söndag 15 mars 2020

Nya rekord

Har någon missat att det händer grejer på börserna runt om i världen? Det verkar uteslutande bero på ett litet virus som påverkar hela planeten, och visar på hur sårbara många av våra samhällsfunktioner och verksamheter är. Samt hur ekonomierna och företagshändelser påverkas av varandra och människors beteende. Hur detta kommer sluta är det nog ingen som vet, den svenska hälsovården verkar vara helt oförberedd på en pandemi av denna storlek. Ja även i mindre omfattning verkar den vara dåligt förberedda på. Ändå kämpar dessa tappra hjältar inom vården vidare med risk för den egen hälsan som följd. Med de begränsade resurser som finns, något vi andra skall vara mycket tacksamma och ödmjuka inför. Klaga inte på personalen, utan på de planerande politikerna i regionerna, även om de givetvis inte kommer lyssna denna gången heller...

Hur många personer som kommer att bli uppsagda, eller företag som går i konkurs runt om i världen är en annan osäkerhetsfaktor, utöver rädslan att bli sjuk själv eller att någon nära anhörig drabbas. Värst verkar de redan svaga och nedsatta råka ut med flera dödsfall som följd. Så vad kan vi göra mer än att tvätta händerna, undvika varandra och vänta ut virusets härjning i populationerna? Fattigbonddräng vet inte mer än så, men utöver ovanstående så försöker han leva som vanligt, på jobbet är det ensamjobb som vanligt och att jobba hemifrån låter sig inte göras ändå. Även om det finns hur mycket jobb som helst att göra hemma, det är bara den där detaljen att ingen verkar vilja betala Fattigbonddräng för utförandet.  Därmed inte sagt att dessa jobb inte lönar sig, vedhuggning, grönsaksodling och fastighetsunderhåll och allt vad det kan vara.

Börsen är väl inte det som känns viktigast i dessa tider, men det har slagits nya rekord i Fattigbonddrängs portfölj igen. ATH är ju ett välkänt begrepp som vi ekonomibloggare gärna skriver om med en viss stolthet när de inträffar. Fattigbonddräng har nu ett ATL (All Time Lose och inte AnnonsTidning för Lantbruket) som visar värdeförlust på en enskild dag. Det blev ett tapp på runt 93 000:- kr häromdagen. Den exakta siffran missades för att börsen hade startat igen, dagen efter innan Fattigbonddräng hann logga in på kontona. Man måste ju jobba lite också, och det gäller även Fattigbonddräng. Det totala värdebortfallet sedan den 20 februari är runt 350 000:- kr och förmodligen fortsatt fallande.
Så hur gör Fattigbonddräng i detta scenario? Egentligen inget särskilt revolutionerande, det fortsätts att putta in en månadspeng varje månad. Det har även satts in tio extra tusenlappar i mars, och det kommer eventuellt att göras även i april eller juni. Men mer än så kommer det inte att sättas in extra.
Årets utdelningar är väl mer eller mindre tryggade. Men Fattigbonddräng ser risker för nästa års utdelningar med tanke på att de flesta företag påverkas mycket negativt av virusets påverkan på deras vinstnivåer. Vilka ligger som grund för utdelningarna, så 2021 blir nog lite tråkigare för utdelningsinvesteraren.

Hur mycket börserna kommer att sjunka innan det vänder igen, (för det gör det frågan är bara när), är omöjligt att veta. Fattigbonddräng blir inte förvånad om det rör sig i storleken -50%, vilket ger alla som sedan förra kraschen varnat för att en ny är på väg äntligen kan få rätt. Grattis till er, njut för det är alltid härligt att få rätt. Även om det som med börserna alltid kommer krascher lite då och då, systemet är liksom lite uppbyggt på det viset. Det är inte något perfekt system, men det bästa som vi har just nu i alla fall. Att det denna gången var ett virus som utlösande faktor och inte fastighetsmarknaden som många pekat på minskar ju inte omfattningen, snarare tvärtom.

