måndag 13 januari 2020

Så blev 2019

Två veckor in på det nya året, så är det väl dags att försöka sig på en summering av året som flytt. För Fattigbonddrängs del inget särskilt lyckat år, då det var första gången som han presterade sämre än index. Indexet är omx30 inte det mest lämpliga kanske med tanke på att Fattigbonddräng har en hel del utländska bolag i portföljen. Men ett enkelt index att förstå sig på, och när Fattigbonddräng var ännu mer nybörjare än nu så var förståelse en källa till trygghet, och det får helt enkelt vara kvar.
Det är i årsrapporterna som Fattigbonddräng tycker sig se åt vilket håll det barkar iväg. Månadsvis så svänger det mer, men årsvis så är trenden mer tydlig.



2019 enligt Avanza



Det sattes in nya pengar i portföljerna under året till en summa av 121 000:- kr. Målet för 2019 var 100 000:- kr så det var ett mål som blev uppnått med lite marginal.
Pigan hade fått ett mål på 30 000:- kr för året och lyckades överföra 31 890,73 kr till husbonden. Så även hon lyckades uppnå det mål som hon blivit tilldelad. Givetvis får hon ingen bonus för prestationen, utan Fattigbonddräng gör som vanligt och lägger beslag på hela summan. Hon bibehåller dock sin tjänst.

En jämförelse mot föregående år blir så här

                                  31 dec-18                  31 dec-19     
Bank konto               92 570,71 kr              93 395,94 kr
Aktieportfölj            746 776,27 kr         1 022 429,31 kr
Kapital 1                 839 346,98 kr         1 115 825,25 kr

En ökning på lite mer än 276 tusen kronor. En rätt stor summa pengar för en Fattigbonddräng som inte kommer i närheten av sådana summor i löneuttag från den egna lilla firman.
Då lyckades det ändå inte att slå indexet omx30, så Fattigbonddrängs nya slogan håller i sig. Det kan alltid bli bättre!

Hur ser då planen ut för 2020?
Det viktigaste är ju Pigans resultat. Några av portföljens bolag har aviserat utdelningssänkningar så det kan ju vara lämpligt att inte kräva allt för stora underverk ifrån henne. Utan målet får 2020 får stanna på 3 000:- kr i månaden som genomsnitt, och det blir alltså ett mål på helåret om 36 000:- kr. En ökning med nästan 19%, så det kanske är ett högt satt mål ändå? Fattigbonddräng önskar henne lycka till och står beredd att förvalta hela hennes lön.

Fattigbonddräng själv ska väl också bidra med något är det tänkt. Den tanken är att fortsätta med månadsvis insättningar på 8 600:- kr som vanligt. Det innebär om matten stämmer 103 200:- kr. Det ska nog kunna gå om inga oväntade händelser inträffar som Fattigbonddräng inte ser komma. Eller är det naivt?
En liten förändring av fördelningen av nysparandet har skett i och med det nya året. En summa om 4 000:- kr sätts in på Swedbanksdepån för att ta del av gratis courtage, ett isk konto har skapats, men inga köp gjorda. Det kan bli lite bökigt med depåer på olika ställen, men ett geni ska ju även klara av kaos. Samt att gratis är ett lagom pris.

Ingen större dramatik med sparplan 2020 alltså. Det får helt enkelt lunka på som vanligt.
På jobbsidan blir det en tillbakagång däremot. En tillbakagång till Skånejobb, då de har hört av sig vid flera tillfällen och tydligen behöver uppbackning av en Fattigbonddräng igen. Ja, ja Fattigbonddräng vet, de flesta utvecklas framåt i sina jobb, grattis till er. Fattigbonddräng går tydligen tillbaks och invecklas. Men det är ju trevligt att vara efterfrågad, och lite konsultarbete några dagar i månaden ska nog gå att klämma in. Det är ju en dag extra i år också så det skapar ju utrymme.
Fattigbonddräng ser mest fram emot att träffa de skånska kollegorna igen, hälsade på dem i somras och kom på att jag saknat dem en hel del. Så det ska bli kul, där är någon ny chef på plats också. Hoppas inte de har hunnit förstöra henne än bara!!
Sedan är det ju det där med alla skjutningar, sprängningar, rån, överfall som de roar sig med i Skånelandet som man funderar på. Men det förekommer ju snart över hela landet och har blivit det nya normala, så det kvittar nog vart man är, risken att råka vara på fel plats är ändå ganska liten. Fast man får nog ändå tänka på vart man går och på vilka tider. Särskilt om man går ensam.

Det blev nästan lite politiskt där på slutet minsann.
Fattigbonddräng önskar alla ett fantastiskt lyckat 2020, vad ni än sysslar med.
//Fattigbonddräng


8 kommentarer:

  1. Man kan ju diskutera hur "misslyckat" en avksatning på 22 % är egentligen. Jag tycker att det är en rätt så fin avkastning och det är inte säkert att man kommer över det särskilt många år i sin investerarkarriär. Trots att några andra aktieägare lyckats bättre så är 22 % rätt så bra tycker jag!

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Aktiepappa.
      Misslyckat är kanske en lite missvisande beskrivning av året, men det är ju roligare när man slår det index man nu hakat upp sig på. 22% är ju väldigt mycket mer än vad något bankkonto kan erbjuda.
      Men det kan ju alltid bli ännu bättre;)
      //Fattigbonddräng

      Radera
  2. Precis, 22% på ett år är väldigt bra. Tycker inte man ska gräva ner sig i att få ättre än index enstaka år. Är ju bätrte att ligga lika eller över under en cykel. Lite värde måste det vara i att bestämma själv vilka aktier man vill investera i även om man går sämre än index. dock tycker jag att man skall ha koll så det inte diffar förmycket. Någonstans borde man slå över till indexfonder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej investeringsfar!
      Inte grävs det ner någon Fattigbonddräng här inte... egentligen känns 22% ganska ok. Min första prognosgissning eller försiktiga kalkyl för sju år sedan när det begav sig, var på 5% vill jag minnas. Då var det betydligt mer än bankkontoränta som Fattigbonddräng ängnade sig åt innan uppvaknandet.
      Indexfonder är inte något fel. Men så länge det är kul att plocka med aktierna själv så får det vänta. När nöjet med egna val inte längre vill infinna sig är indexfonder ett utmärkt val.
      //Fattigbonddräng

      Radera
  3. Jo jag håller med men man ska inte bli allt för ledsen om man missar någon gång. Det viktigaste är som sagt att pengarna växer och det har du gjort bra!

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite hack i diverse kurvor får man räkna med, inget att bryta ihop för och gömma sig under en sten. Samtidigt ser jag aktie handeln som lite av en hobby, många lägger ner massor av pengar på sina hobbys. Medans aktier oftast kan generera pengar. Det är trevligt!
      //Fattigbonddräng

      Radera
  4. Du bör nog jämföra dig med ett index där utdelningar är inkluderade för att få en vettig jämförelse exempelvis OMXSGI. https://www.aktiespararna.se/artiklar/Reportage/Dalig-pa-index-Har-ar-din-guide

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym.
      Tack för kommentaren och jag är villig att ge dig rätt på detta helt och hållet.
      Samtidigt är jag inte så väldigt fixerad vid att lyckas prestera efter något särskilt index utan ser det som mer kuriosa.
      Möjligtvis kan jag tänka mig att det har större betydelse om man i huvudsak investerar i fonder för att se om eller hur olika fondförvaltarna lyckas prestera i förhållande till vad de har för strategi.
      Det viktigaste är att man går plus, ju mer desto bättre.

      //Fattigbonddräng

      Radera