onsdag 1 juni 2016

Månadsrapport för maj - glor på siffror.


Det är lätt hänt att stirra sig blind på siffrorna, och att känslan över att det tar väldigt lång tid innan man ser resultat av sina sparansträngningar. En månad är ingen lång tid sett ur en sparares perspektiv.
Det händer att Fattigbonddräng sitter och glor likt en ko på dessa siffror som visar på hur otroligt långsamt det går månad för månad.  Nu är ju maj lite trevligare än genomsnittsmånaden eftersom stor del av utdelningarna trillar in då. så den är kanske inte representativ.
Men för att inte deppa ihop allt för mycket så gäller det att backa tillbaka och jämföra under en längre period. För att på ett så pedagogisk vis som möjligt illustrera detta kommer en jämförelse från när Fattigbonddräng började sin resa fram till nu att visas efter själva månadsredovisningen.
Inga förändringar har gjorts i sparplanen utan den rullar på utan att Fattigbonddräng behöver ägna den en tanke. Det enda som behöver funderas över är vilka aktier som skall köpas in eller om något skall köpas in över huvud taget. Pengarna flyttas ju mellan konton på autopilot ändå.

maj vs april blev hur som helst så här.


                                    30 apr-16                 31 maj-16
Fonder                    19 390,20 kr             19 461,48 kr
Bank konto            130 958,89 kr           131 958,89 kr
Aktieportfölj           311 784,38 kr            330 511,26 kr 
Kapital 1                462 133,47 kr           481 931,69 kr 

Ett steg i rätt riktning men dopat av utdelningarna, så just denna period kanske inte har gått så sakta som det brukar kännas. Men nu är utdelningssäsongen mer eller mindre över så ordningen bör återgå till det vanliga igen.


År det då någon idé med detta sparande? Det är naturligtvis ett individuellt ställningstagande man måste göra. Är det värt att spara ihop en buffert eller skall man göra av med hela lönen på en gång? Man kan ju faktiskt ramla ihop och dö när som helst.
Fattigbonddräng tycker det är en trevlig realitet att ha en liten peng undanstoppad. En peng som han kan använda när flådbilen blir sjuk, tv-n lägger av eller något annat i bostaden inte klarar av sina uppdrag längre. UTAN att behöva ta till lån när det händer, för händer gör det när man har villa och bil.
Att detta upparbetade kapital dessutom i framtiden kan hjälpa till med att boosta eller tidigarelägga  pensionen en smula får väl ses som en ren bonus. Men det gäller att hålla sig vid liv för att skörda det man sått. Misslyckas det så är det inget Fattigbonddräng behöver bry sin lilla hjärna om ändå, då får väl de som finns kvar ta hand om dessa frågor.

Så här såg startkapitalet ut när en Fattigbonddräng fick en aha upplevelse och startade ett mer medvetet och mer disciplinerat sparande. Med risk för att bli tjatig så visas maj siffrorna igen.

                                    26 okt-12                 31 maj-16
Fonder                    74 689,04 kr             19 461,48 kr
Bank konto             78 247,36 kr           131 958,89 kr
Aktieportfölj            22 386,90 kr            330 511,26 kr 
Kapital 1                175 323,30 kr           481 931,69 kr 


Som man kan se fanns en liten buffert även tidigare, men ingen plan och ingen långsiktig tanke. Vart denna plan och försök till tankearbete sedan leder kan ingen veta. Men den har i vart fall gett en trevlig och intressant hobbyverksamhet som roat en Fattigbonddräng under många timmar.

Jag har gjort mitt val, och nej jag känner inte att jag offrar något. Under dessa år har jag rest mer utomlands och inom landet, ätit på restaurang oftare  och varit på bio, teater. musikaler och konserter mer än jag gjorde innan mitt aktieintresse tog fart. En buffert i ryggen ger möjlighet till att genomföra och uppleva mer kvalitativa saker. Det känns mycket bättre än att låta pengarna rinna okontrollerat från lön till lön.

Så när jag nu glor på siffrorna igen så ser jag inte bara starkare ekonomi utan även ett mer innehållsrikt liv. Fast sakta går det....  med ekonomin alltså.

Sköt om er, och skräpa inte ner i vår natur!
//Fattigbonddräng

18 kommentarer:

 1. Jag håller helt med dig: en buffert ger en trygghet att hantera det oförutsedda, och frihet att göra vad man vill i sitt eget liv. Må gott i värmen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt med lite valfrihet i livet.
   Hoppas jag kan lyckas med att välja rätt oftare än fel.
   Ha det bäst.

   Radera
 2. Intressant att få se ditt kapital då du började engagera dig mer i sparandet. Det har verkligen hänt en del! Nu är det bara att fortsätta och blicka framåt :-)

  Mvh
  Framtida Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej FF.
   Jo något har ju hänt, men det visar kanske mest på att tiden är en viktig faktor. Så det är väldigt bra att börja tidigt som du gör, det behövs inte så stora summor sparande månadsvis för att få en egen liten sedelpress i källaren, eller var man nu väljer att placerar den!

   Mvh
   Fattigbonddräng

   Radera
  2. Exakt. Ju tidigare man börjar, desto bättre! :-)

   Mvh
   Framtida Frihet

   Radera
 3. Måste kännas fantastiskt. Vilken resa! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PP.
   Det känns helt ok, och den ökande trygghetskänslan är det som är den största vinsten.
   Den tryggheten smittar av sig på alla andra områden också.

