tisdag 5 september 2017

Swedbank 39:- kr st

Det var en gång......
året var tidernas begynnelse eller åtminstone 1997, och Sparbankerna och Föreningsbanken slog ihop sina påsar. Föreningssparbanken var därmed född, ett väldigt opraktiskt namn som tack och lov byttes ut till Swedbank 2006. Som medlem och kund i Föreningsbanken fick Fattigbonddräng några aktier i den nya banken eftersom det fanns någon form av insatskapital baserat på in och utlåningsräntor. När dessa aktier kom i Fattigbonddrängs ägor finns inte någon dokumentation sparad, men gissningsvis var det år 1997. I sådana fall fyller Fattigbonddräng 20 år som aktieägare, hipp, hipp hurra!! Men det skulle ta en väldigt massa år innan Fattigbonddräng började förstå vad det innebär, vilka möjligheter som finns, och vilka risker man behöver ta hänsyn till. Men som det heter sent skall syndaren vakna, och Fattigbonddräng sov väldigt länge.

Det var en annan gång.....
året var 2008 och Swedbank gjorde en nyemission och storägaren Fattigbonddräng fick med sina 10 aktier rätten att köpa 5 preferensaktier för 48:- kr st. Hela 240:- kr gick åt till denna affär. Fattigbonddräng hade förstås ingen som helst aning om vad som pågick i banken, på börsen eller knappt i det egna livet eller ekonomin. Men det var lite häftigt att vara aktieägare.....


Det var en annan gång, gång....
på hösten året 2009, och Fattigbonddräng deltog i nyemissionen av aktier i Swedbank. Om möjligt så förstod Fattigbonddräng ännu mindre då än nu, om det där med aktiehandel. Men eftersom det var lite roligt att äga några aktier (10 A och 5 pref) och därmed tillhöra samma exklusiva klubb som de där rika.... så slog Fattigbonddräng på stort och investerade hela 273- kr och köpte in sig i 7 st aktier till för 39:- st. Det finns ett svagt minne i hjärnans virriga irrgångar om att det ansöktes om att köpa fler teckningsrätter, men inga sådana tilldelades Fattigbonddräng. Man fick helt enelt inte vara med de stora pojkarna och leka....

Det var alldeles nyss...
året är 2017 och datumet 24 augusti Fattigbonddräng fyller på med några aktier till i Swedbank. Som det skrivits om tidigare blev det lite semesterpengar över, och Fattigbonddräng "gick" till banken med dem. Det köptes in 23 aktier i Swedbank och nu fick det betalas 213,20 kr st. Inte långt ifrån hela summan i de båda ovan beskrivna händelserna, men nu för enbart en enda aktie.
Fattigbonddräng har även passat på att flytta innehavet i Swedbank från den vanliga aktiedepån hos Avanza till isk kontot, i en förhoppning att komma undan lite skatt på utdelningarna. De sedan urminnes tider ägda aktierna, som ligger kvar hos Swedbank (22 st) för ligga kvar där, då en flytt skulle kosta snåljåpen Fattigbonddräng allt för mycket i skatt.
65 aktier finns nu i Fattigbonddrängs ägo, men dessa får gärna gå ner lite i pris för utdelningen lockar och fler kan tänkas köpas in.

Månadsrapport för augusti kommer snart, hoppas det i alla fall.
Trevlig vecka på er. var nu snälla mot er själva och varandra!

//Fattigbonddräng


7 kommentarer:

 1. Dina första aktier!

  De första aktier jag köpte var 25 aktier i Sandvik som de några år senare delade i småbitar så jag fick massor av aktier. Ah, minnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nån ska ju vara den första!
   Dessa minnen, förmodligen ett tecken på att man börjar bli gammal?

   Ha det gott.
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Själv fyndade jag ett antal aktier i Swedbank under finanskrisen, köpte vid ett flertal tillfällen för en kurs mellan 22,50 kr som lägst och 76 kr som högst. Snittkursen stannade på 41 kr och 71 öre. Det har onekligen varit en väldigt god affär för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jakob.
   D
   Grattis det var en bra investering. Samtidigt gäller det att våga när det blåser, HM är väl en sådan möjlighet just nu!?? Men man kan aldrig veta säkert, det är en del av spänningen med aktier.
   Tack för att du delar med dig
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Det är alltid svårt att veta säkert när viden skall vända för ett individuellt företag, var lättare med finanskrisen då allt var ner massor, då var det lättare att se att allt också skulle gå upp massor.

   Men man ska ju köpa när det gör som ondast heter det, har själv inte HM i min portfölj men hållit ögonen på det och länge tänkt att den börjar se intressant ut när den gick under 200 kr. Jag tror dock nyckeln är dess onlinesatsning, får de ordning på den kommer kursen stiga. Frågan är bara om de får ordning på den och i sådana fall när.

   Radera
  3. Så är/var det förstås, men under finanskrisen så sov Fattigbonddräng och var en omedveten icke medlem av sparkyrkan....så det tåget gick.
   Men det är trevligt att ha vaknat upp och vara med överhuvudtaget!

   HM vände upp lite idag, gissar att det beror på köprek från DBN och svagare dollar.

   Radera
  4. DNB ska det så klart vara!! Lite för snabb på tangenterna...

   Radera