söndag 5 april 2020

Månadsrapport Mars -20

Så har det gått en månad igen, en månad som förmodligen kommer att finnas i historieböckerna under lång tid framöver. Fattigbonddräng tror dock att april kommer att bli än värre, mest med tanke på att en dysfunktionell regering nu verkar lägga ett förslag om utökad makt. Det är samma typ av styrande som en annan maktgalen regent i slutet av 30 talet fick igenom i Tyskland.... Även om sosseriet nu backat ett steg i förslaget och kan tänka sig att underställa sig riksdagens beslut i efterhand. Givetvis är detta bara en tillfällig åtgärd som ska gälla under en begränsad tid, precis som med momsen när den infördes eller den så kallade värnskatten för att nämna en lite nyare "tillfällig" åtgärd. Minnet är naturligtvis kort i medievärlden och regeringen, men var det inte nyligen man ondgjorde sig över att Orban gjorde samma sak. S och MP tycker alltså att det är ok, om man gör det själv men inte om någon annan gör eller har gjort samma sak..... makten framför allt som vanligt för Löfven. Att gå mot diktatur känns inte som rätt väg i en kris, en samlingsregering hade varit ett bättre alternativ..

Oroväckande tider är det, och vi får väl hoppas att det blir så få dödsfall som möjligt. Fattigbonddräng har lite svårt för att ta in paniken som uppstått över hela världen. Förmodligen beror detta på att han inte besitter några större kunskaper om  virologi. Det är givetvis beklagligt och väldigt sorgligt när människor dör. Det dör i normala fall ca 7 500 människor i Sverige varje månad. Alltså i runda slängar 22 500 personer under ett kvartal. Att då stänga ner så stor del av företagen, skapa massarbetslöshet och  verkligen utmana samhällsfunktioner mm när ett virus tagit död på under 400 personer på samma tid är svårt att få ihop. Perspektiven känns inte relevanta, Fattigbonddräng kan inte låta bli att fundera över vad det är som regenter och ledare runt om i världen vet, som de inte vågar kommunicera ut till medborgarna. Liknande funderingar har fått igång de mest fantasifulla konspirationsteorier som Fattigbonddräng stött på ute på internettet. Men för att inte elda på dessa allt för mycket så får ni leta själva om det intresserar er. Men en ledtråd kan ju vara att till och med aliens finns med i några....

Månadsrapport var det också, mest röda siffror i portföljen men det har ju inte hindrat den vanliga månadspengen från att trilla in. 8 600:- nya kronor har tillkommit. Det har även puttats in tio extra tusenlappar från sparkontot för att köpa mer när det nu är mindre dyrt än tidigare.
Inköpen i Mars har varit fler än vanligt, och anpassats efter den kassa som för tillfället funnits tillgänglig. Det blev så här.

2020-03-03      25 st Telenor                  3 977:- kr
2020-03-03       25 st Telia Company       986,26 kr
2020-03-03       19 st Swedencare           1 539:- kr
2020-03-03     200 st Moment Group         960:- kr
2020-03-06     100 st Moment Group         440:- kr   
2020-03-11        2 st  Aker                         585:- kr
2020-03-11         6 st Aker                      1 755:- kr   ISK (Swing är det tänkt som......)
2020-03-13      82 st Swedbank A           9 782:- kr
2020-03-18        3 st H&M                         301:- kr
2020-03-24  1 150 st Telia Company    40 426:- kr
2020-03-24      400 st Telenor               54 606;- kr

Det blev lite många Telia där på slutet men det är pengar från försäljning av samtliga H&M aktier som fick lämna portföljen efter den slopade utdelningen. Priset var 119:- kr och summan pengar blev 41 944:- kr. Det här innebär också att Pigan avlastas lite så hon inte har så många jobb att sköta.... en flytt av kapitalet till Telia ger i alla fall en liten utdelning under april, och Pigan fick jobba hårdare där istället och Fattigbonddräng fick slicka såren efter en stor förlust....
Telenor är en vändningsaffär, de var tidigare placerade på ett aktie och fond konto, men har flyttats till en isk. Det kapitaliserade en förlust som kan användas vid nästa deklaration, samtidigt fick innehavet ett nytt GAV och utdelningshistoriken nollades och den tidigare utdelningen flyttades ner till raden Avnoterade/Sålt/Flyttade/Bytt. Så även med H&M och den förlust som dessa bägge försäljningar innebar.

Pigan som har stora lönesänkningar att vänta under året, och hon kommer med all säkerhet inte att komma i närheten av förra årets lön. Har ändå bidragit med några kronor även under mars.

154,49 kr från NWH.UN
  33,70 kr från Qliro

Ingen större summa, men man får vara glad för allt som trillar in. Särskilt nu när nästan alla bolag verkar slopa eller skjuta upp utdelningarna till framtiden eller ingen tid alls. Skulle Fattigbonddräng gå helt efter sina egna regler så borde nästan hela portföljen säljas av.... men för att citera våran numera högt rankade (Dock inte av Fattigbonddräng) statsminister så befinner vi oss som bekant i ett särskilt allvarligt läge. Så då kan man ju lätta lite på regelverket som det passar.

Tittar vi på siffror så blev det så här.

                                 29 Feb-20                   31 Mar-20  
Bank konto               93 469,06 kr              83 502,76 kr     
Aktieportfölj            969 464,03 kr            743 867,87 kr 
Kapital 1               1 062 933,09 kr           827 370,63 kr

En rejäl slakt på nedersta raden, men Fattigbonddräng tror inte att vi har sett slutet än. I väntan på att vi ska komma dit så fortsätter Fattigbonddräng att göra sina månadsköp. I april kommer inga extra pengar att sättas in. Det kommer eventuellt att göras under maj eller juni istället helt beroende på vilket humör Fattigbonddräng och Mr Market råkar ha just då....

Med detta kan mars månad stängas och vi får se fram mot en onödigt spännande april. En förhoppning är att viruset minskar sina härjningar, att regeringen besinnar sin makthunger och att de släpper informationen om vad de vet men inte vill tala om.

Sköt om er där ute, eller var ni nu råkar befinna er. Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena. Även denna kris tar slut någon gång, frågan är väl bara vilket samhälle vi har skapat då.

//Fattigbonddräng

6 kommentarer:

 1. 400 döda är när nästan inga är smittade.

  I Italien dör ungefär en fjärdedel av alla kända fall över 70 år. ( https://lab24.ilsole24ore.com/coronavirus/en/ ) Jag tror och hoppas att det finns många okända fall också, men det finns inga bevis för det.

  I Sverige finns 1,5 miljoner personer över 70 ( https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/sveriges-befolkningspyramid/ ). En fjärdedel av det blir knappt 400,000 personer, som i värsta fall skulle dö under ett par månader. Plus alla yngre som också råkar stryka med.

  Vi får se efteråt hur det skulle hanterats. Många länder är kritiska mot Sveriges jämförelsevis tillbakalutade hantering men ingen sitter med facit på hand och få vågar chansa på att det nog inte blir så illa.

  Men jag har en fråga till dig! I diverse forum har det kommit påståenden om att Sveriges matförsörjning är hotad utan billig arbetskraft från Östeuropa som nu inte kan komma in. Jag har inte hört talas om att vi skulle bero på dem. Vad vet/tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel.
   Tack för din kommentar, mörkertalet över hur många som smittats av befolkningen är ju stor. Det verkar som att en del har smittan utan att märka av det, andra tror kanske att de har smittats men att det rör sig om "vanliga" influensan eller kanske bara en förkylning. Så det är ju inte lätt att diagnosticera sig själv.
   Frågan man kanske också ska ställa sig är om det hjälper att göra en snabbstopp av hela samhällen. Kommer dessa 400 000 äldre att undvika bli smittade eller lyckas vården rädda dem för att ekonomier stängs ner, många fler tusental blir arbetslösa och någon annan ska betala för dem? Jag vill betona att jag inte vet, eller ens har en aning om vilket som är rätt väg, men den panik som råder får jag inte riktigt ihop. Är lite undrande om åtgärderna som sätts in i många fall får större konsekvenser för vårt samhälle än själva pandemin. Vi kan bara hoppas att expertisen har rätt, det är ju ändå de som sitter på kunskapen. Att Fattigbonddräng inte förstår verkar han ju inte ensam om. Olika experter har ju olika lösningar på samma problem, så även de verkar ju gissa sig fram ganska så friskt. Vi får hålla en tumme eller två för den svenska versionen, vad annat att göra.

