torsdag 14 september 2017

Månadens påfyllning

Det där Fattigbonddräng skrev i förra inlägget om att det är bättre att göra saker sent än aldrig. Blir nu praktiserat genom att gå från ord till handling, ett inlägg om ett sedan länge utfört aktieköp och dessutom får det göras själv.
Redan under septembers första dag så gjorde Fattigbonddräng slut på månadspengen, vilket även det kan hänföra till förra inlägget att ska något göras är det bäst att göra det med en gång. Nu skulle det ju köpas aktier så varför vänta?

Denna månad fylldes det på med fler H&M och pengen räckte till 27 st för priset 202:- kr st. Det finns nu 298 HM aktier i Fattigbonddrängs ägo, och det är ju ganska nära det mål som satts upp om att ha 300 st.  Dessa två saknade aktier kommer att handlas in  snarast för att det ser bättre ut rent estetiskt, och lättare för Fattigbonddrängs huvudräkning när han försöker sig på matematiken. Man ska inte krångla till tillvaron mer än absolut nödvändigt.
Som vanligt när ett mål är uppfyllt, eller nästan i alla fall. Så smyger sig funderingar fram ur mörka dolda vrår om att det kanske skulle sättas lite högre. Som med utdelning helt enkelt, när ett mål är nått så tittar man genast efter lite mer utdelning. Eller är det bara Fattigbonddräng som funkar så?
Mycket vill ha mer, finns ett ordstäv som det ligger lite i. I Fattigbonddrängs fall är det väl mer att, lite vill ha något lite till....

Nu blir det politik igen....
Att våran kommunistregering har tänkt sig att bestraffa sparande, men fortsatt gynna låntagande har väl inte undgått någon med lite intresse för ekonomi. Redan den gamla sossen Göran Person myntade ju begreppet att den som står i skuld är inte fri. Just fria människor är sossarna väldigt rädda för, så deras politik kan man ju förstå ur det perspektivet. Bättre att folk är bidragsberoende röstboskap än att de kan ha valmöjligheter på grund av egna pengar. Det är ju en styggelse för alla kommunistregimer världen över, så även i vårt land.

Frågan är hur man ska göra med sina isk konton nu? Tips mottages tacksamt!!
Är det dags att byta tillbaka till vanlig depå, eller är isk fortfarande fördelaktigt? Fattigbonddräng har ju inlett en flytt till isk allt eftersom, men det känns lite tveksamt hur framtiden ter sig för denna typ av sparande. Allt eftersom politiker lägger sina giriga fingrar på det. Just risken att även betala skatt på redan skattade pengar, även om de sjunker i värde känns väldigt obra. Här kunde väl regeringen lytt Fattigbonddrängs förslag från förra inlägget och inte gjort något alls, för när de väl gör något så blir det väldigt mycket sämre...Det är hög tid att regeringsmedlemmarna börjar läsa Fattigbonddrängs blogg.

I morgon är det fredag, en stor dag i Fattigbonddrängs liv. Inte enbart för ostbågarna!
Ha det riktigt bra, trots regeringen.
//Fattigbonddräng


7 kommentarer:

 1. Jag ska skriva ihop något om hur jag ser på skattehöjningen men som det är just nu, med väldigt låga räntor, så verkar ISK bäst för aktier trots allt. Har man räntesparande så är det mer tveksamt (jag flyttade ut mitt långräntesparande redan förra året så inget nytt där för mig).

  Skulle räntan gå upp samtidigt som man misstänker att börserna inte kommer göra det speciellt mycket, då är det nog dags att byta, men där är vi inte just nu.

  Naturligtvis kan jag ha helt fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Daniel.
   Jag ser fram emot det inlägget, samt för ditt svar. Själv har jag enbart aktier placerade i mitt isk sparande. Så det känns som att det kan fortsätta att ligga där. Men om det ska stoppas in mer pengar är lite mer tveksamt, fast jag kanske är lite väl orolig för att det kommer mer från våra politiker.

   Vänligen
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Förhoppningsvis slipper vi kommunisterna i nästa val, tror mer på en konstellation S, C och L. Då antar jag att denna typ av skattehöjningar är förbi. Denna regering gör märkligt många eftergifter till Kommunisterna medan MP som till och med sitter med i regeringen, får ytterst lite inflytande. Märkligt märkligt...

  Vi kör på med ISK, denna senaste skattehöjning till trots.

  Räntefonder bör man inte ha i ISK dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt men det blir fler val över en långsiktig investeringshorisont. Jag funderar på att evt lägga mina "evighetsaktier" i vanlig depå. ISK känns alldeles för osäkert med så mycket förändringar på så kort tid.

   Radera
  2. @Snålgrisen. En sådan konstellation efter valet skulle Fattigbonddräng mest tolka som att det är viktigare att regera än själva ideologin. Men det är en stor risk, för både c och L verkar ju positionera sig bort från alliansens gemensamma sfär.
   Räntor och kassa är absolut inget att ha i isk. Har även börjat titta på riktigt långsiktiga plaseringer i aktier och blir allt mer tveksam att ha dessa i isk.
   Lekportföljen är en annan sak som byter innehåll, flera gånger i månaden.

   @Anonym.
   Just långsiktighet och fasta spelregler vill man ju gärna ha, så man vet vad som gäller. Men våra politiker har ett helt annat mål. Det verkar som de vill locka in folk i vissa sparformer, för att sedan ändra förutsättningarna och beskatta mer och mer tills de flesta bytt sparform till något "bättre" och så börjar det om...
   Ett å litet parti som kommunisterna eller vänsterpartiet, skulle i en fungerande demokrati inte kunna ha så stort inflytande, dessutom när de inte sitter med i regeringen.

   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Nej spara pengar vill de verkligen inte uppmuntra. Mycket bättre att folk fortsätter att låna till precis allting = så länge de är fast i låneskuld blir de lättare att styra. Japp, min tolkning är att en lånefinansierad befolkning anses mycket bättre än en självständig befolkning. Sverige i ett nötskal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du bästa Snålcoach, Så är det nötter som leder landet också ;)

   Radera