onsdag 21 november 2018

Börsen lägger i racerväxeln?


Fattigbonddräng har börjat fundera lite på det där med växlar och växellådor, alltså hur många olika varianter det finns. Inte bara då manuella eller automatiska varianter, utan också den stora variationen av steg i dessa lådor. Jo då Fattigbonddräng vet att det finns steglösa varianter av transmission också men det kanske bara ska räknas som fram, back  och friläge?


Dessa funderingar över växellådor, uppkom ju inte ur absolut ingenting. Utan det är helt och hållet flådbilens fel. Den har av tillverkaren blivit begåvad med en manuell låda som innehåller sex växlar framåt och så en för bakåtkörning,
R heter den visst. Denna lilla låda har nu fått någon form av problem, när Fattigbonddräng väl lyckats komma upp i lite högre hastighet. Nu pratar vi alltså riktigt höga farter, mot att jämför med de 40-45km/h som fattiga bonddrängar är vana vid genom traktorer. Det rör sig således om när hastighetsmätaren når över 90, och Fattigbonddräng lägger i växel nr sex.
Då går det riktigt fort, ibland lite för fort.  Men med nedförsbacke, hemlängtan och medljus (solen i ryggen) så kan det även röra sig om tresiffriga tal, knappt!
Nu är det bara till att konstatera att flådbilen har problem med sitt sexliv. Den vill inte stanna inne, utan hoppar ur av ren trotts. Fattigbonddräng behöver hålla växelspaken i läge med ett tämligen kraftfullt grepp. Detta har nu börjat utveckla kraftig muskeltillväxt på höger underarm, tänk Karl-Alfred men bara på ena sidan. Ja det är säkert ett fel som är trasigt, men kanske kan man leva med fem växlar och ha sex bara för att styrketräna en smula. Bildoktorn är inte riktigt klar med sin prognos för patienten, men frågan är om det är värt kostnaden med ett växellådsbyte.... för visst låter det som något som kostar mycket pengar??

Frågan om pengar och växellådor, kan ju lätt överföras på Fattigbonddrängs ekonomiska äventyr på börsen. Där är växellådan för tillfället inställd i automatläge månadsvis. Men i grunden består den av en treväxlad liten sak.
Framåt, alltså fortsatta månadsinsättningar. Detta läge har varit konstant sedan Fattigbonddräng blev novis i sparkyrkan, så om det går att trycka ned kopplingen för att växla ner till nästa växel är tveksamt. Månadspengen har snarare ökats under tiden.
Men detta eventuella nästa steg är neutralläge, i detta läge sätts inga pengar längre in. Men utdelningar får återinvesteras och inte plockas ut.
Nästa steg bakåt är just backen, när det börjar plockas ut pengar i form av utdelningarna eller att sälja av själva innehaven. Detta läge hoppas Fattigbonddräng inte ska infinna sig på många år än.

Även Mr Market eller börsen som han kallas för ibland, verkar köra med olika växlar. Han har ju under en lång resa haft växelspaken inställd på framåt. Fattigbonddräng får erkänna att han blivit bortskämd med nya whisky nivåer titt som tätt. En väldigt trevlig tillvaro, som gett vid handen att lukten av miljongränsen kunde kännas av. Denna gräns kunde kanske nås under nästa år..... det luktar betydligt svagare nu.
Det beror nog på det som hände med Mr Market, när han, precis som Fattigbonddräng släppte fokus på framförandet av sitt fordon och tittade på annat en sekund eller två. Fattigbonddräng blev fotograferad, men för Mr Market gick det annorlunda. Han råkade titta ner på spaken i mittkonsolen och upptäckte ett R. Hmmm racerväxeln tänkte han, frikopplade och la i racerväxeln och tryckte fint på gasen igen. Plötsligt rörde sig hela världen åt andra hållet. Det verkar vara en ny färdriktning som Mr Market numera känner sig bekväm med. Så för Fattigbonddrängs del så är det bara till att åka med. Fattigbonddräng har dessutom hittat en knapp på sin egen ekonomiväxelspak, som det står overdrive eller nått liknande på. Kanske är det snart dags att tycka in den och börja använda sig av belåning. Bloggaren Grazing Lady verkar även ha funderingar på belåning, och vi verkar ha samma idé här, men vi är inte riktigt där än!

