant. Det är allt från massage, bowenterapi till auratransformation samt diverse hopkok av salvor och krämer. Så hur det gått för henne under häxprocessen råder det ingen tvekan om. Men denna idé fick Fattigbonddräng att gå till attack mot björkbeståndet.

Fattigbonddräng träffade nämligen för många år sedan på en lantbrukare, av den äldre sorten. Han levde mer med, än på naturen. Det var mycket trevligt att sitta ner i köket vid vedspisen och lyssna på denna småbrukare under kaffepausen efter ladugårdspassen. Han hade mycket att berätta om naturen och hur tingen höll ihop. ((Förr i tiden jobbade nämligen lantbruket med naturen, inte så mycket emot). Inte att förväxla med dagens ekologiska produktion som mest är ett försäljningstrick). Han hade biodling, mjölkkor, höns, grisar..... och en ovärderlig kunskap om växter och djur. Allt från träd till minsta örter. Odlade grödor och vilda nyttoväxter. En syssla han ägnade sig åt var att på senvintern/tidig vår, ta vara på björksaven när den steg. Han drack ett glas morgon och kväll, för det var som han sa nyttigt och gav ett långt liv. Det blev aldrig av att jag provade på detta där och då. Men nog verkar det som det funkar för gubben lever än, fortfarande med naturen även om mjölkkorna sedan en tid är borta.... men höns, bin,gris och lite betesdjur sköter han allt om fortfarande. Undrar om han har tid med ett besök...det var många år sedan jag var där nu.
Det var denna koppling som satte fart på Fattigbonddräng, upp från bästa soffan och ut i naturen (trädgården) beväpnad med borr,slang och dunk. Vem vill inte vara nyttig och leva ett långt liv? Utan en aning om hur man gör, lyckades det i alla fall få saven från björken att rinna genom slangen och ner i dunken. Där fick det stå, medan Fattigbonddräng åkte på eftermiddagsjobb. Vid hemkomst vittjades dunken på sitt innehåll. Vätskan synades med kritiska drängaögon....vatten? Förväntade mig nog en lite grumlig eventuellt seg vätska, men icke så. Det såg ut som vatten, luktade absolut ingenting.... Så skulle detta då med stor nyfikenhet avsmakas och det smakade helt klart ingenting, eller nästan ingenting. Någon form av eftersmak fanns där men inget som kan härledas till något speciellt. Det var som riktigt rent vatten, inte sånt där processat kommunalt skit utan rent klart gott källvatten. Så nu dricks det björksav varje dag, det är gratis, gott och så ger det ju långt liv. Pröva om ni har möjlighet, det ska visst även gå att köpa vin och öl m.m som är gjort på björksav, Vad som björksaven innehåller för godsaker har jag inte tagit reda på, men växtkraft finns det. Det räcker ju att titta på björkarna, så ser man det tydligt. Särskilt nu på våren.

Ekonomi då? Kanske skulle skriva något om det.... senaste köpet av BankNordik har ju inte gett något större värdetillväxt. Utan den sjunker ju som en sten på marknadshavet.... Årsrapporten var ju som väntat inte någon glädjespridare, men det var ju väntat så varför dyker priset då? Många ekonomibloggare verkar vara på väg ifrån aktien, det är förmodligen rätt på lite kortare sikt. Fattigbonddräng är ju lite av motvalls natur, gör ofta tvärtemot den stora massan. Så blir det nog här också. Det är inte uteslutet med lite påfyllning om priset ligger under 105:- Danska pengar. Det ska bli intressant att se vad som händer med banken på några års sikt. För jag tänker nog behålla dem några år. Det känns lite som att det kan gå lite hur som helst, uppköpta eller fusion? Eller så går det åt skogen....

Var snälla mot varandra // Fattigbonddräng
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar