onsdag 12 september 2018

Tacka nej till dåliga förslag

Tveksamt Skånska Energi
Det föreligger ett uppköpserbjudande på Skånska Energi AB ifrån Acsnacs Energi AB.
Ett nystartat bolag som enbart har som uppgift att äga Skånska Energi.
Acsnacs Energi AB ägs i sin tur av Ancala Infrastructure Fund ll SCSp, Ancala Utilities ll LP och ACIF Infrastructure LP och/eller dess närstående. Det är alltid bra med korta företagsnamn som beskriver verksamheten snabbt och tydligt.....

Fattigbonddräng tycker att de har kommit med ett skamligt lågt bud, och det står han för. Att ledningen i Skånska Energi enhetligt har lämnat rekommendationen till aktieägarna att acceptera detta erbjudande är minst sagt märkligt. Särskilt med tanke på hur det lät på årsstämman. Vid tid för årsstämman borde närmandet från Acsnacs Energi varit känt av ledningen, men ingen hint om detta nämndes. Däremot de goda förutsättningarna med nya styrelseordföranden Jens Wikstedt. Att hans huvuduppgift var att sälja ut bolaget kom som en överraskning för undertecknad. Eller att någon annan hade en avvikande synpunkt., även om det är jobbigt att vara besvärlig. Så är det faktiskt deras uppgift.
Med ovan skrivet är det förmodligen ingen överraskning att Fattigbonddräng tackat nej till detta uppköpserbjudande. Här är Fattigbonddräng inte ensam i kritik mot ledningen utan även börsvärlden har haft synpunkter.

Att tacka nej, om du har aktier hos Avanza kan verka lite oklart. Men man kryssar i rutan vid texten "Jag vill inte delta med detta konto". och klicka på gå vidare till sammanfattning. Det är nu det kommer upp en information som kan verka lite oklart om vad som sker. Nämligen:

Vad gör Avanza nu? 1. Dina aktier kommer nu att bokas om till acceptaktier om ni accepterat erbjudandet. Dessa kommer ni inte kunna handla med. 2. På likviddagen kommer ni att erhålla vederlag enligt ert acceptansalternativ. Vad händer om ni inte accepterat erbjudandet? Erbjudandet kan komma att förlängas.

Här finns enbart information om vad som händer om du accepterat, inte en bekräftelse på att du inte accepterat.
Efter att ha stört Avanza via meddelande funktionen så har lugnande svar kommit. Tack för det Fredrik. Så här svarar han på frågan.

Alla som inte aktivt går in och deltar i erbjudandet tackar per automatik nej. Vi kan inte tvinga ägare att tacka ja i ett erbjudande, varför alternativet "Nej" alltid är standard oavsett om du svarar "Jag vill inte delta med detta konto" eller helt bortser från att fylla i ett svar.

Bockar du i "Jag vill inte delta med detta konto" kommer du inte längre att påminnas om att du har erbjudanden att ta ställning till.

Nu hoppas Fattigbonddräng att fler kryssar i den där lilla rutan om att inte delta. Det känns som ett starkare aktivt motstånd än att bara låta bli att svara även om det också räknas som ett nej. Det krävs ungefär 700 000 nej aktier för att stoppa denna första runda Så att vi åtminstone kan försöka sälja oss lite dyrare, för till slut brukar ju överhögheten få sin vilja igenom. Men en eventuell tvångsinlösen blir både besvärligare och dyrare för dem. Den största frågan som Fattigbonddräng har, är nog ändå hur ledningen kan sälja sig så billigt. Vilka villkor har de blivit lovade i den fortsatta driften i det övertagande bolaget? Går det att ta reda på detta? Men man kan ju alltid fråga dem.
Att fler aktörer ser mervärden i Skånska Energi precis som Fattigbonddräng gör, han är helt överens med dem om framtida lönsamhet i ägandet av elnätet. Men då får de minsann åtminstone betala anständigt för dem.

Trevlig onsdag
//Fattigbonddräng


4 kommentarer:

 1. Jag tackade nej till ett sådant erbjudande. Eftersom uppköparen fick tillräckligt många ja gick de vidare. Mina aktier försvann utan ersättning. Avanza säger att de inte har ansvar eller lust att driva frågan för mig. Det var en fkn investering innan det hela plötsligt blev kommunistisk appropriering. Jag trodde inte detta kunde hända i västvärlden. Var försiktiga därute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym
   Det verkar mycket märkligt, även vid tvångsinlösen av aktier så utgår givetvis ersättning enligt erbjudandet. Verkar vara brottsligt och inget Fattigbonddräng skulle lämna utan åtgärd.
   Får man fråga vilket bolag det var som blev uppköpt och av vem?
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. KWG Deutsche Wohnen, uppköpta av.. TAG Immobilien tror jag det var.

   Radera
  3. Hej Igen.
   Hittar bara det här vid en snabb sökning, verkar som du är lite sent ute:

   ""KWG Deutsche Wohnen AG - ISIN: DE0005227342 / WKN: 522734
   Den 7 oktober 2016 beslutade den extra bolagsstämman i KWG Kommunale Wohnen AG att omvandla bolaget till ett aktiebolag enligt §§ 190 ff., 226, 238 ff. Transformation Act (UmwG) . Varje aktieägare som förklarar invändning mot notarieens rekord under bolagsstämman i enlighet med § 29.1 UmwG erbjuds ett kontant ersättningsavtal om 11,08 euro per aktie. Ett annat extra bolagsstämma den 28 april 2017 måste möta behovet av ändringar i handelsregistret.

   Inför bolagsstämman lämnade Conwert Immobilien Invest SE ett offentligt inköpsbud på 10,80 euro den 9 mars 2016.

   Handelsregistret registrerade omvandlingen den 22.05.2017. Två månader efter tillkännagivandet den 26 maj 2017 kan aktieägarna som deklarerade mot notarieens kopia av årsstämman acceptera avvecklingsbjudandet till ett belopp av 11,08 EUR. Fristen slutar den 26.07.2017.

   Huvudägaren informerade oss på telefonförfrågan om att han skulle fortsätta att vara intresserad av att förvärva aktierna i bolaget. Aktieägarna måste vara i förteckningen över aktieägare i handelsregistret.""


   Det kan visserligen ta upp till några år innan alla pengar är överförda till rätt konton.
   Fattigbonddräng hade själv börjat med att mejla frågor till Tag Immobilien ir@tag-ag.com för att kolla upp hur det ligger till, och deras syn på saken.
   Lycka till, hör gärna av dig om hur det går...
   //Fattigbonddräng

   Radera