fredag 8 september 2017

Månadsredovisning Augusti-17

Ska något bli gjort, brukar det vara bäst att göra det själv och med en gång. Näst bäst är att göra det något sent, då blir det åtminstone gjort. Vilket är bättre än att inte göra det alls.Det finns givetvis undantag för denna regel och det viktigaste gäller vår regering. Där är det bäst att de inte gör någonting alls, för det lilla de gjort hittills har mest rört till tillståndet i landet. Möjligen skulle de få lov till att avgå.

Det har blivit tid, om än något sent att redovisa hur augusti blev, även om det inte blev så bra.
Som vanligt puttades det in 6 000:- kr per automatik i portföljen. Men även en extra insättning på 5 000:- kr av överblivna semesterpengar. Samt en tusenlapp på sparkontot. 12 000:- kr sparat och ett löneutag på 15 000:- kr blir ju en bra sparkvot.

Det köptes in aktier under månaden, 50 aktier i Scatec Solar och 10 aktier i GlaxoSmithKline PLC för den ordinarie månadspengen. Samt 23 Swedbank A för den extra pengen. Alla 43 Swedbank aktierna i Avanza portföljen har dessutom flyttats till isk- depån. 22 aktier ligger kvar hos depån i Swedbank för en flytt skulle utlösa allt för mycket skatt till staten och det ska staten inte få!

I sifferform ser eländet ut så här.

                                  31 Juli-17             30 aug-17 
Bank konto              81 489,64 kr          82 489,64 kr
Aktieportfölj           533 868,14 kr        525 082,51 kr 
Kapital 1                615 357,78 kr        607 572,15 kr

Trots en rejäl ökning av insättningarna så backar alltså värdet. Avståndet till nästa whiskynivå blir allt större.
550 000:- kr nivån är ju redan avnjuten så det är först vid 600 000:- kr i portföljvärde som det blir tal om att fira med dylik dryck. Om den inte dunstat bort innan dess.... Detta är lite extra tråkigt eftersom det inhandlades två olika flaskor under sommarens besök i Skottland, som Fattigbonddräng är lite nyfiken på.  Fattigbonddräng får nog försöka klura ut någon annan anledning till att skruva av korken åtminstone på en av flaskorna, här krävs kreativitet.

En dålig period för Fattigbonddrängs portfölj, men det känns som att det är då man kan fylla på med lite extra insättningar för att boosta det hela. Förmodligen lite tidigt i cykeln, men om medel finns kommer insättningarna att ökas lite ett tag framöver, även om inte timing är Fattigbonddrängs bästa gren i olympiaden . Går börsen ner väldigt mycket till så kommer även belåning (fast bara lite) att prövas för att få ännu mer hävstång när det vänder. För det gör det väl...?

Såg våran "älskade" så kallade statsminister i tv-apparaten stå och ondgöra sig över att Nordea flytt landet och bosatt sig i Finland. Grattis Finland och Nordea förresten. Lövet ondgjorde sig över att de flyttar trotts att svenska skattebetalare "räddade" banken under finanskrisen och därför borde de alltså göra  en dålig affär och stanna kvar trotts regeringens godtyckliga skatteändringar för verksamheten.
Vad landsförrädaren statsministern glömde att berätta var de hundratals miljoner som skattebetalarna har tjänat på affären. Någon får gärna hjälpa mig med siffrorna men jag har sett siffror på mellan 400-700 miljoner kronor. Staten borde tacka Nordea för pengarna istället för att bete sig som försmådda barnungar. Varför vågar man inte berätta sanningen? Ja, visst ja det är valtider snart. Då är sanningen inte så bra att lyfta fram för en vänsterregering. Sanningen kommer ju att kosta röster.

Många av fåket, och fackföreningarna gör nu gemensam sak mot Nordea och ska förmodligen flytta sitt kapital för att straffa banken. Fattigbonddräng kommer som vanligt att göra tvärtemot och kontakta Nordea för att se om de kan tänka sig att ha en Fattigbonddräng som kund. En bank som ser över sina kostnader och tänker på resultatet och sina aktieägare lockar att vara en del av. Att de dessutom ger Sveriges regering fingret är ett väldigt stort plus, Heja Nordea.

