söndag 7 januari 2024

Månadsrapport December-23

Fattigbonddräng gjorde även under december några ekonomiska transaktioner. Det sparades fem tusen kronor i portföljen samt en tusenlapp i vanliga bankkonto. Pigan hjälpte till med utdelningar och utbetald ränta, hon puttade in 7 525,11 kr vilket blev den bästa december hon har presterat. I och med det så bidrog alltså Pigan mer än Fattigbonddräng ytterligare en månad. Det gör inget att Fattigbonddräng bara är näst bäst på det här, enbart när det spelas schack är andra platsen ett nederlag. Det ska visst spelas SM-schack i Växjö under 2024, och en fundering på att delta har börjat infinna sig i Fattigbonddrängs tankebanor. Det är många år sedan Fattigbonddräng deltog nu, så ett deltagande kunde kanske vara intressant och att få möta lite spelare man inte stöter på i vanliga serie och klubb sammanhang. Fattigbonddräng föredrar också att spela på bräde och på plats. Spel över nätet, känns mer som mot vilken schackdator som helst, så då kan det lika gärna spelas mot en sådan... schackförbundet har en hyffsat trevlig här om någon vill prova vilken nivå som passar just er. Det brukar finnas en klass som passar alla spelare under SM så man behöver inte kvalificera sig till toppborden.... hur var det nu det är? Det viktigaste är inte att delta, utan att vinna!! Fattigbonddräng kan ha missuppfattat det hela lite också som vanligt.

Det kanske inte är ekonomiskt försvarbart att försöka inspirera till schackspel under SM veckan, med tanke på kostnader för resor, boende och en liten anmälningsavgift för spel. Men tycker man det är roligt så kan man använda en liten peng till detta, eller annat man uppskattar, för det ska vara trevligt, gott och roligt att leva också.

Fattigbonddräng köpte lite aktier även under december, listan är kort och ser ut såhär

 • 2023-12-04      600st Enel SpA                        44 579,51 kr                 74,30 kr/st
 • 2023-12-05      350st Cloetta B                          6 421,00 kr                 18,35 kr/st
 • 2023-12-06        25st Solnaberg Property          2 256,00 kr                 90,24 kr/st

Inte så många köp, men ändå ovanligt stor summa pengar efter försäljningen av Scatec. Inga nya bolag hittade in till portföljen nu heller.
Enel, här blev det en fördubbling av innehavet och planen är väl att öka ytterligare 300 aktier i bolaget, sedan är det dags att hitta ett nytt bolag som plan A.
Cloetta, påfyllning i godisbranschen. Det är fortfarande lite röda siffror i Fattigbonddrängs innehav här. Det betyder inte att den är billig, bara för att Fattigbonddräng köpt dyrare innan, men ytterligare små påfyllningar kommer nog göras under 2024. Godis är gott, näst efter ostbågar.
Solnaberg Property, En liten påfyllning i fastigheter. Nu finns 125 st aktier i portföljen och en fördubbling kan tänkas över tid. Men ett större innehav i portföljen lär fastighetsbolag inte bli hos Fattigbonddräng.

Det har funnits funderingar på att öka lite i Orkla också. Norska kronan var ju lite billigare än den svenska under hösten och fram till december. Men nu i januari -24 så är det ju jämt skägg igen. Så den lilla fördelen är nu utagerad. Men det är fortfarande lite intressant med Orkla då det ingår flera varumärken och bolag under dess vingar. Bredd är ju bra och här får man det i en enda aktie. Deras produkter lär nog fortfarande konsumeras av de flesta av oss även i framtiden. Men Fattigbonddräng letar rätt så brett efter nya bolag som kan flytta in i portföljen, så vi får se hur det blir med ny plan A under våren.

Siffermässigt så ser det ut så här efter att december tog slut

                               30 sep-23                31 okt-23                    30 nov-23                31 dec-23

Bank konto          187 000,00 kr           189 500,00 kr           180 500,00 kr            184 625,66 kr
Aktieportfölj      1 495 432,15 kr        1 452 033,74 kr        1 526 723,93 kr         1 577 336,43 kr
Kapital 1           1 682 432,15 kr        1 641 533,74 kr        1 707 223,93 kr         1 761 962,09 kr

Minsann, så blev det andra månaden i rad med ökat portföljvärde. Inget som Fattigbonddräng varit bortskämd med. Det blev till och med ett nytt ATH i månadens slutskede. Den 29/12 var värdet som slutade året nytt rekord. Det har i och för sig blivit slaget sedan under det nya året men jädrar vilken tid det tog att komma fram till nya ATH. Det är tur att Fattigbonddräng inte har så bråttom.

Så blev alltså sista månaden under 2023, hur helåret blev mot 2022 tar vi nästa gång. Det ska väl försökas på att summera året som gick. Ett märkligt år, med en del förändringar vad gäller arbete och därmed framtida inkomster. Vad ska Fattigbonddräng göra med all ledig tid? Kanske blir det lite schackträning, det behövs kan intygas....

Ha det bra, var snälla och gör något ni tycker är roligt.
//Fattigbonddräng5 kommentarer:

 1. Alltid roligt att läsa dina inlägg Bonden (Eller är det Kung, Löpare, Torn ?). Förändringar gällande arbete låter ju både spännande och oroväckande på samma gång men jag håller tummarna för att det kan utmynna i något bra.

  På mellanstadiet höll jag på med schack, men det är alltså 45 år sedan nu. I detta skede av livet känns det för övrigt som att allt var för 20-50 år sedan. Det är nog dags att "göra något" även i nutid. Måste bara komma på vad ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack herr Northernlightinvestment!
   Bonde och bonde, Fattigbonddräng är dräng.... absolut inte Kung, men en och annan häst har ju pysslats om genom åren. Senast i skånejobbet brukade vi jorden som på 1800 talet med genbankade lantrasdjur. Typ häst, Nordsvensk och Ardenner, ibland fuskade vi med någon liten traktor......den borde också ingå i genbanken.
   Har inte kommit fram till om det är mest oroväckande med lite jobb, eller om det är mest skönt med mer fritid. Fru Fattigbonddräng kommer nog finna på råd om sysselsättning, om den egna fantasin skulle tryta.
   Du kommer nog också på något att göra, om cirkusen inte lockar längre. Du kan ju alltid uppdatera spelfärdigheterna i schack.... en billig sysselsättning. Men man lär sig inte så fort längre som i unga år när man ska lära sig nya öppningar och sånt... hjärnans bäst före har nog gått ut och jag försöker nu köra efter konceptet använd snarast.
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. All Time High låter så trevligt. Halva min portfölj fick fnatt och rusade upp till orimliga nivåer för att direkt krascha när inflation och räntor kom. Det kommer ta två bra år till för att komma ikapp.

  SvaraRadera
 3. Och schack, jag är för mycket tävlingsperson har jag insett. Jag är bara med för att vinna, och det krävs extremt mycket jobb för att vinna i schack! Numera spelar jag faktiskt nästan bara mot schackdatorer för att slippa tävlingsadrenalinen. Och gör schackpussel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ATH är alltid trevligt, men utdelningsrekord trevligare ;)
   Schackdatorer är fantastiska när det kommer till träning och att få till många spelade partier. Men det fysiska mötet och se och höra motståndarens våndas när han/hon står lite illa till är oöverträffat alla maskiner.... psykologin är en ganska stor faktor i spelet har jag märkt åt bägge håll dessvärre. Ibland kommer hjärnspöken och poppar upp även om ingen fara egentligen finns. Så ställer man till det för sig själv helt i onödan.....
   //Fattigbonddräng

   Radera