måndag 24 januari 2022

Är lång tid länge? och hur länge är långt?


Fattigbonddräng vet att tiden kan uppfattas olika och är väldigt relativ beroende på situation. Men funderingen om lång tid uppstod när ett meddelande skickades till Avanza och svar dröjde...och dröjde....och...

Det står förvisso en informations rad att det är lång väntetid hos kundtjänst, så Fattigbonddräng förväntade sig inte svar med vändande post, eller ens samma vecka. Men efter tre veckors väntan så skickades en ny förfrågan över hur länge lång tid är..... någon form av återkoppling kunde väl ändå vara på sin plats, typ vi har mottagit ditt meddelande och svarar när vi ids eller någon får lust.

Men hur länge är egentligen lång tid? Tänker man sig från big-bang så har det ju gått väldigt lång tid och sedan dess är det ju så länge vi har någorlunda koll och en viss tidsuppfattning har infunnit sig. Nu är ju inte alla religiösa grupper bekväma med den teorin heller, men för att försöka få med så många trosuppfattningar (inget med underbyxor att göra) som möjligt så kan var och en tänka sig att just deras gud var den som planerade det som vi i dagligt tal kallar big-bang. Det var otvivelaktigt väldigt komplicerade grejer att tänka ut och få på plats, så den som gjorde det är värd viss respekt.

Inte riktigt lika lång tid, men ändå rätt så länge sedan är när på vårt lilla klot i detta (dessa?) universum alla kontinentalplattorna satt ihop till en enda kontinent innan de började röra sig i sedan länge känt mönster. Vilket föranlett till återkommande klimatförändringar med återkommande istider på de olika kontinenterna allt eftersom de vandrat iväg ifrån varandra eller mot varandra. Ibland har det visst kommit någon sten flygande och satt lite fart på förändringarna, som påverkat flora och fauna. Det är ju känt sedan länge, men hur lång tid är det nu då? På lite senare tid, vilket inte är lika länge så beror klimatförändringar inte längre på dessa flygande stenar eller förflyttningar och platsbyten  av kontinenter utan på mänsklig aktivitet. Mest av typ flyg, bilkörning uppvärmning av bostäder osv... Detta har vi ju fått lära oss sedan lång tid, och det är känt sen länge, men är det så länge som Avanza menar med lång tid? Då rör vi oss väl i alla fall i en tidslängd av tjugo till tjugofem år. Det är ju ganska länge när man som en liten Fattigbonddräng väntar på svar, men det går knappt att visa på en tidsskala sedan den där big-bang och då är det ju inte länge alls, utan nästan nu.

Väntans tider kan också kännas som fruktansvärt lång tid. Utdelningsinvesterarna tycker att tiden mellan utdelningar är väldigt lång. Även om de ibland kommer månadsvis. Men allt som oftast i kvartal, halvårs eller i helårscykler. De blivande föräldrarna tycker att nio månader är en lång väntan på underverket som ska födas, kanske mest för mödrarna kan de sista månaderna kännas extra långa, är det den tiden som Avanza menar med lång väntetid?

Snart är det väl ingen som längre längtar efter när alla ekonomibloggar lägger ut sina månadsrapporter och visar hur senaste månaden artat sig. Fattigbonddräng är väl undantaget som bekräftar regeln, han uppskattar dessa återkommande inlägg om portföljernas upp och nedgångar hos bloggrannarna. Så fortsätt med det ni som håller på, gör ni det inte så börja gärna! Det är snart detta tidsspann, eller just nu nästan tre veckor sedan Fattigbonddräng skickade sitt meddelande till Avanza, så lång tid är alltså mer än tjugo dagar i alla fall, enligt Avanza. I vanliga fall tycker väl Fattigbonddräng inte att tre veckor eller ens en månad är så väldigt lång tid. Men när det gäller för en bank, försäkringsbolag eller nätmäklare att besvara sina kunders frågor så är det  OANSVARIGT LÅNG TID! Det verkar som Avanza hellre lägger energi och resurser på att utveckla massa bling bling och pling pling i blinkande och tutande effekter på appen, hemsidan och diskotek, ...nä inte diskotek, det är väl också utdött sedan någon sten trillade ner och förändrade klimatet. Det hade väl ändå bara varit dinosaurier där och stuffat runt ändå. Men tänk vad trevligt det kunde varit om de la den energin och de pengarna på att anställa fler riktiga människor som kan ta hand om de befintliga kunderna, svara på deras frågor och göra så de känner sig välkomna till Avanza, inte bara uppbjudna till en inledande diskodans, och sedan bortglömda. Men kommer tid kommer råd, och till slut kanske även ett litet meddelande från Avanza hälsar på.

Var god dröj, tiden är lång! Men hur är den lång?
//Fattigbonddräng

3 kommentarer:

 1. Intressant fundering om tid. Idag satt jag och funderade på hur länge jag skulle kunna klara mig i ett hypotetiskt scenario där jag är helt beroende på mitt sparande men utan att urholka mina långsiktiga investeringar. Och sedan funderade jag på om det var länge nog.

  I vilket fall, jag undrar om du har ställt till problem för Avanza. Jag hade ett meddelande för många år sedan som också aldrig fick svar, till de svarade och förde över en bunt pengar (ett lågt fyrsiffrigt belopp om jag kommer ihåg rätt) till mig för att täcka det jag förlorat på att de gjort fel. Antagligen hade jag varit ett ämne på något chefsmöte.

  Så kanske sitter du nu på agendan för nästa styrelsemöte. "Punkt 13. Vad ska vi göra med FattigBonddräng?".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och för att fortsätta, om de är seriöst oansvariga så finns finansinspektionen. Det borde de känna till. Även om de har en tradition av att betala böter till finansinspektionen så är det nog inget de gör med glädje.

   Radera
  2. Hej Daniel!
   Ja, tid är en märklig företeelse som vi hittat på.
   Någon bunt med pengar lär det nog inte bli frågan om som kompensation, det som förlorats är möjligen tid, för att hålla fast vid ämnet.
   Dessutom blev Fattigbonddräng nog avförd från dagordningen till nästa styrelsemöte. För när jag under kvällen nu loggade in på Avanza för att beskåda dagens slakt av portföljvärde.... så fans minsann två inkomna meddelandet. Först ett svar på ursprungsfrågan, sedan skickades några timmar senare som av en slump eller rent av en tänkbar synkronicitet en kommentar och ursäkt med anledning av tidfrågan. Så nu har jag lite tid att försöka jobba ifatt... Men på frågan om hur länge långt är hos Avanza gavs inget svar, så vi får famla i ovisshet även en tid framöver. Rent av lång tid.

   Inte heller ska finansinspektionen behöva lägga tid på denna tidsfråga. Hoppas de har viktigare saker att inspektera.

   MVH
   //Fattigbonddräng

   Radera