tisdag 16 januari 2024

Årsrapport-23

De första veckorna på det nya året 2024 har redan passerat. De flesta årskrönikorna är redan skrivna och har analyserats både hit och dit. Nu, sent om  sider kommer även Fattigbonddräng med en sådan över hur det gick mot tidigare år.

I slutet av 2023 fick Fattigbonddräng slappna av lite på sparmusklerna, de sista månaderna minskade sparkvoten betänkligt. Detta kommer väl att märkas ännu mer under 2024. Då är det skönt att veta att Pigan gör tvärtom, och ökar sina insättningar istället. 

Det kan vara en intressant fundering att göra, om vad man kunde gjort annorlunda under året för att få till en bättre tillvaro eller resultat på sitt sparande. Fattigbonddräng vet att han kunde ju försökt att skaffa fler uppdrag för att behålla det kassa kassaflödet. Men samtidigt har han varit nyfiken på hur det skulle fungera, kännas och påverka vardagslivet med ännu sämre kassaflöde. Så något letande av mer jobb har helt enkelt inte varit tillräckligt motiverande. Fattigbonddrängs levnadskostnader är sedan många år väldokumenterade, och har anpassats till en nivå som han trivs med. Förhoppningsvis även fru Fattigbonddräng. Om han vill kan han säkert hitta enstaka poster där det går att snåla lite till, men så länge det inte är nödvändigt så lunkar livet på i gemytlig takt. Ännu har Fattigbonddräng inte behövt gå och lägga sig hungrig på kvällen, och detta kommer nog inte att ske under 2024 heller. Men, krisen och kriget kan ju komma och ställa till det enligt våra stora ledare som verkar ha målat in oss i ett hörn. Rätt eller fel agerande är svårt att bedöma nu, det får framtidens historiker diskutera. Men vi kan ju hoppas på att det finns en liten bakdörr i den där hörnan som vi kan rädda oss ut igenom när det behövs.

En av våra förre detta stora ledare ska tydligen nu skörda frukterna av sitt ryggradslösa ledarskap och ryggdunkande av internationella kompisar i inbördes beundrans klubb. Nu ska belöning inhämtas för att tittat åt annat håll än de egna landets och dess befolknings bästa. Nu väntas jobb på EU parlamentet, Fattigbonddräng gratulerar till  "välförtjänt" belöning i ryggdunkarklubbens finrum. Där han nu kan fortsätta med att försämra läget i Sverige. 


Skönt att veta att han ordnat det för sig. Nu ska vi titta lite på hur Fattigbonddräng styrt och ställt med de små slantar han förfogat över under 2023. Det har sparats 110 598,96 kronor av Fattigbonddrängs pengapåse. 
Dessutom har 15 000 kronor av den överskjutande skatten sparats. Samt då Pigan som hjälpt till med 69 716,48 kronor. Fattigbonddräng hade ju hoppats på 70 tusenlappar från Pigan, men det nådde hon inte upp till riktigt. Det slopades ju utdelning på några bolag och några andra sänkte. Några fick lämna portföljen under året och det påverkade på marginalen med någon eller några tusenlappar. Den höjda räntenivån räddade inkomsten på bankkontona en del. Men nu gör vi som konungen och vänder blad och välkomnar det nya året.

Jämförelse ska ju göras över åren och det blev så här.

                                  31 dec-21                31 dec-22                  31 dec-23

Bank konto               82 161,25 kr            80 501,04 kr            184 625,66 kr
Aktieportfölj         1 531 628,08 kr       1 370 777,47 kr         1 577 336,43 kr
Kapital 1              1 613 789,33 kr       1 451 278,51 kr         1 761 962,09 kr


Det ökade äntligen en smula, trots att Fattigbonddräng byggt pensionärskuvös under året som gick. Det är bara en sak med den som Fattigbonddräng inte är riktigt nöjd med. Att han inte byggde den tidigare, för under den lilla tid som den funnits och temperaturen inte var otrevligt kall, användes den betydligt mer än Fattigbonddräng kunde föreställa sig. Men bättre sent än aldrig, och innan hade nog inte Fattigbonddräng haft tid att nyttja den ändå när det jobbades så mycket.... moment 22 ni vet.

