onsdag 24 augusti 2016

Utdelning NorthWest Healthcare.

Månadens Kanadensiska utdelning har hittat fram. Fattigbonddräng fick 130,10 kr för "besväret"  att inte göra ett enda handtag i företaget.
Det är en rätt ok ersättning, för väldigt ringa ansträngning så det ankommer inte att klaga även om Jante ibland fortfarande gör sina framstötar från axelshöjd och viskar att man ska minsann arbeta för att få några pengar.
Men det har han allt mindre och mindre för...
Fattigbonddräng har numera lärt sig att tackla Jante när han sätter in sina attacker för att lägga smolk i glädjebägaren. Dialogen brukar numera utveckla sig på följande vis.

Jante:                     - Man ska faktiskt arbeta för sina pengar.
Fattigbonddräng:  .- Mmm men pengarna jobbar ju, det måste väl vara ett slags arbete?
Jante:                     - Nej, nej det är ju människorna som arbetar i företagen som gör att det blir vinster som går att dela ut.
Fattigbonddräng:    - Förvisso, men de får ju lön för sitt arbete.
Jante:                      - Men den kunde vara högre, om företaget slopade utdelning och höjde lönerna.
Fattigbonddräng:    - Det betyder att företagen skulle sänka lönerna när det går dåligt, eller för att skaffa sig fördelar                                             gentemot sina konkurrenter.
Jante:                       - Nej, det skulle fackföreningarna aldrig gå med på.
Fattigbonddräng:     - Så klart de inte skulle, men alla som har ett jobb kan ju använda en del av lönen till aktieköp.                                               Istället för att slösa dem på kvinnor/män, vin och fågelsång eller allt sånt där som vi snålekonomiska                                     bloggare avskyr att spendera pengar på. Som bilköp!!
Jante;                        - Men du har ju köpt en bil.
Fattigbonddräng:      - Jag har även köpt aktier för pengarna, pengar som jobbar i olika företag. Dessa pengar får lön                                           precis som de som jobbar i företagen. Pengar som jobbar ska ju också ha lön i en rättvis värld.

Det är här någonstans som Jante börjar bli suddig i konturerna och så sakta lösas upp för att försvinna. Det trevliga är att han håller sig borta i allt längre perioder, och Fattigbonddräng saknar inte hans sällskap det minsta. Det är mycket trevligare när pigan kommer på besök.

Klockan är sen, så det blir ingen lista denna gång. De flesta läsarna kan räkna plus, så det är snart gjort om någon vill anstränga hjärnkontoret en stund. Den där hjärnan skall visst må bra av att nyttjas.
Tänk om våra politiker kunde börja använda sina. Jo, det är klart de skulle få träningsvärk i början som alla som är otränade. Men till slut kanske det kunde leda till bättre resultat, i alla fall annorlunda.
Vem vet? Ingen på de senaste decennierna har fått uppleva det!

Ha det bra ändå.
//Fattigbonddräng


2 kommentarer:

 1. Svar
  1. Grattis!
   Eller beklagar... Men det är ju svårt att klara sig utan dessa pengaslukare.
   Det kostar på både i inköp och driftkostnader.

   Hoppas du får många problemfria mil nu. Det är ju det som är vitsen, i alla fall för mig.

   Radera