   Jordbruket, och framför allt bär och grönsaksodlingen men även mjölkproduktionen har ju gjort sig beroende av billig arbetskraft från lågprisländer. Mycket för att det varit svårt att få svenska ungdomar att utföra dessa sommarjobb som det oftast rör sig om. Lite beroende på regelverk men även lite på att svenskar vill inte utföra dessa arbeten.
   Detta kan bli ett problem, om inte de som nu blir permitterade, friställda eller arbetslösa kan tänka sig att utföra dessa uppgifter. Men de kanske får sina pengar ändå så incitamenten att ta sådana jobb har kanske inte infunnit sig än?
   Själv är jag mer bekymrad över att om det här tar lång tid, så kommer reservdelar till maskiner och inventarier att ta slut. Vi har ett lantbruk med hög mekanisering och teknologin ligger i framkant. Tillverkningen är ju stoppad, men maskiner och redskap körs som vanligt, slits och går sönder. Silvertejp, balasnören och ståltråd i all ära, men det går inte att laga allt med det i längden.... då bromsar matproduktionen också in. Andra insatsvaror samt drivmedel kan också bli en bristvara även om det finns billigt överskott just nu.
   Jag tror att reservdelstillverkningen behöver komma igång snarast, det finns redan mindre problem på några gårdar som inte får fram reservdelar. Det svetsas och lappas friskt nu. Blir det matbrist kommer paniken snabbt, hungriga människor blir farliga människor så vi ska verkligen försöka att inte hamna i det läget.

   Ha en fortsatt trevlig helg.
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Ja, helt klart svårt att veta. Massor av människor tror att de haft COVID-19 men kanske var det "bara" influensa, pollenallergi, en förkylning eller ångestattacker. Eller så har massor av människor haft det och betydligt färre än vi tror blir allvarligt sjuka. Det vore trevligt. Jag får inte riktigt siffrorna att stämma med det, men jag hoppas det är så.

   Reservdelar för maskiner borde vi väl i alla fall kunna tillverka inom landet? Det är ju sånt vi tillverkar i Sverige! Sandvik, Atlas Copco, Volvo, Epiroc, m.fl. Bara man inte märker problemet alltför sent.

   Allmänt sett så har vi "rätt" tillverkning i Sverige jämfört med en del andra länder. Om något så hoppas jag att vi slutar exportera tillverkning och utsläpp till ställen långt bort där vi kan låtsas att det inte händer.

   Radera
  3. Vi har ju förvisso en hel del industrier. Hur det är med tillstånd att kopiera andras patent eller få till någon form av licenstillverkning borde kanske gå att få ihop.
   Annars får vi kanske ta och göra piratkopior för eget bruk...
   Just utsläppen har ju minskat rejält världen över, men om det bara är uppskjutna utsläpp eller en total minskning över tid är ju svårt att veta även det just nu.
   Hörde ett påstående att det förmodligen är vi människor som är det egentliga viruset, och att naturen nu skickat ut ett vaccin mot oss..... så att den ska rädda sig mot vår destruktiva livsstil och miljöförstöring. Också en filosofisk tanke.

   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Jag har alltid tänkt att ju fler vi blir här på jorden, desto större risk att vi drabbas av något som decimerar populationen. Sedan är jag även en cynisk anhängare av "survival of the fittest".

  Jag är däremot allvarligt bekymrad över hur stryktåliga världens ekonomier är. Blir det ändå bara misär i framtiden kanske jag lika gärna kunde vara död.

  Usch, det blev trist... hade egentligen bara tänkt att önska dig GLAD PÅSK! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej bästa fru Olsson.
   Det finns nog någon maxgräns hur många "vi" kan bli. Men sedan beror det nog även på hur vi lever och beter oss. För att naturen inte ska kollapsa fullständigt. Sedan är jag inte så orolig för själva planeten. Den lär ju fortsätta snurra även utan oss. Förmodligen skulle den få en bra chans att reparera sig mot våra tossigheter vi ställt till med!!

   Vad som händer med ekonomin är en annan fråga, men misär får vi hoppas att vi kan undvika. Sedan hamnar ju vissa där ändå, vilket läge ekonomin än befinner sig i. Så mycket beror nog även på hur man kan hantera besvärligheter själv...

   I påsk åker jag på skånejobb från långfredagen till annandag påsk... tydligen tillhör jag de där samhällsviktiga funktionerna.. I vanliga fall kan jag hålla med, i Skånefallet är jag mer tveksam av hur viktigt det är. Men även dessa djur ska ha mat och tillsyn, resten av verksamheten borde nog stängas ner tillfälligt om detta virus nu smittar så som det sägs och är så farligt som påstås för mänskligheten.

   Jag får avsluta med att önska även dig en GLAD PÅSK!
   //Fattigbonddräng

   Radera