söndag 30 augusti 2015

Handla svenskt för din skull!!

Läste ett blogginlägg från den i lantbrukskretsar populära bloggerskan Elin på Nysäters lantbruk. Hon fångade en känsla och ett sätt att tänka som jag känner igen mig i så väl. Även om jag inte är bonde utan enbart en simpel Fattigbonddräng som har svårt att sätta ord på det. Det gäller det här med varför våra konsumenter skall välja svensk producerade livsmedel istället för importerade. Ta gärna någon minut och läs det inlägget här. Helst innan ni läser vidare. Tänkvärt tycker jag.

Så handla inte svenskt med tanke på bonden, drängen eller pigan. Gör det för din egen skull, om du håller med och förstår Elin och flera av oss som jobbar i näringen och många andra också förstås.

Fattigbonddräng skulle även vilja ge en del bönder en käftsmäll, knäpp på näsan i det här ämnet.
Vi kan börja med Arlas styrelseordförande Åke Hantoft, Jodå, i den position han har får han finna sig i att bli namngiven. Han står gärna och talar länge och väl om att konsumenterna skall vara solidariska med den svenske bonden och handla svenska livsmedel för att stödja svenskt lantbruk. Fina ord av en fin herre. Sedan anlitar han själv utländska bemanningsföretag hemma på sin egen mjölkgård strax utanför Laholm. Hur tänker han då? Jo, han vill vara en duktig företagare och hålla ner kostnaderna, mycket räknande på kalkylerna som han bruka uttrycka sig... Men hallå, det är ju det även våra konsumenter vill göra när de handlar billigare importvaror. Vara effektiva konsumenter.
Det är nog tur för herr Hantoft att Arla är en ekonomisk förening. I ett börsnoterat aktiebolag hade han inte överlevt ett styrelsemöte. Utan varit bortröstad redan till förmiddagskaffet....gissar jag.
Det kan vara möjligt att en förändring är på gång i Ösarp Mjölk AB som hans företag heter. Det har tydligen varit eller är pågående förhandlingar om att teckna kollektivavtal på arbetsplatsen som hittills har saknat sådant. Inte för att det förhindrar utländsk arbetskraft, men ser lite bättre ut vid granskning av journalister eller bloggare för den delen.

Så ni bönder som anlitar utländsk arbetskraft, eller ni som utnyttjar svarta tjänster för den delen. Låt mig slippa höra era uttalanden om att köpa svenskt, ni har inte rätt att ställa krav på våra konsumenter när ni själva handlar i motsatts till vad ni önskar att andra skall göra! Knip, ni smutsar ner för de som vill värna svenskt lantbruk på riktigt.

Får man förresten komma med ett förslag till arlas så kallade ägare? Nähe, inte det. Men jag gör det ändå. Ni borde föreslå att göra om arla till ett aktiebolag på nästa möte ni har, omvandla era insatser till aktier och släpp loss företaget på börsen. Ni kan då sälja era aktier och få loss era pengar till sånt där de gör större nytta än hos arla. Som den egna gården, den borde komma först i era prioriteringar. Eller behålla aktierna och ta del av eventuell värdetillväxt och utdelningar. Ett världsomfattande multinationellt företag som arla skall inte drivas som en ekonomisk förening. Det är inte tanken med företagstypen utan det lämpar sig bättre för små lokala föreningar. Arla har för länge sedan vuxit ur den företagskostymen. Samtidigt skulle marknaden som Arlas ledning hela tiden hänvisar till om det låga mjölkpriset få sätta rätt pris på Arla AB. Vågar ni låta den göra det?

Risk för mer politik i nästa blogginlägg,  Försöker leta upp en tidningsartikel jag läst på nätet för att ge källinformation. Men verkar som den är bortplockad.... sökandet fortgår.
//Fattigbonddräng

4 kommentarer:

 1. Relterat till detta har jagf nu sett att en hel deel mjölkbönder har börjat konkurrera med Arla och sälja sin mjölk utanför Arla genom att göra gårdsmejerier samt sälja mjölken för tio kr litern i flaskor till de besökare som kommer istället för 2 kr litern som de får hos Arla. Har du hört något om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har jag hört talas om och sett i olika tidningar. Tyvärr inte träffat någon sådan leverantör själv, så jag har inte pratat med någon. Tror att de flesta av dessa dock säljer det mesta till arla och endast en liten del som gårdsförsäljning. Några gör ost, glass m.m
   De som har gårdar i gränstrakterna till andra mejerier har också bytt mejeri. Andra står i kö till småmejerier lite runt om i landet som för närvarande inte kan ta emot mer mjölk. många är missnöjda men oftast har de inte mycket annat val än att leverera till arla.
   Det känns lite som vi är på väg tillbaka till innan arla (mjölkcentralen) startade. Med små mejerier ute i byarna.....Fast det är nog inte heller lösningen för alla.

   Radera
 2. Bra rutet! Intresserad av ett länkutbyte mellan våra bloggar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack landsbygdsbo.
   Tanken med den här bloggen är ju av ekonomisk art, även om jag halkar in på annat ibland.
   Verkar som du/ni driver en mer partipolitisk blogg. Inget fel i det sådana behövs i dessa tider.
   Jag ska titta lite noggrannare på den, gillar jag den och börjar läsa regelbundet så kommer den att finnas i min läslista helt oberoende av länkbyten. Annars hälsar jag på lite diskret ibland.
   Om du/ni vill länka hit så gärna för mig, men jag brukar inte byteshandla på det viset.
   Lycka till med bloggandet och landsbygdens bevarande..

   Radera