Va nu lite extra rädda om er och varandra, tvätta händerna och tänk positiva tankar!
//Fattigbonddräng


6 kommentarer:

 1. Visst är vårdpersonalen tappra hjältar men tycker inte de ska ha mer beröm än lastbilschauffören som fraktar maten till affären eller någon annan människa som jobbar med vad som helst. Sedan finns det inget land som har en sjukvård som kan hantera 100% av befolkningen. Just därför ska resten av befolkningen dra sitt strå i stacken och ta ansvar så att smittan inte går för fort fram. Om vi får ett totalt kaos med 50% av befolkningen som blir sjuka samtidigt är det ju vi som har misslyckats och inte sjukvården eller politikerna för den delen.
  Jag håller med.
  'Va nu lite extra rädda om er och varandra, tvätta händerna och tänk positiva tankar!'

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investerarfar!
   Givetvis ska alla som sköter sina jobb och bidrar till allas väl ha beröm. Även alla Fattigabonddrängar, Pigor och bönder som producerar mat till folket. Men just vårdpersonalen kanske är något mer i direkt kontakt med de svårast drabbade och därmed själva har svårt att freda sig från smitta.

   100% vårdplatser lär aldrig behövas, men vi är bland de länder som har lägst antal i förhållande till invånarantal. Dessutom, avsaknad av beredskapslager gör att situationen snabbt kan bli mer problematiskt än man kunde önska och skulle behöva vara. Framförhållning helt enkelt.

   Just att få ned takten i hur fort smittan drar fram, känns som det viktigaste just nu. Att öka antal vårdplatser, få fram personal m.m tar mycket tid, tid som inte finns just nu.

   Självklart kommer vi att klara denna pandemi, förhoppningsvis så gör de flesta rätt och följer de anvisningar som ges. Besvärligt kommer det att bli, uppoffringar kommer att behövas, men tillsammans ska vi klara detta.

   Med vänlig hälsning.
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. På vårt sjukhus har vi "stabsläge", vakter med visir vid ingångarna och militärtält utanför akuten för ev luftvägssjuka. Och det räknas med en sjukfrånvaro på 20 procent pga att vi inte får arbeta med sjukdomssymtom. En märklig stämning på jobbet, lugnet före stormen, kanske?

  Har fått lära mig den nya glosan "hosthygien". Tyvärr har mina patienter inte hört talas om den, verkar det som. Men jag håller mig frisk än så länge, önskar dig detsamma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ursäkta väldigt sent svar, men även min kommun är i stabsläge plus att det vanliga jobbet varit lite mer påtagligt än vanligt....

   Hosthygien verkar dock öka tycker jag, och allt fler hostar i armveck...
   Hoppas verkligen du och alla andra lyckas hålla sig friska. Försöker göra detsamma, träffar ju inte så mycket folk förutom under Skåneperioderna så det funkar nog ett tag till.

   Sköt om dig!
   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Tycker det är ett väldigt gnäll på Sverige. Vilket land är bättre???
  Varför bor man här om allt är skit??
  Älskar mitt Sverige och röstar RÖTT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats!
   Vad härligt att du är nöjd med Sverige, måste kännas väldigt bra att allt är på topp och att ingen förbättringspotential finns. Jag förstår att du därmed tycker att Sverige är det bästa landet.
   Själv ser jag massor av saker som jag vill ska bli bättre. Kan ju nämna att din röda regeringschef inför valet 2014 utlovade Europas lägsta arbetslöshet till år 2020. Innan Covid-19 nu kom och gjorde det ännu mer problematiskt. Men slutet på 2019 hade vi Europas fjärde högsta arbetslöshet, inget jag är nöjd med, men jag röstar inte RÖTT.
   Vi har även en identitetskontroll som är under all kritik när individer kan ha tre eller fler identiteter i myndigheternas register. Därmed få tre gånger mer bidrag än vad som borde vara möjligt att få ut. På bekostnad av att man kan hjälpa färre och kanske de med större behov... Det skulle jag vilja ändra på.. och väldigt mycket mer.
   Vilket land som är bäst?! Det är nog olika för olika personer, och vad man prioriterar själv, Sjukvård, företagande, anställningstrygghet och pensionssystem osv...
   Man bor oftast här för att man föddes här, men vi är många som emigrerar varje år. Oftast de högutbildade som bidrar mest som tröttnat. Fast det är ju satt på paus just nu.

   Jag älskar också Sverige, men vill ha ett bättre därför röstar jag inte RÖTT.
   Med de allra vänligaste hälsningar!
   //Fattigbonddräng

   Radera