onsdag 28 februari 2024

Åldringsbedrägerier

Fattigbonddräng borde väl egentligen skriva en tråkig månadsrapport sedan länge. Men annat har kommit lite emellan. Uppdrag granskning gjorde ett inslag om brott mot äldre och olika sätt för okända att lura av gamla, dementa människor deras pengar. Ofta genom olika bedrägerier med hjälp av mobiltelefoni och internetbanker. Fattigbonddräng förfasas som de flesta andra över hur lätt detta verkar vara och att det inte görs mer för att få rätsida på detta. Men polisens interna innebandyturnering får ju aldrig bli lidande, så de flesta av de brott som ändå anmäls. Blir ju avskrivna med vändande post, och inga utredningar startas.

Förövarna är oftast okända människor för brottsoffret vilket gör det hela lite anonymiserat, men fortfarande vidrigt. Men när förövarna är närstående och utnyttjar situationen med en dement i familjen ökar vidrigheten betänkligt.

Fattigbonddrängs föräldrar skilde sig på 70-talet, på den tiden var det inte så vanligt med varannan vecka boende för barnen. Dessutom var 25 mil ett stort geografiskt avstånd.... och som så många gånger förr var inte samarbete det som prioriterades av de skilda föräldrarna, utan snarare motsatsen. Det förde med sig att umgänget med fadern blev väldigt begränsat genom åren och så även upp i vuxen ålder med kanske 4-5 kontakter årligen. Någonstans vill man ju ändå tro att om det händer ens far något så kommer de som finns runt honom, (typ hans nya fru) meddela hans två barn detta. Det har ännu en gång visat sig att tro inte är något att förlita sig på. 

Plötsligt gick det inte att få tag på Fattigbonddrängs pappa, att han inte svarade i mobilen direkt var inte direkt ovanligt. Men han brukade ringa upp om han missat något samtal. När detta inte hände trots flera försök att nå honom kollade Fattigbonddräng på internet om han möjligen bytt mobilnummer utan att meddela detta. Då fanns det plötsligt fem mobilnummer till honom! Alla ringdes men ingen svarade, men det gick fram signaler och möjlighet att lämna meddelande, detta gjordes men fortfarande ingen återkoppling. Fattigbonddräng försökte då med pappas fru, men inte heller hon bemödade sig med att svara. Det sms-ades också för det kan ju läsas när man har tid. Men inte heller det var intressant att svara på, utan hon använde sig direkt av den svenska tysta diplomatin fast utan någon som helst diplomati då.

Det tog nog 3-4 månader innan Fattigbonddrängs bror lyckats få reda på att pappa flyttats till demensboende. Pappa har ju visat allt tydligare tecken på demens de senaste åren och med deras livsstil hade diagnosen accelererat under senaste åren. Så det beslutet med demensboende var ju helt rätt. Att inte meddela sönerna mindre rätt. När vi någon vecka senare besökte honom på ett vad vi kan bedöma väldigt bra boende med trevlig personal som sliter trots låg bemanning och stor arbetsbelastning. Så hittade vi honom i sitt rum, ett väldigt opersonligt rum med kala väggar, inga personliga tillhörigheter eller möbler. Men med en tv fast den var inte inkopplad.... Så min bror och jag skaffade fram fåtölj och läslampa, lite tavlor till väggarna med personliga motiv. Införskaffade städutrustning som skulle finnas enligt boendets regler och satte upp lite gardiner. Hygienartiklar och en del kläder, då han tydligen inte ens fått med sig en hyffsad garderob. Pappa hade således bara dumpats av på boendet och hans fru har tydligen bara varit där två eller tre gånger på det år han snart bott där, Däremot har hennes son, varit desto flitigare besökare fram till att vi bröder även skaffade en god man till pappa eftersom vi förstått att "någon" under de senaste tre åren hjälpt till med pappas internet inloggningar och lösenord när pappas minne svikit. Således full tillgång till internet bank och förmodligen även pappas bankkort och konton.

