måndag 10 januari 2022

Året 2021


Fattigbonddräng vet, det fullständigt översvämmas av årsredovisningar i den ekonomiska bloggosfären. Men vad annat finns att förvänta sig?  För att veta om man är på rätt eller fel väg behövs någon form av avstämning göras, årsvis är mycket lämpligt, månadsvis kan vara kul men ger ingen direkt vägledning om resultat på lite längre sikt. Här kommer således ytterligare en årsredovisning, med ett mindre lyckat resultat än de flesta. Trots underprestation, så är Fattigbonddräng ändå inte missnöjd, utan rätt nöjd faktiskt.

Daniel Investerar, konstaterade i ett blogginlägg att 9 av 10 ekonomibloggare inte slog index. Det kanske är tråkigt? Fattigbonddräng tittar inte så mycket på index, utan är gammal och tråkig i sin utvärdering. Det tittas mest på vad skulle resultatet blivet om det inte investerats på börsen? Som det var innan han blev väckt av Lundaluppen, Ägamintid, Sparctasus och alla andra ekonomibloggare som visade på en annan möjlighet än leva från hand till mun eller att samla sparandet på bankkonton med 0-1% ränta. Fattigbonddräng vill betona vikten av att först skaffa en buffert på förslagsvis tre månadskostnader innan man börjar handla med aktier och fonder. När man väl har sin individuella startbuffert på plats, kan det vara lämpligt att lägga hälften av sparandet i aktier och den andra hälften fortsatt till bufferten. När sedan buffertsparandet motsvarar sex till tolv månadskostnader kan man gå all in i aktie och fond sparande. Då har man en trygg bas att falla tillbaka på om skiten träffar fläkten. Den har ju en förmåga att göra det då och då, ibland en liten skitkorv och ibland kommer hela djävla gödselstacken flygande på en och samma gång! det kallas ibland för livet.

Vi river av plåstret med en gång, så här blev årets resultat för Fattigbonddräng

                                  31 dec-20                 31 dec-21    

Bank konto               63 942,98 kr              82 161,25 kr
Aktieportfölj         1 229 752,06 kr         1 531 628,08 kr
Kapital 1              1 293 695,04 kr         1 613 789,33 kr

Aktieportföljen ökade 301 876,02 kronor i värde, 24,5% men i denna siffra ingår även insättningar och utdelningar. Så den räknas inte riktigt, enligt Avanza så är Fattigbonddrängs resultat mer mediokra 15,08%. Det är ju en hel del bättre än ett bankkonto, fast långt efter alla andra bättre ekonomibloggare förstås. Börsen har väl en genomsnittlig ökning om 8%/år så något katastrofalt resultat kanske det ändå inte skall ses som?  Fattigbonddräng är hur som helst nöjd, det får gärna fortsätta att komma resultat på plus 15% årligen.

Pigans resultat för året, var ju betydligt trevligare än Fattigbonddrängs. Denna osjälviska varelse som jobbar 24/7 på ett 35tal olika företag runt om i världen och levererar all lön efter skatt och avgifter till Fattigbonddräng. Hon slog nytt rekord genom att bidra med 52 698,56 kronor. Det sattes även nytt rekord för en enskild månad med hela 14 848,87 kr för november. Har Fattigbonddräng påpekat att han gillar henne, förut? Så kan ju tilläggas att det inte har ändrats utan att känslorna snarare ökar år för år. Med allt annat lika, och Fattigbonddräng inte skulle sätta av pengar för sparandet skulle denna summa täcka halva årskostnaden för en Fattigbonddräng. Förmodligen mer eftersom många kostnader är förknippade med att jobba, och dessa försvinner ju när man hoppar av det där jobbhjulet.

Scatec och PolarPower har varit sorgebarnen under 2021, Aker har varit den lilla solstråle som behövts för att lysa upp det mörker som dessa bolag resulterat. Scatec visar i och för sig fortfarande trevliga siffror på +157% med den har varit på +600%, så kan det gå. Men det kan även vara tillfälle att fylla på igen under 2022 kanske? men utdelningarna är låga,,, Polar Power, en aktie som har varit lite svår att följa. Informationen är ju inte överväldigande från bolaget, och kvartalsrapporterna är inte lätta att tränga sig igenom. Inte för Fattigbonddräng i alla fall, tycker de kunde åtminstone skriva på svenska som är så mycket lättare att begripa sig på... det vet ju alla! Men på det hela taget så är det som förväntat, det man förlorar på gungorna kommer igen på karusellerna och det går sakta, sakta framåt med små steg.

Fattigbonddräng är således nöjd med sitt 2021, både ekonomiskt och i rent allmänt mående. Det enda som skaver är samhällsutvecklingen. Men den lär det finnas anledning att återkomma till framöver. Det är uppenbart att våra demokratiska rättigheter är satt under prov, våra politiker och andras, har ju inte varit sena att dra nytta av den uppkomna situationen, och delar gärna upp samhället i vi och dom. Trots historiska erfarenheter och löften om att det inte ska få upprepas så är vi på god väg igen. Makten hägrar och verkar vara det enda som är målet, vägen dit och resultat som det blir av att nå den, är av underordnad betydelse. 

Då tar vi nya tag, eller samma tag fast under ett nytt år! Lycka till med era mål och förhoppningar.
//Fattigbonddräng

2 kommentarer:

 1. Hej.
  Jag håller med dig, index är rätt ointressant i min värld. Jag är mest intresserad av vad min portfölj verkligen ger mig i riktiga pengar. Om jag missar någon procent hit eller dit spelar mindre roll. Lika med portföljvärdet om det är si eller så spelar mindre roll, jag har ändå aldrig tänkt sälja några aktier så vad har jag för glädje av en stor värdeutveckling? Självtillfredställsen av att kunna kalla sig miljonär möjligen men det ger mig ju inget extra i utdelning. I slutändan är det ju ändå utdelningarna som jag ska leva av.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PP!
   Det finns dessutom så väldigt många olika index som avspeglar så olika inriktningar. Att välja lycka har gjort sitt eget index, vilket jag tycker är det bästa för det avspeglar de egna förutsättningarna och tankarna bäst, om man nu ska ha ett index att jämföra sig med...fast jag tycker att det viktigaste är att utdelningarna ökar och om portföljen ökar i värde så gör det ju inte ont.
   Min egen plan är att sälja av portföljen lite efterhand när uttagsfasen sätter in, har ingen önskan att efterlämna mig en portfölj som etterläggen ändå bara skulle avyttra innan stoftet till Fattigbonddräng har spridits för fortsatt kretslopp. Avkomman har inte visat några större ekonomiska färdigheter, utan snarare motsatsen. Men man vet ju som väl inte när det bär vidare... en vacker morgon kanske man vaknar och inser att det gjort just det.
   MVh
   //Fattigbonddräng

   Radera