Den här nyfikenheten från allas vår Mr Market, får ju konsekvenser för värderingen av Fattigbonddrängs lilla portfölj. Den blir allt mindre värd och sedan ATH på 928 450,20 kr den andra oktober detta år, fram till börsens stängning i dag. Har den magrat med hela 146 120,78 kr. Det är nästan två års nysparande, och en summa som Fattigbonddräng med lätthet skulle finansiera ett år av sitt liv.
Återigen gör han skäl för sitt bloggnamn, fastän han borde valt något som Rika tillsammans, Äga sin tid, Miljonär innan (valfri ålder) eller Att välja lycka. Det låter onekligen trevligare än fattig, men det senare är ju relativt sant åtminstone. Men tiden äger vi tillsammans och bara av det blir man ju lycklig, det kan inte köpas för miljoner oaktat ålder.
Sedan upphör inte resan mot den där första miljonen av portföljvärde för det, även om den väntar lite längre på sig än tills nästa år?  Det är ju faktiskt en spännande och riktigt intressant resa, även om resan tillbringas backande för tillfället. Mer spännande kan det faktiskt bli, lite som att backa med släp (lån), men två tre vagnar bakom traktorn är ju inga problem att backa med. Så en liten släp på portföljen ska väl inte knyta ihop sig allt för mycket.

Även om Mr Market har R växeln i, låter Fattigbonddräng alltså Framåt vara kvar. Snart provas kanske den där lilla nya knappen också. Vad kan gå fel?? Förmodligen en hel del som vanligt med aktiehandel.

Växla försiktigt och backa lugnt, på marknadens varierat krokiga väg.
//Fattigbonddräng4 kommentarer:

 1. Bäste Renrakade Legohjon,

  Enkidu måste förnämligast begråta att denne hedersamt Insolvente Tjänaren i det Skånska höglandet (?) har hamnat i än större armod, enär den illvillige ”Mr Market” fått för sig att på ett synnerligen obehagligt och abrupt opassande sätt, prissätta äfven kassaskåpssäkra aktier till ett avsevärt lägre värde än brukligt och således fått se sina knapert ihopsparade skärver till nästan stoft varda.
  Då eders kassa sinat med i närliggande av 150 kilo SEKiner kommer Enkidu till insikt att det än uslare må bliva att med stora svårigheter och mycken förtret återbörda de högt värderade droppar av Uisce Beatha (livets vatten) tillbaka till flaskan via vomerande och kraftigt slangspolande. Enkidu lider verkligen med eders. Måhända kunna pigan äfven hjälpa till i detta ärende med sina flinka fingrar för att processen skall forceras och kvalen ebba ut?

  För att nu inte dra alltför ”stora växlar” på eders resonemang, vill Enkidu påminna om de fem principerna och i synnerhet den fjärde av dessa, uthållighet. Enkidu har ingen oavlönad piga som allerstädse komma till behag, men väl gudar som understundom icke levererar genever, men väl utdelningar i en stigande, om än väl svag, trend. Sista tolftedelen af året är synnerligen orkeslös, men Enkidu hoppas innerligt att pigbesök stundar runt Jul eller Vinterblot (beroende på tro) för eders och efter detta nalkas nytt år där gamla böcker kasseras ut och nya tages i bruk!

  Eders,
  Enkidu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Moss Enkidu!
   Undertecknad Fattiga dräng fattade ju inte att det var honom du menar.... Skåne är förvisso födelseplatsen men bopålarna finns annorstädes! :)
   Mr Markets agerar som alltid precis som han finner lämpligt och det är bara till åka med även om det känns som fel håll. Något återbördande av redan intagna drycker för firande kommer aldrig på tal, hur träget pigan än pockar på att assistera.
   Trotts en allt fattigare ställning så får vi allt hålla en tumme för att inte utdelningarna skall börja följa efter i denna minskande trend. Uthålligheten är god, tack för påminnelsen.

   Pigbesök är alltid välkomna oaktat om det är till vardags eller festligare tillställningar.
   Nya böcker ser vi fram emot, i de gamla har värdeökningen sjunkit till under 20% för året. Så vill vi ju inte ha det, även om det bara är till att gilla läget!
   God fortsättning på veckan!
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Man får ju förmoda att du idkar växelbruk på dina odlingsbara arealer eller?

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej %panik!
   Oftast tillämpas växelbruk på egna markerna.
   Dock inte alltid på arbetsplatsernas arealer, majs är till exempel en märklig gröda som verkar bli bättre och bättre för varje år som den får växa på samma ställe!!
   Plöjning utförs allt som oftast med växelplog dessutom! :)
   Mvh //Fattigbonddräng

   Radera