Denne någon, som aldrig haft ett jobb, mer än tillfälligt enstaka månader behövde även plötsligt byta boende från en tvårumslägenhet till en liten etta samtidigt som pappas konton blev under uppsikt av god man. Vi får inga svar av pappas fru om hur dessa transaktioner kan ha gått till, tyst diplomati råder. Inte heller besvaras frågor om pappas bil. Mer än att god man fått veta att den stått i garaget hela tiden sedan pappa blev av med körkortet för ca 3,5 år sedan på grund av demensen. Men när vi kollar upp den så har den blivit besiktigad av någon, och kört ungefär 500mil årligen. När nu god man på oss bröders uppmaning skulle sälja bilen kröp det även fram att den blivit krockad...... två gånger. Utan att det anmälts till försäkringsbolaget! Varför inte det kan man ju undra, även om Fattigbonddräng har en aning om anledningen. Det kommer nu nya "överraskningar" för oss och den gode mannen nu när årsredovisningarna börjar komma från bankerna. Nya autogiron som är tagna långt efter pappas diagnos som han inte kan ha gjort själv, Nytt lån som är taget på fruns hus nyligen trots att pappa inte äger denna fastighet. Dessutom bor han inte ens där längre, kostnader som larm till detta hus dras på pappas konto trots att det är installerat efter han flyttade och så håller det på. Ett utnyttjande av en dement gammal man som inte förstår vad som händer honom eller andra runt omkring. När man hälsar på honom och man behöver gå på toaletten eller prata med personal någon minut och sedan går in till honom igen så blir han alltid lika förvånad. Men hej är du här, kom du nu? För han har glömt bort besöket så fort han inte ser besökaren. 

Vi har nu kopplat in en advokat för att bena ut de senaste årens transaktioner på pappas konton. Det ska bli intressant att se kontokortsuttag. Girodragningar och kontantuttag. Enligt överförmyndaren på kommunen där pappa bor så sa pappas fru att hon fick pengar i ett kuvert, som hon satte in på sitt konto för att betala pappas räkningar. Detta ställer genast frågor!! Vem kom med detta kuvert? Hur kom dessa pengar in i kuvertet och varför göra på detta vis och inte som man ska!! Men överförmyndaren frågade ingenting.... men det kommer vi bröder och vår advokat att göra.... vi vill också att någon bara dyker upp med ett kuvert med pengar till oss utan motkrav. Väldigt trevligt och praktiskt.

Denna juridiska förberedelse processen har tagit lite tid, och Fattigbonddräng har utöver detta kartlagt "någon" ganska ingående. Offentlighetsprincipen är en god hjälp vid sådana aktiviteter. någon har problem med kronofogden och  utmätningar är gjorda. Någon har en årlig inkomst på hela 1 000:- kr. Men skulder på desto större belopp. Internet formligen svämmar över av olika trådar om någon och även om Flashback kanske inte är den mest trovärdiga källan man kan hänvisa till så är mängden trådar till någons nackdel svårt att inte dra slutsatser av. Även några bloggar och föreningars hemsidors chattar är intressanta. Men även någons egna sociala medier är till god hjälp, innan någon raderar dem när kommentarerna och ifrågasättandet tar fart blir obekväma och någon börjar om med nya. Men en hel del finns redan noterat och sparat på Fattigbonddrängs USB-minne.

Att gamla och dementa utnyttjas av kriminella över nätet som ändå är okända är ett djävla otyg. Men när så pass närstående som frun och dennes son tar tillvara på tillfället och gör samma sak ska Fattigbonddräng inte skriva ut vad han tycker. Pengarna är naturligtvis borta, pappa behöver dem inte heller. Inte heller behöver Fattigbonddräng och hans bror kunna ta del av ett stort arv i framtiden, vi har vad vi behöver ändå. Utan det är sättet som det har gjorts på och utnyttjandet av en människas oförstånd som gör det så vidrigt och att inte informera anhöriga om situationen. Fast då kanske det ekonomiska upplägget inte skulle gå att genomföra?? 

Vad advokaten kan göra och eventuellt tingsrätten i en förlängning ska bli intressant att se. Om det även görs en polisanmälan och polisen har spelat klart sin innebandyturnering så kanske även de och en åklagare återigen vill titta på någons förehavande? Det blir ju inte första gången någon är föremål för polismans intresse.

Hoppas ni har trevligare aktiviteter att sysselsätta er med, men man slutar aldrig förundras över människors vidrighet och girighet när tillfälle infinner sig.

//Fattigbonddräng

11 kommentarer:

 1. Den sortens parasiter som utnyttjar åldringar och svaga är inte människor längre om de någonsin var det.

  Jag önskar er all lycka, hoppas att rättvisa skipas till sist och framförallt att ni bröder och er far finner ro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!
   Tack för lyckönskningen, Pappa är ju lyckligt omedveten om vad som sker. Han verkar tro att bor på något slags hotell med utsökt kök. Så han har det bra där och älskar maten. Han var väldigt smal och energilös först. Men nu har han ökat 6-7 kilo i vikt, är med på aktiviteter och träffar folk, boende och personal, även om han glömmer det lika fort igen så ska visst känslan av att göra roliga saker även om han inte vet varför vara positivt enligt anhörighetkursen som brorsan gått. Samt har han återkommande hälsokontroller.
   Tidigare bodde han med sin fru i ett en och halv plans villa, Han på övervåningen hon på nedervåningen. Ingen socialt umgänge, inga aktiviteter och alkoholen var viktigare än maten har vi förstått....Enligt läkarna det sämsta sättet att leva om man vill försöka bromsa demens. Vilket antagligen bidragit till hastigheten på förloppet.
   //Fattigbonddräng.

