lördag 22 september 2018

Nytt bud på Skånska Energi

Kaffe till ledningen?
Det har kommit in en ny intressent för att köpa upp Skånska Energi AB. Det är Infranode Energi AB som höjer skambudet från "bolaget med det långa och intetsägande namnet" med 16,7% till 70:- kr / aktie. Ett mer rättvisande pris på bolaget som harmoniserar mera med Fattigbonddrängs uppfattning om värdet på bolaget.  Därmed inte sagt att det nya budet kommer att accepteras. Tvärtom, Fattigbonddräng ser framtida möjligheter med att äga elnät i framtiden, och Skånska Energi är vad Fattigbonddräng känner till det sista noterade bolag som detta kan göras i. Företag, privata som kommunala och privatpersoner som bor och/eller verkar i området har inget val om de vill ha ström. De måste använda nättjänster från det elbolag som äger nätet. Eller producera själva, en underbar inlåsningseffekt av kunder. Så det är en typ av affärsidé som känns väldigt trygg. Monopol är jättebra när man inte står utanför, och inte kan komma in.

Att det kommer ett nytt, och så pass mycket högre bud. Visar dock tyvärr på hur dålig och svag ledningen för bolaget är. Eftersom de verkar ha väldigt dålig koll på vad bolaget de styr över har för värdering. De tyckte ju att 60:- kr var attraktivt för aktieägarna, vilket de flesta av dessa dock inte verkar ha hållit med dem om. Det nya budet borde göra att de faktiskt pudlar ordentligt och ber alla ägare om ursäkt för sin uppmaning att sälja för det löjligt låga priset 60:- kr. Det nya budet är som sagt ok, men Fattigbonddräng VILL äga denna typ av bolag själv. Även om storägare som förra styrelseordföranden Göran Boijsen säger sig acceptera budet med några trogna följare av det gamla gardet som hakar på. Det finns förståelse för att dessa ägare med ålderns rätt, vill få loss sitt kapital. Men att följden blir en avnotering känns tråkigt. 
Ledningen för Skånska Energi har nu visserligen gjort en 180 graders sväng och rekommenderar istället det nya budet på 70:- kr som rätt värdering på bolaget. Ledningen påstår att deras bild av bolagsvärdet har ökat med 82 771 200:- kr på två veckor. Tänk då vad det kommer att vara värt vid årsskiftet!! Det skulle vara väldigt dumt att sälja nu i en sådan uppåtgående trend! Eller visar det bara på inkompetens från ledningens sida?? Kanske har de bara hittat till fika rummet och fått lite uppiggande kaffe i sig. Det är lättare att räkna när man är vaken.

Om det nu inte blir något uppköp av vilken anledning som helst, och bolaget fortfarande kommer att vara noterat på börsen. Hoppas Fattigbonddräng att styrelsen inser att förtroendet för dem att leda bolaget har blivit minst sagt stukat. Det skulle vara klädsamt att de i ett sådant scenario avgår och inte ställer upp för nyval. De riskerar annars massiv kritik och krav på avgång vid nästa stämma. Fattigbonddräng är i vart fall inte imponerad över deras agerande i detta ärende, de verkar ha noll koll på bolagsvärdet och lyssnar enbart på den tilltänkta köparens värdering. I bägge fallen dessutom. Mycket märkligt på det hela taget.

Det är nog tur att Fattigbonddräng inte hunnit få iväg något mejl till kommunikations ansvarige Camilla Holmberg, innan detta nya bud kom. Men risken gör att det blir ett ännu mer ironiskt och starkare ifrågasättande av ledningens agerade.

Nu fortsätter vi med helgledigheterna, håller tummarna för att även detta bud bjuds över, eller att de inte kommer upp i sina 90% av accept.

//Fattigbonddräng

4 kommentarer:

 1. Ni har rätt Herr Dräng. Det är amatörernas afton i styrelse och ledning där.... noll koll! Uppköpt blir det nog i vilke fall så ta in en proffsig investment bank och bjud ut företaget i auktion. Titta vad Anders Ilstam gjorde i Munters till Alfa-Lavals förtret men aktieägarnas stora glädje för 7-8 år sen. Hälsningar, T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Toscananext.
   Roligt att någon tycker att man har rätt, någon gång. Nu har ju första budgivaren dessutom höjt sitt bud till 72:- kr/aktie.
   Vågar nästan slå vad om att det sammanfaller med ledningens (nuvarande) uppfattning av bolagsvärdet!!
   Uppköp och avnotering lär de säkert bli, vilket känns tråkigt. Men samtidigt är det förståeligt att flera aktörer ser framtida vinster i bolaget..
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Tycker att vi ser liknande beteende på många ställen faktiskt så även om det inte är en ursäkt att agera dåligt så är Skånska energi långt ifrån ensamma.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa.
   Det kan du ha rätt i, men lite koll på bolaget man leder borde ändå finnas där. Lite yrkesstolthet tycker jag vi kan kräva av folket i styrelserna. Politikerna har jag gett upp om, men för näringslivet klamrar jag mig fast vid de halmstrån jag hittar....
   //Fattigbonddräng

   Radera