tisdag 3 januari 2017

Månadsredovisning och årssammandrag


Några dagar har redan passerat på det nya året 2017. Så det är dags att sammanställa hur föregående år tog sig ut. Men innan det låter sig göras tar vi saker i tur och ordning och börjar med månadsredovisning för december- 16. Som vanligt puttades det in
6 500:- kr till sparandet och 5 500:- kr av dessa öronmärktes till aktieköp. Resterande tusenlapp hamnade på buffert kontot som är i behov av lite extra omvårdnad.
Bolånet för sista kvartalet har även denna gång betalats av det löpande kassaflödet vilket gör att bufferten även denna gång fick stå orörd. Som numera frivilligt deltidsarbetslös är detta inte att förvänta sig i framtiden.
Även årets ränta för bankkonton har trillat in sista december och det stannade på
499,91 kr, inget som höjer motivationen att sätta av för stora summor i räntesparande, utan det får mest anses vara lättillgängliga pengar när det är lite mer bråttom.

Det har även kommit till en ny, och förmodligen en tokig idé under december. Fattigbonddräng har öppnat ett nytt isk konto hos Avanza och fört över 500:- kr till detsamma. Det ökar sparandet till 7 000:- kr under månaden, men om denna femhundring skall kallas sparande är ytterst tveksamt. För tanken med detta nya konto är att ha lite roligt, köpa och sälja aktier på ren spekulation utan någon djupare DGV-analys. Korta innehavstider på enstaka dagar eller kanske till och med ren daytrading. något ska man ju ha att göra arbetslösa dagar...
Om jag förstått det hela rätt skall inte köp, försäljning eller utdelningar behöva redovisas i  ett isk konto. Allt med tanke på revisorns arbetsbörda, och Fattigbonddrängs kostnader för hennes kontrollarbete. Men jag kan ju ha fått allt bakom framfoten som vanligt.

En riktigt äkta lekportfölj med några få regler. Insättning 500:- kr per månad, detta sker den 15e alltså mitt emellan ordinarie överföringar för den lite mer seriösa portföljen. Inköp görs i bolag med volatilt aktie pris, för att leta överreaktioner. Men endast bolag på Stockholms börsens listor och i bolag med någorlunda hög omsättning får inhandlas för att lättare kunna komma ur en felaktig position.
Denna lek har nu pågått under ca två veckor, försöket är tänkt att vara under första halvan av 2017 för att sedan göra en slags analys av verksamheten. Dessa två prova på veckor har resulterat i ett resultat på plus 7% vilket låter betydligt bättre än de 35:- kr som det handlar om. Det kommer säkert att finnas anledning att återkomma om detta barnsliga lekande från Fattigbonddrängs sida.

Så här blev nu resultatet för december, lekportföljen ingår i aktieportföljen.

                                   30 nov-16                 31 dec-16  
Bank konto              72 989,73 kr                74 89,64 kr
Aktieportfölj           479 858,61 kr            498 120,72 kr
Kapital 1                552 848,34 kr            572 610,36 kr


Värdet kröp alltså under den halva miljonen igen, men i skrivande stund och med hjälp av månadsinsättningen så är ordningen återställd. Åtminstone för en liten stund.
Då kan vi lämna dec-16 till handlingarna och titta till helåret 2016 istället.

Det har puttats in 91 030:-  nya kr i portföljen vilket är 25 030:- kr mer än budgeterat.
Det har tillkommit utdelningar på 10 873,31 kr
Värdetillväxten har varit 127 377,77 kr under året enligt Avanza, men här ingår inte depån i Swedbank vilken innehåller
75 st H&M och 22 st Swedbank aktier. Där får de nog ligga till döddagar för Fattigbonddräng vill inte betala skatt för att flytta dem.

I diagram form ser portföljutvecklingen ut på detta vis:Sparkontot har blivit hårt åtgånget under året, mest på grund av dödssynden i sparkyrkan som Fattigbonddräng gjorde sig skyldig till genom att köpa nästan ny bil. Återbetalningen till kontot går sakta, och med tanke på ränteläget så är prioriteringen inte så värst hög att fylla på allt för fort heller. Här gäller regeln att skynda långsamt.

Bolånet har inte rörts under året, jo räntorna har betalats men ingen amortering har gjorts. Det har uppstått ett första litet embryo till tanke på att eventuellt amortera den där tusenlappen som nu sätts in på sparandet. Men tanken är inte färdigtänkt ännu. Det är väl lite det där med att skulder ska betalas tillbaka som ligger och skaver i bakhuvudet. Finns framhuvuden förresten?

Så här ser året ut jämfört med föregående år i siffror

                                 2015-12-31                      2016-12-31
Fonder                     12 807,89 kr                             0,00 kr
Bank konto             132 456,79 kr                    74 489,64 kr
Aktie Portfölj           281 704,11 kr                   498 120,72 kr
Kapital  1                426 968,76 kr                  572 610,36 kr

Utdelningar                 8 080,47 kr                    10 873,31 kr
Räntor in                     1 434,09 kr                         499,91 kr 
Passiva inkomster       9 514,56 kr                    11 373,22 kr

De passiva inkomsterna ökade inte lika mycket hos Fattigbonddräng som hos flertalet ekonomibloggare. Vad skall skyllas på till försvar av detta mediokra resultat?
Försöker skylla på NCC och deras ändrade utdelningspolitik samt givetvis det låga ränteläget, just ränteläget brukar funka att skylla allt möjligt på i dessa tider.
Pigans lön för 2016 blev alltså 1 kr och 30 öre i timmen, men hon jobbar ju 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan, stackaren.

Avslutningsvis så önskas alla läsare en god fortsättning på det nya året. Tack för att ni läser, kommenterar och håller lite ordning på mig när det behövs!!
Fattigbonddräng vågar inte hoppas på fem whisky nivåer i portföljen även detta år, men några små slattar vill han nog uppbringa under året.

Gott nytt sparår!
//Fattigbonddräng
 

6 kommentarer:

 1. Grattis till ett bra år,slog mina depåer duktigt.Alltid roligt att följa dina inlägg om pigan,arbete och tankar.God fortsättning på det nya året.

  Mvh Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Janne!
   Oväntat bra blev det, men tosingar har ju tur och det är faktiskt bara tur.
   Aker står för den största tillväxten, så jag skänker en tacksamhetens tanke till vårt kära brodersfolk i Norge.

   God fortsättning på dig med.

   Radera
 2. Även jag ber att få gratulera till ett bra resultat och en både intressant och humoristisk blogg som jag läser med glädje.

  Lycka till med trajdingen.

  Jag ser fram emot kommande inlägg.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Egon!
   För de vänliga orden.
   Om trajdingen går +/- 0 så är jag nöjd. Det är mest tidsfördriv och en rolig grej.

   God fortsättning och jag läser med behållning din blogg. Så bara blogga på...

   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Det går ju bra for dig! Inte så fattig längre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har rullat på... och det har varit fattigare.
   Men allt är ju relativt, och var går gränsen egentligen?
   Det beror nog mest på vad/vem man jämför med.

   God fortsättning!
   //Fattigbonddräng

   Radera