torsdag 5 mars 2020

Månadsrapport februari -20

Det var ju en svängig månad som nu passerat förbi.
Så sent som den 20 februari noterades ett nytt ATH på en för Fattigbonddräng hisnande summa av 1 111 724,36 kronor i portföljen. Detta borde ju ha firats med whisky och ostbågar, men varken tid, ork eller lust kunde infinna sig.
Det har varit en fullbokad månad, med en återgång till arbete några dagar i det främmande och exotiska landet Skåne. De flesta människor utvecklas och går framåt i sina karriärer, grattis till er. Medans sådana som Fattigbonddräng står och stampar eller går bakåt.... Fast Fattigbonddräng har i alla fall kul på jobbet.

Efter detta nya ATH så lyckades Mr Market att på bara nio dagar visa vem som bestämmer.
En korrektion som skylls på ett virus gav ett värdetapp på 142 260,33 kr i portföljen. Det är en svart slalombacke som portföljgrafen visar upp. Detta tycker många är lite jobbigt rent psykologiskt verkar det som. Fattigbonddräng är nästan förvånad att han inte påverkas av detta mentalt på något vis. Nästan tvärtom, någon psykolog får väl ge en diagnos men Fattigbonddräng har inte för avsikt att plocka ut kapital från börsen ännu på flera år. Någon har också fått för sig att det brukar ta runt 200 dagar för att börsen ska återhämta sig från diverse krascher. Den tiden är det ju inga problem att vänta ut, och under tiden fortsätta att köpa fler aktier till förhoppningsvis lägre pris. Så fattigbonddräng gör som de flesta och  håller sig till sin plan.

Februari innebar som vanligt att en ny månadspeng tillfördes, 8 600:- kronor.

Pigan hjälpte till om än fortfarande med blygsamma belopp.

NWH UN         162,53 kr
TUI                   971,21 kr
Ränta Qliro         35,63 kr

Dessa penningar användes till att göra följande inköp under månaden.

25   st Telenor                  4 337: -  kr
200 st Moment Group         962: -  kr
31   st Swedencare          2 954:40 kr
5     st SKF B                      877: -  kr

Alla köp utom SKF gjordes innan rean startade, men som väl är höll den ju i sig även i början av mars.

Jämför man januari mot februari så ser det ut så här i siffror


                                 31 Jan-20                   29 Feb-20  
Bank konto               93 433,43 kr               93 469,06 kr     
Aktieportfölj          1 064 016,98 kr            969 464,03 kr 
Kapital 1               1 157 450,41 kr         1 062 933,09 kr

Portföljen kröp under den där miljonen igen, vilket visar att det går fort ibland och inte alltid uppåt.
Att portföljvärdet svänger stör inte, det som kan bli ett problem framöver är att det kan påverka utdelningarna negativt med nedstängda fabriker med vinstminskningar som följd, minskande resande  och ett avstannat transporterande av varor. (Fast Greta är väl nöjd). Inställda evenemang såväl sportsliga som annan typ av underhållning och utbildningar. Vid väldigt lång påverkan av Corona så lär vinsterna och utdelningarna befinna sig i farans riktning att minska kommande år. Men även nya verksamheter kan skapas av detta så framtiden är som vanligt oviss.

Sköt om er även under denna månad, var snälla mot varandra och kramas i trafiken!
//Fattigbonddräng

2 kommentarer:

 1. Mitt konto är ner med lite över 150k från topp. Så värdet är nu samma som i... typ december? Jag är helt opåverkad. Det betyder *inte* att jag kommer vara helt opåverkad senare i år. Eller betänk negativa siffror i flera år. Man fortsätter stoppa in pengar som stadigt sjunker i värde, år efter år. Du kommer att bli påverkad, att vara naiv eller övermodig inför detta är att göra sig själv en otjänst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.
   Efter dagens tapp så ligger jag också på ett tapp som överstiger 150k.
   Om nedgången håller i sig i flera år som du skriver, så kommer det säkert att påverka. Det kan ju vara annorlunda denna gången, men en nedgång som varar i upp till tre år har jag inget minne av att jag sett har inträffat... Men att få panik brukar inte vara en optimal reaktion, så det bör man nog försöka undvika.
   Vi får hoppas att de där 200 dagarna gäller även denna gång, eller ett år är också inom en acceptabel tidsram för min del.
   Ha en trevlig helg!
   //Fattigbonddräng

   Radera