tisdag 2 augusti 2016

Tomt i glaset, eländen och utdelning från Disney

Inte kunde whisky nivån hållas hela första handelsdagen i augusti. Dagens börs var ytterligare lite surare så glaset står tomt ännu en tid. Men det innebär också att priset på de flesta aktierna i Fattigbonddrängs ägo har sjunkit och billigt är alltid trevligt när man köper.
OM man inte köper kött, för när man köper kött så får man faktiskt oftast vad man betalar för. Tänker på gårdagens bilder från djurtransporter till Turkiet under vidriga förhållanden som strider mot alla gällande regler, halalslakt och kejsarsnitt utan bedövning.
Det är när sådana här bilder visas på tv-skärmarna, och det visas hur fruktansvärt vidrigt vissa människor kan förmå sig att behandla djur. Som Fattigbonddräng förstår varför somliga väljer att bli vegetarianer, under omständigheterna ett mycket rationellt val.

Fattigbonddräng är inte vegetarian, utan han äter kött. Men det köps inte in efter lägsta pris, utan han handlar i första hand svenskt. Det blir lite dyrare att behandla djuren på ett bra sätt, hela vägen från uppväxt till slakt. Men det är värt några extra kronor. Ganska många kronor faktiskt, all annan hantering borde inte finnas och därmed inte vara ett alternativ.
Fattigbonddräng är förvisso lite partisk eftersom han jobbar i agrikulturella näringar och dess omedelbara närhet. Men det innebär också att det finns en tämligen god insyn i den svenska hanteringen av djur. På gårdar, under transport och även viss insyn och kännedom om hanteringen på slakterierna. Den är självklart inte perfekt, (allt kan alltid förbättras) men mycket görs hela tiden för att förbättra där man hittar brister.
Den största bristen i svenska slakterier som Fattigbonddräng känner till är att det tydligen halalslaktas även här. Mest får och getter men även nöt och fjäderfän, endast svinen går fria från detta svineri av någon anledning. Kärlekens religion har ju befriat dem och dem allena från en plågsam död. Så en uppmaning kan vara att leta efter symboler som talar om att djuret är halalslaktat och att undvika dem, ALLTID. Går det inte att finna halalfria alternativ, går det faktiskt precis väldigt mycket bättre med selleri!

Kom ifrån ämnet men en upprördhet infinner sig när försvarslösa djur plågas och misshandlas så grovt.

Disneys utdelning kom in på kontot 29e juli enligt Avanza men den gick inte att se förrän  1a augusti.
Fattigbonddräng är inte bara bekväm utan även lite lat, och tänker inte räkna om julis alla siffror och skriva om månadsredovisningen. Pengarna fanns inte att tillgå förrän den 1a, så det får gälla vilka siffror Avanza än skriver. Det får allt vara lite ordning i utdelningsfabriken.
Det blev hela 42 kronor och 83 ören  som lade till kassan denna halvårsutdelning.

Publicerar ingen lista, utan tiden används till att fundera ut hur/om det går att bidra till att stoppa vansinnet i världen. Mycket tid går det åt, tyvärr.

För att understryka upprördheten, och förtydliga allvaret har även ett visst ord, konsekvent uteslutits i hela texten!
//Fattigbonddräng

6 kommentarer:

 1. Finns en anledning till att vi har egna kalvar, och märker efterfrågan på vårt kött blir större för varje år. Fler och fler lockas av att köpa kött där de vet att djuret bara gått i hagen och ätit gräs och mått bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ekonomitankar.

   Tack för kommentaren, det är så man vill att djuren ska ha det.
   Det är glädjande att fler och fler bryr sig om mer än prislappen.
   Kvalité är ju inte bara klassning av köttet, utan viktigast är hanteringen hela vägen från födelsen till slakt.
   Köttet börjar allt mer få liknande uppmärksamhet som närodlade produkter. Vilket känns bra, mer medvetna konsumenter ger bättre djurvälfärd.

   MVH Fattigbonddräng

   Radera
 2. Att ett visst ord saknas i texten känns inte bra. Tråkigt.

  Om texten i nedanstående artikel stämmer, kan den fattige (verkligen?) bonddrängen då känna sig mindre upprörd?

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/814356-skillnaden-mellan-vanlig-slakt-och-halalslakt

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den Fattige (allt är ju relativt) bonddrängen tackar för länken.

   Hur regelverket ser ut och vilka bestämmelser som skall gälla här har Fattigbonddräng hyfsad koll på. Oftast följs detta och respekteras i Sverige men tyvärr inte alltid.
   Hur det går till i andra länder är ju en annan sak, absolut. Men för att vara säker på att djuren inte utsatts för lidande som nu i Turkiet så väljer jag bort halalslakt oavsett ursprungsland. Det har ju fuskats med märkning av ursprungsland och djurart förut och flera gånger dessutom. Så varför inte igen om det finns pengar att tjäna?
   Om ett sådant val kan provocera någon så får det väl göra det.

   För att minska det tråkiga så kan jag väl nämna ordet ostbågar nu, det är ju snart fredag.

   MVH Fattigbonddräng

   Radera
 3. Ja, svenskt kött vill jag också ha. Gotländsk lammfärs är min senaste upptäckt. Gillar inte fårkött men detta (med stora mängder vitlök) blev fantastiskt goda köttbullar.

  "Billigt är alltid trevligt när man köper". Där myntade du en fin devis. Men gratis är riktigt gott. Tänker främst på rådande skördesäsong. Vilket bär- och kantarellår!

  Önskar dig en happy Friday med alla nödvändiga tillbehör!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lamm är ingen favorit, men man FÅR kanske prova lite andra recept.

   Fredagen var god, och ostbågarna slut så allt är under kontroll.

   Önskar dig en god helg

   Radera