   Radera
 2. Hej.
  Alltså fy fan rent ut sagt! Jag blir riktigt illamående över att läsa om denna tragedi. Hoppas och håller tummarna för att "någon" åker dit på detta.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PP!
   Jo, man undrar ju lite hur vissa är funtade och varför de saknar samvete.
   Någon kommer att få vissa besvär hur som helst, funkar inte plan A, tar vi plan B och i sista hand får det bli på ett helt annat vis.
   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Det är så tråkigt att läsa. Både att du förlorat större delen av din pappa, även om han varit frånvarande, och att de människor han litat på verkar ha bedragit honom och utnyttjat honom.

  Men det är bra att ni tar tag i det. Det är uppförsbacke att bevisa sånt här så det krävs verkligen någon som jagar på åklagare och polis och matar dem med information. Jag hoppas att ni lyckas, för även om det inte hjälper er pappa så kan det rädda andra.

  Jag har inte sett dokumentären om hur folk blir lurade, men bedragare har alltid retat upp mig extra mycket. Jag hoppas folk som de åker dit rejält.

  (Min erfarenhet av banker är annars den motsatta med massor av krångel och samtal och till och med fotande av pass för att få föra över en ovanligt stor summa; men inte gigantiskt stor; ett par månadslöner)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel.
   Det som känns bra är att vi förmodligen fått stopp på det i alla fall. Vem vet hur många år det kunde fortsatt annars? Förmodligen tills pappa dör.
   Jo, bevisbördan ligger ju på oss. När vi fått bankutdragen och vem som startat autogiron, tagit ut pengar osv så får advokaten börja jobba lite mer. Vi tänkte ta det både civilrättsligt och göra polisanmälan. En polis/åklagare kan ju lättare få ut bilder från bankomater för att se om man känner igen någon.
   Tror inte att det rört sig om större summor åt gången, men flera små i månaden under några år gör ju en del på totalen. Ska bli intressant att se om några uttag råka sammanfalla med någons inköp av prylar enligt hans påståenden på ansiktsboken och liknande.
   Banken har varit ganska behjälpliga inledningsvis efter att vi visat pappas läkarintyg med diagnos. Och intyg från skatteverket om att vi ( eg, min bror) är son och nära anhörig. Advokaten har en del idéer om hur vi kan göra vid olika scenarier. Så lite jobbigt kommer någon att få det hur det än slutar.
   Märkligast är nog ändå att frun inte sett till att det kom dit lite möbler, personliga saker för igenkänning, kläder och hygienartiklar osv. samt att man inte hälsar på ibland. Gissar på att det inte var kärlek som gällde/gäller i det äktenskapet.

   Det är i alla fall äntligen fredag, och ostbågarna väntar på att det ska bli kväll!
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Allt blir bättre med lite ostbågar. Eller potatischips. Jag är mer åt chipshållet. Friterade chipsplante-blad med någon bra krydda....

   Radera
  3. Kanske dessa chipsplantor är mer lättodlade än ostbågsplantor?
   Du kan ju alltid prova ostbågskrydda till chipsen, kan ju aldrig gå fel!!

   Radera
 4. Det är ju för jävligt helt enkelt. Fy fan !! Ursäkta alla svordomar. Jag upplevde ngt liknande en period med farsan när han hade assistenter. Innan jag själv tog över det praktiska. Det var liksom ingen idé att börja dra igång någon process då.

  Mest nöjd är jag så här i efterhand att jag inte slog ihjäl någon av de inblandade.

  Lycka till !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Northernlightsinvestment!
   Svordomar är helt på sin plats i detta fall, tråkigt att du varit i liknande omständigheter.
   Det var ju bra att du inte hade ihjäl någon, men lite sugen är jag på att göra just det.
   Pappas fru självdör förhoppningsvis nog snart själv ändå av hög ålder och ännu högre vinintag. Men "någon" kanske kan få hjälp, typ felskjutning av något gäng. Fattigbonddräng har ju SGT skott till bössan och de kan ju äntligen komma till pass...

   Tack, och ha en trevlig helg!
   //Fattigbonddräng

   Radera
 5. Det var ledsam läsning. Allra mest berör mig att pappa lämnats i en helt ny miljö utan något han känner igen. Svårt att få hemkänsla för vem som helst, men förödande vid demens.

  Hoppas ni får någon rättslig rätsida på situationen, som svider för bedragaren...

  SvaraRadera