Nu kan vi lägga 2023 bakom oss och titta in i 2024. Vad ska man förvänta sig av detta år? Fattigbonddräng kommer fortsätta spara om än i mindre omfattning. Vad gäller portföljen kommer ytterligare några aktier köpas i Enel. Sedan ska en en ny plan A skapas. I nuläget tittas på påfyllning i Orkla, Cloetta eller Yara. Samt att ta in något nytt bolag. Det funderas även på att sälja flygplatsen, den ger ingen utdelning och kommer nog inte att göra det på länge heller. Danska staten och flygplatsen själva äger nästan alla aktier och vd-n tog ju jobb på Heathrow istället. Det utlöser en del skatt då innehavet ligger på en gammal aktie fond depå och det ger lite motstånd till försäljningen. Skatt till våra stora ledare känns som att kasta pärlor till svin tyvärr. Men vet att de kommer användas fel och utan konsekvenstänk.
Ska det sättas upp mål för Pigans lön så killgissar Fattigbonddräng på 80-85 tusen kronor. Det skulle vara trevligt och faktiskt täcka 10 månader av Fattigbonddrängs levnadskostnader utan sparande. Det kunde han inte se vara möjligt när det begav sig runt slutet av 2012.

Fattigbonddräng har inga stora förhoppningar om hur världen kommer att sköta sig detta år heller. Han vet att han inte kan påverka världsledare, storfinansen eller terroristorganisationer på något som helst vis. Det som Fattigbonddräng kan påverka är hur han själv uppträder och agerar, och det är här han kommer att fokusera sig på. Det kan ju andra få tycka och kritisera honom för, Fattigbonddräng kommer att tycka och tänka över hur våra och andras stora ledare missköter sig.  Tycka saker om annat som händer och rent av skriva om det på bloggen. Även om det numera kan anses vara spioneri att tycka om dessa saker, så är det inget som kommer stoppa Fattigbonddräng att tycka något om dem. Han anser att det är en demokratisk rättighet, och även om vi passerat demokraturens gränser och närmar oss diktatoriska regelverk. Så tänker Fattigbonddräng ta sig friheten att tycka och tänka själv, sedan får andra göra som de vill, om de vill passa in i pk-sekten eller tänka själva.

Ha ett bra år, hur det än går!
//Fattigbonddräng6 kommentarer:

 1. Hoppas på god äring, och en rättfärdig fred.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Redaktionen!
   God äring vore trevligt vad gäller ostbågsodlingen framförallt...
   Freden ser dock nästan svårare ut att få till, än en lyckad skörd av ostbågar.
   Men hoppet får vi ju aldrig tappa, det känns bara så meningslöst att så många ska dö och lemlästas! Igen och igen till följd av människans girighet, ideologiska vanföreställningar och skiftande kränkningskulturer.
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Hej Fattigbonddräng.
  Jag ser att vi bloggat lika länge, men du var inte med på min blogglista? Jag uppdaterar den omgående, jag är också gärna med på din:)
  God avkastning på dig, vi ses bland miljonerna.
  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej K!
   Tänkte först att du har fel.... jag brukar ju läsa vad du skriver.
   Men inser att jag nog kommit in på din blogg via läslistor på andra bloggar. Har du inte för mycket "störande" reklam i bloggtexten så lägger jag till dig, om jag kommer ihåg hur man gör.
   Just nu är den goda avkastningen frånvarande, men hoppas på en återkomst ;)
   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Fy fan. Hoppas du får rätt på det.

  Har själv blivit blåst på ett arv utan att veta det själv. Min mor dog när jag var åtta och hade gift om sig. När maken dog för några år sedan började jag nysta i allt då jag var inbjuden till bouppteckningen men fick inte ett öre. Det var inte mycket att göra något åt nu och de andra arvtagarna var inte intresserade av att ordna till det deras far hade gjort mot mig. De vuxna i min omgivning då såg inte till mitt bästa och det smärtar.

  Som sagt - hoppas du får rätt på det. Så här ska det inte gå till.

  IGMR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej IGMR!
   Ursäkta sent svar, men jag missade din kommentar för den gällde nog mitt senaste inlägg...
   Tråkigt att höra om ditt missade arv, Fru Fattigbonddräng blev utsatt för precis samma sak när hennes far dog och de vuxna runt henne inte tog sitt ansvar. Man kan bara undra varför, för det gällde inga större förmögenhet vad jag kan bedöma.

   Det ska bli en intressant resa att försöka få rätsida på vad någon gjort, men även pappas nya fru kan man ju undra över.... men här är nog vin viktigare än något annat.
   Det ska inte gå till så här men att få rätt kan vara en lång process. Men både min bror och jag har bestämt oss för att göra vad vi kan, så det får ta den tid som behövs. Sedan behöver vi inte ångra oss senare att vi inte gjorde vad vi kunde... Mest för att pappa behöver pengarna bättre än någon.... mediciner, massage, fotvård, frisör, vissa aktiviteter osv kostar ju oftast extra utöver boendets kostnader.
   Det viktigaste är ändå att vi fått stopp på dräneringen av konton.

   Tack för kommentaren!
   //Fattigbonddräng

   Radera