lördag 8 september 2018

Månadsrapporter, mm

Inläggsfrekvensen på denna blogg har varit väldigt spartansk under året. Ändå har det funnits hur mycket som helst att skriva om, och ondgöra sig över. Det är faktiskt valår, om någon nu missat det. Den ena lögnen efter den andra har levererats från stollarna runt den stora köttgrytan. Samt en desperat röstjakt, med löften om röster mot bygglov för moskéer,
(en ny svensk tradition från i år?), falsk information skriven på syriska från socialdemokraterna om M,KD och SD. Mordhot på partiledaren Jimmie Åkesson och hans son från någon som påstår sig komma från is. Men troligtvis mer från någon som vill skrämmas. Men visst är islamismen på frammarsch och med risk för en anhöriginvandring på sjusiffriga tal så har vi snart ett islamistiskt parti med egen majoritet i regeringsställning. Kalifatets spridning fortgår i allt snabbare takt, helt enligt koranens budskap. Så det gäller nog att ha en plan för att kunna lämna landet inom några år. Man kan konstatera att det är slut på någorlunda justa valrörelser, och att fusket tagit sig allt mer kreativa former. Tänk om denna kreativitet istället ägnats åt att fixa de problem som finns i landet. Det kanske är en naiv inställning, men om de bara hade velat tror jag det skulle gå. Men det är ju klart, det förutsätter ju att man pratar med varandra först.

Ett minne blott.
Torkan verkar vara slut, och den har lämnat efter sig en massa problem i de agrara näringarna. Fattigbonddrängs ostbågsodling har totalt pulvriserats av solens obarmhärtiga strålar. Enbart ett gulaktigt pulver kunde skönjas i jorden där plantorna vuxit så fint i våras. Men det är som vanligt bara att bryta ihop, komma igen och börja om. Så på det problemet finns ett hopp om en fortsättning. Det ser betydligt värre ut med fodertillgången för många lantbrukare just nu. Eller just nu funkar det ju, men det kommer att bli väldiga problem fram på senvintern och till våren när fodret kommer att vara mer eller mindre slut. Det kommer att bli jobbigt att vara djurbonde framöver, en näring där läget redan var hårt pressat. Det lär väl inte vara så lukrativt att vara dräng heller för den delen, även om det inte behöver tas lika svåra beslut.

Andra saker som tagit slut är sommaren, med juli och augusti avverkade sedan länge. Men inte har Fattigbonddräng redovisat några månadsrapporter för det. Förmodligen saknade av ingen eller möjligtvis enbart av Fattigbonddräng själv. Dock har portföljen uppdaterats under sin lilla flik,så lite koll har det ändå gått att ha.
Sparplanen lunkar på i sin vanliga takt, inga förändringar är på gång. De automatiska överföringarna fungerar och det är enbart beslut om vilka inköp som skall göras till portföljen som behöver tas. Det har smuttats lite på whiskyn, för att fira 850 tusenkronors nivån. Ett nytt ATH har presterats på 861 811,66 kronor. Men en sättning har tryckt tillbaka portföljen till dagens 827 969,88 kr. Så börsen är en svängig skapelse, men det är ju så det fungerar och plötsligt kan det vända uppåt igen.


Lite sifferstudier på läget.

                                   30 juni -18          31 juli -18              31 aug -18 
Bank konto                87 728,57 kr       89 228,57 kr           90 228,57 kr
Aktieportfölj             810 689,57 kr     826 544,71 kr         850 393,00 kr
Kapital 1                 898 418,14 kr      915 773,28 kr         940 621,57 kr

Sakta ökar det på nedersta raden, och miljonen är inte jättelångt borta. Den borde infinna sig någon gång nästa år. Fast det går som vanligt inte att ta ut något i förskott, jobben kan mycket väl utebli till följd av torkan. Då kanske sparandet får minskas, men den som lever får se, och det är väldigt skönt att ha lite buffert om det vankas svårare tider.

Det har handlats in lite aktier under juli och augusti enligt nedan följande lista.

