fredag 2 november 2018

Månadsrapport oktober 2018

Då var det dags igen, ytterligare en månad har nu tagit slut. Årets oktober har lämnat oss, och istället lämnat plats till november. Vad har då hänt under oktober i Fattigbonddrängs ekonomiska utsvävningar. Inte mycket, är väl den snabbaste sammanfattningen. Fast lite händer det ju även om det är som vanligt. sju tusenlappar har sparats enligt automatik. Sparkontot har tilldelats sin tusenlapp och portföljen fick omhänderta resten.
Denna rest fördelades på 19 st NCC och 16 st Swedbank, och så var månadspengen slut för denna gång.

Fattigbonddräng sålde även portföljens näst största innehav Skånska Energi för att han tappat förtroendet för ledningen och dess agerande i samband med uppköpserbjudanden som förekommit.
Så plötsligt infann sig ett nytt problem utmaning med osedvanligt mycket pengar i kassan.
Utmaningar är ju till för att lösas, om de inte är av politisk karaktär, för då ska de helst bara skjutas på framtiden. Däremot är utmaningar med pengar i kassan inget som Fattigbonddräng vill skjuta framför sig, utan pengar i portföljen ska jobba. Annars kan de lika gärna flyttas till sparkonton. Så de sattes i arbete som tidigare skrivits om. I NCC som nu är näst största innehav, Swedbank, SKF och Telia Company. En liten skvätt Moment Group AB inhandlades också, 12 st för summan 248:20 kr. Portföljen finns att beskåda under sin lilla flik längst upp på bloggen.

Lite utdelningar har också blivit levererade av Pigan, Glaxo 92:56 kr, NWHU 136:01 kr, Telia Company 805:- kr och lekportföljen 15:30 kr.

Mr Market har varit lite på dåligt humör under oktober, och många aktiekurser har backat.  Fattigbonddrängs portfölj har också drabbats och enligt Avanza så ser månadens resultat ut på detta vis.Oktobers sista dag pekade trotts allt upp i ett desperat sista försök att bättra på månadens rykte en liten smula. Men tittar man bara på siffror så ser man tydligt att det går utför med stora stygga steg.

                                 30 sept -18              31 okt -18 
Bank konto                91 228,57 kr            92 228,57 kr
Aktieportfölj             908 432,35  kr         857 682,06 kr
Kapital 1                  999 660,92  kr         949 910,63 kr

Ett steg i lite fel riktning kan tyckas, men det värsta med denna typ av korrektion är att det blir så väldigt långt till nästa whiskynivå. Så nu sitter Fattigbonddräng utan en god whiskypinne och istället får han hålla tillgodo med en rom inhandlad på Madeira och gjord av sockerrör. Inget att rekommendera, men den måste ju gå åt förr eller senare och helst då förr. Den smakade betydligt bättre på plats i destilleriet, än i villor på svenska landsbygden. Ibland får man lida lite också, så det är bara till att kämpa på.

Är nu katastrofen för aktieinnehavare här? Med ett tapp för Fattigbonddräng på femtiotusen kronor på en månad? Fattigbonddräng tror inte att det är så illa, åtminstone inte än. Det finns fortfarande mycket fallhöjd kvar som kan drabba en småsparare. Det finns dock en viss tröst i vetskapen om att det kan bara tappas 100%, då inga hävstångsprodukter används. Årets utveckling är ju fortfarande betydligt bättre än vad som Fattigbonddräng vågat hoppas på. Återigen tittar vi på en bild från Avanza.Fortfarande blåa siffror även om det tappat lite sista månaden. Men vad ska man ta sig till när värdet på tillgångarna minskar, tidningsrubrikerna försöker skrämmas och sandlådan är full av politiker? Fattigbonddräng tänker inte ge några råd, och vad ni gör så gör inte som Fattigbonddräng. Han har ingen aning om vad man ska göra, eller ens varför. Det blir helt enkelt bara till att fortsätta sätta in månadspengen månad efter månad. Köpa mer aktier i de bolag som man i stundens infall finner lämpligt. En liten förändring kommer dock att göras i sparstrategin i och med novembers intåg. Fortsättningsvis kommer hela månadspengen att överlåtas till portföljen och nysparandet på sparkonto kommer att pausas. Målet på en buffert på 100 000:- kr är nästan uppfylld, och med tanke på att det även finns en buffert i företaget så är det ingen ko på isen, under överskådlig tid ganska länge.

En hel dag av november har redan tagit slut, ändå är månadspengen inte rörd!!
Skärpning måste anbefallas och förhoppningsvis hittar Fattigbonddräng något att inhandla under morgondagen. Dessutom är det ju fredag och då åker väl ostbågarna fram som vanligt. Så tar vi väl helg efter det.

//FattigbonddrängInga kommentarer:

Skicka en kommentar