Så nu inväntar vi fredagsmyset i kväll, med ostbågar och om kreativiteten ger frukt, en liten whisky.
Var rädda om er och varandra!
//Fattigbonddräng
6 kommentarer:

 1. Kul att följa och läsa din blogg med dina fyndiga inlägg! Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de vänliga orden Lars D
   MVH Fattigbonddräng

   Radera
 2. Hej! Tack för en bra blogg! Det här är en personlig inbjudan till att vara med och utforma en digital checklista för investeringar. Genom att ha en checklista för investeringar är tanken att man ska minimera sina risker för förluster. När man analysera ett bolag på ett strukturerat sett med hjälp av en checklista blir beslutsprocessen lättare och överskådligare för att fatta ett beslut om att investerar i ett företag. Tanken med detta event är att alla som vill kan vara med att lägga till punkter samt rösta med like knappen om vilka punkter de tycker ska vara med på checklistan. Så i första skedet är jag ute efter att med gruppens hjälp ta fram en checklista för investeringar. Jag är övertygad om att vi både kommer ha kul och tycka det är lärorikt. Genom att sammanföra flera personer (bjud gärna in aktieintresserade vänner) med unik bakgrund men med det gemensamma att de brinner för investeringar tror jag alla gynnas i gruppen. Det här är en decentraliserad grupp där alla i ett första skede kan bidra med och ranka punkter samt föreslå egna alternativ på checklistan så att den växer fram organiskt.

  Som det ser ut nu så har jag delat in Checklistan i sex olika kategorier så försök gärna lägga in punkterna under den kategorin du tycker passar bäst alternativet skapa en ny kategori.

  Ledning/storägare

  Intäkter/skulder

  Konkurrenter/Marknadsposition

  Kvartalsrapporter/Historik

  Framtiden

  Övrigt

  Senast den 24/9 kommer jag att sammanställa checklistan och skicka ut till alla som har varit med och röstat och get förslag.

  Min tanke är att efter checklistan är klar skapa en Mastermind grupp som ses en gång varje eller varannan månad där man bestämmer på föregående möte vad som görs till nästa möte. Tidsåtgången är svår att säga men just de fysiska mötena skulle jag säga tar ca 2-3 timmar. Sen är det upp till dig att bestämma hur mycket tid du lägger ner på analysen. Gå in på https://www.facebook.com/events/928690980620961/
  Eller lägg till mig (Erik Schenkel) som vän på facebook så bjuder jag in dig till eventet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik!
   Tack för inbjudan och att du uppskattar bloggen. En intressant idé du tar upp att samla ihop, och sammanställa en investeringschecklista.
   De kriterier du listar är väl de som flertalet av oss aktienördar använder oss av. Så det är väl en god start.
   Problemet med Fattigbonddräng är att han inte har så mycket tid över eller ens är med i ansiktsboken. Att eventuellt träffas rent fysiskt skulle förmodligen även innebära för mycket resande (Stockholm?)och kostnader i samband med detta. Anonymiteten skulle också vara lite mer i fara.

   Idén är bra, men av ovan nämnda orsaker kan jag inte bidra så mycket med mina DEG analyser.

   Vänligen
   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Jag är väl medveten om att det finns många bra checklistor/investeringskriterier bland alla aktienördar där ute. Trots detta tror jag att man kan göra dessa ännu bättre genom att gå ihop flera stycken. Även om många får feedback i kommentarsfälten tror jag att lärande effekten kan vara starkare i fysiska möten. Med detta sagt har jag full förståelse och respekt för att vissa vill förbli anonyma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig till fullo, och är övertygad om att allt kan alltid göras bättre. Det är ett spännande initiativ, och jag hoppas att det blir verklighet.
   Kommer Fattigbonddräng ut ur anonymitetsgarderoben så hoppar han säkert gärna på sånt här, men inte än. Det kan ju bara komma ut bra saker på andra sidan tänkandet, när många aktienördar jobbar ihop.

   Lycka till.

   Radera