2018-07-02  30 st SKF B     kostnad  4 899:- kr
                       7 st TUI AG                 1 373:- kr
2018-08-01  22 st TUI AG                 4 066:- kr
                     25 st Orkla A                  1 881:- kr
                     12 st Unlimited TG           390:- kr
2018-08-31  11 st Unlimited TG            353:-kr

Lite utdelningar har också inkommit,

2018-07-13 GlaxoSmithKline PLC        92,77 kr
2018-07-17  NorthWestHP Reit            132,57 kr
2018-07-27 WaltDisney Co                   103,92 kr
2018-08-14 Københavns Lufthavne      159,61 kr
2018-08-16 NorthWestHP Reit             139,24 kr

Inga stora summor, men det är pengar det också. Varje öre räknas, och Pigan jobbar på.

Skånska Energi har blivit föremål för ett uppköpserbjudande, med ett märkligt lågt erbjudet pris på aktierna. Trots detta har styrelsen unisont rekommenderat ägarna att acceptera erbjudandet. Fattigbonddräng finner detta mycket märkligt och har redan tackat NEJ till det. Magkänslan säger att här är något som inte kommuniceras med marknaden, ledningen verkar ju få sitta kvar. Så Fattigbonddräng undrar vilka villkor som de har blivit erbjudna inför övertagandet. Här krävs mer undersökning och e-post kommer skickas. Fattigbonddräng brukar inte komma med råd till andra, men om någon har aktier i Skånska Energi så vänligen var med och försök stoppa detta. Eller i vart fall få upp priset. Sedan blir det väl som överhögheten vill ändå, med tvångsinlösen. Men det ska vara lite bökigt för dem att överta detta fina bolag.

Då fortsätter helgen med att arbeta, men först stoppa i sig Alvedon från egna bolaget GlaxoSmithkline. För att dämpa febern och kunna orka med kvällspasset. det är inte lätt för en man som är förkyld. I morgon skall det hinnas med att rösta också mellan passen, det var något om att göra sin plikt och nyttja sin rätt.

Ha en fortsatt trevlig helg, livet fortsätter nog även efter valet. Frågan är i vilken riktning!?
//Fattigbonddräng12 kommentarer:

 1. Välkommen tillbaka! Det var tråkiga nyheter kring ostbågsodlingen. Vi får hoppas på bättre klimat efter valet.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det Egon!
   Försöksodlingen gick inte alls, men näta år då....
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Kul att se att du är så pass nära miljonen nu. Bara att kämpa på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KTM.
   Tack för peppen, fast det känns lite svårt att känna framtidshopp så här dagen efter valet.
   Verkar som sosseriets skrämselkanpanj i problemområdena, förlåt utmaningsområdena gick hem.
   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Kul att se att miljonspärren snart sprängs. Trägen vinner. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej S.
   Tack, Trägen det passar bra på Fattigbonddräng. Mer tjurskalligt envis människa finns nog inte.
   //Fattigbonddräng

   Radera
 4. Du kan ju glädja dig åt att portföljen växer när inte ostbågarna gör det. Stort grattis

  mvh
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Myntaren.
   kul att du hittat hit!
   Det är det som är så bra med diversifiering, när det ena går dåligt kan något annat gå bra ;)
   //Fattigbonddräng

   Radera
 5. Tackade också nej (skånska energi )känns skumt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du okända!
   Skönt att inte vara den enda som går motvalls mot ledningen. Det är verkligen konstigt att de verkar sälja sig (företaget) så billigt. tack för att du röstat nej, hoppas de blir flera.
   Kommer att e-posta Camilla Holmberg när jag lugnat ner mig lite, det finns risk för lite väl ironiska frågor från min sida annars.
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Har mina skånska energi på avanza. Valde att inte delta. Fanns inget alternativ att tacka nej så jag antar att det är alternativet för det.

   Radera
  3. Härligt!!'Då är vi åtminstone tre... fyra förresten fru Fattigbonddräng har också några aktier som inte ska vara med.
   Det behövs ca 700 000 st aktier för att avstyra uppköpsförsöket i första fasen.
   Jag har också tolkat det som att inte delta är samma som att tacka nej. Hmm kanske säkrast att kolla med Avanza för säkerhets skull. Skickar fråga till dem i kväll och återkommer med deras svar här på bloggen.
   //Fattigbonddräng

   Radera