   //Fattigbonddräng

   Radera
 4. Hörrudu din kossa =)

  Kom vi inte överens om att det var pocenten vi skulle foka på - inget depp nu! ;-)

  Men jag håller med dig om att det är rätt segt att spara när det krävs så oerhört mycket kapital för att det ska göra någon markant skillnad i vardagslivet.

  Och precis som du så försöker jag uppskatta det positiva i att ha skrapat ihop en buffert även om det inte är tillräckligt. Att slippa oroa sig för oförutsedda kostnader är något jag borde uppskatta mer.

  Mvh//Cm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha. jo jag vet.
   Men när jag släntrar in på systemet för att inhandla något mediokert vin till en budgetmeny och ber någon expedit att plocka fram en flaska för högst 35% av min dagslön...
   Så fattar dom NADA!!
   % är svårt, inte ens bostadsmarknadsminister Per Bolån, förlåt Bolund kunde ju få rätt på posenten. Fast han är ju miljömupp så han är säkert ursäktad för sina bristande mattematiska kunskaper.

   Men jag "procentusierar" mitt spartänk mer och mer, och är så klart tacksam att du tar mig i örat när jag fallerar.

   Sedan hoppas jag väl lite att någon som inte redan är frälst och tillhör vår sparkyrka kanske kan inspireras till att ansluta sig till vår lära. Och då kan siffror nog vara enklare att ta till sig, så där i början.

   Jag tror det är viktigt att uppskatta det man har åstadkommit. Framåt kommer vi förmodligen ändå om än i varierande hastighet.

   Trevlig helg
   //Fattigbonddräng   Radera
  2. Du är för skön :-)

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 5. Instämmer med övriga kommentatorer. En imponerande utveckling!

  Jag känner dock igen mig i resonemanget. Det är en fin balansgång mellan att spara resonabelt och att låta det gå till överdrift. Ingen blir glad av att sitta med ett antal miljoner kr när man är 85 år, förutom eventuella arvingar då förstås... ;-)

  I mina mörkare stunder tänker jag så här för att komma på rätt köl igen: det måste vara en fruktansvärd känsla att inte ha en ekonomisk krockkudde när man är pensionär. Att tvingas leva uppoffrande; att inte själv ha beslutet i sin hand.

  Prylar har jag inga bekymmer med att leva utan, men upplevelser av de slag du nämner vill jag inte göra avkall på.

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carolus

   Imponerande är väl att ta i, men tack för vänligheten!
   Valfrihet kan aldrig underskattas, och uttrycket att pengar inte har någon betydelse tycker jag är mycket märkligt.
   Även om det självklart är viktigare att vara frisk än rik. Så tycker i alla fall jag att det är bättre att vara frisk och rik. Bägge faktorerna går ju även att påverka till egen favör i viss mån.

   Upplevelser är kryddan i tillvaron, det kan vara en utlandsresa eller bara ett besök i blåbärsskogen.

   Ha en trevlig helg
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Hej,

   Delar självklart din uppfattning om en god hälsa. Det är viktigare än allt, något man får lära sig med åren om inte förr (finns ju de som har otur i livet och drabbas tidigt).

   Minns du att vi en gång talade om att börsen faktiskt kan bjuda på resor bakåt i tiden? Det finns alltså möjligheter att ta igen förlorad tid om man är sen att skåda ljuset i "Sparkyrkan".

   Såg precis att HM handlas till runt 255 kr idag, vilket är lägre än den 28/9 2010 då samma aktie kunde inköpas för 259 surt förvärvade slantar. Tyckte man det var dyrt då och sedan frustrerat från sidlinjen såg aktien stiga till ca 360 eller 370 kr förra våren (eller inte ens höll på med aktier utan kom igång senare än så), kan man nu handla till samma nivå som för snart sex år sedan... Finns alltså en möjlighet att ändra beslutet från september 2010 om man så önskar... Välkommen in i tidskapseln! :-)

   En trevlig helg även till dig!

   Carolus

   Radera
  3. jodå, minnet har inte sviket mig helt än.
   Att du pekar ut just HM är lite extra kul, för har en order ute på just HM.
   Även om det skulle höja mitt GAV en smula så kanske en tur i tidskapseln är på gång!

   Radera
  4. Förresten, glömde fråga. I vilket sammanhang framgick det att Per Bolund inte kan procenträkning? Vore lite kul att läsa om.

   Carolus

   Radera
  5. Ärligt talat är det inte kul.
   Som nyutnämnd minister skulle han ju sätta fart på byggandet och därför skulle han fördubbla anslagen med 50%.

   Jag har försökt hitta klippet från nyhetssändningen men inte lyckats nu i en hast. Men jag skall leta vidare. vill minnas att det var någon form av stöd till länsstyrelserna eller kommunerna för att lätta på strandskydd och liknande områden där det är i stort sett byggstopp om man inte känner rätt personer.

   Oaktat anslagsområde så minns jag hur jag hoppade till i soffan över att 50% är en fördubbling.

   Radera
  6. Youtube-klippet om Bolunds procenträkning (pocenträkning oss emellan) som jag tror att du hänvisar till är tyvärr borttaget.

   Mvh//Cm

   Radera
  7. Tack för infon, det var ju synd att det är borttaget.
   Men herr Bolund är säkert nöjd med det.
   Jag vill ju tro gott om nästan alla människor egentligen.
   Så förhoppningsvis hade han bara otur när han tänkte.

   Radera