torsdag 16 juni 2016

Åsnan är tillbaka, och har fått skatteåterbäring

I´m back
Så var det dags igen, dags för att försöka fatta ett någorlunda förnuftigt beslut. Men det är inte så lätt att vara förnuftig när man bara är en helt vanlig Fattigbonddräng. Ska man enbart ta hänsyn till krasst ekonomiska förutsättningar så är det egentligen ett självklart och lätt val att göra.

Men nu är inte krass ekonomi det enda som är viktigt för att  Fattigbonddräng ska ha ett underbart härligt  liv. Så det komplicerar saken en hel del. tiden går ju fort när man har roligt, och faktiskt tämligen fort även när allt inte rullar på med ett leende på läpparna hela tiden.
Det har alltså redan blivit dags att på något vis summera hur det skånska arbetslivet och den livssituation som detta innebär har fallit ut. Det har funderats, stötts och blötts, diskuterats med sambon och så har det tänkts lite till och som sig bör har det även varit möte med de närmaste cheferna.

Som den åsna Fattigbonddräng är, så vill han förstås givetvis både äta upp höet och ha det kvar. Men som bekant, är det en svår ekvation att få ihop i slutändan. Vill nog påstå att det är rent omöjligt....
Att Fattigbonddräng under detta möte råkade yppa lite idéer om en del saker som borde förändras. Hmm, ja ja jag erkänner, krav på förändringar för att det skulle vara någon idé att ens förlänga experimentet skånejobb.
Detta har nu fått som konsekvens att ett nytt möte med dessa trevliga chefer till Fattigbonddräng är inplanerat redan i morgon eftermiddag, precis innan resan hem till Sverige för djupdykning i skålen med ostbågar och en ledig helg skall genomföras. Sådana där snabbinkallade möten är alltid lite spännande, och det ska onekligen bli intressant att se om de ber mig packa ihop, åka hem och stanna där. Eller om de har kokat ihop något för att förlänga Fattigbonddrängs närvaro i verksamheten. Eller på ren skånska försöka parkera åsnan i stallet.

Denna åsna har nu även fått tillbaka lite pengar på inbetald skatt för föregående år. Dessa pengar har det däremot inte varit något velande med. Det finns alltså tillfällen när även en åsna vet vad den vill.
Det är ju inte det mest ekonomiskt effektiva sättet att betala in för mycket skatt under året. Men det är väldigt trevligt när dessa sedan kommer tillbaka. Några ser det som ett dolt sparande, men som företagare finns det ett motstånd mot tanken att skatt kan vara något positivt. Även om det ligger en viss sanning i sättet att tänka, och självaste fru finansministern nu valt att slopa räntan på skattekontot kommande år, för att förhindra överinsättningar och liknande ofog.

Så här fördelades dessa 45 824:- kr som kom in på kontot.

66,626% eller 30 530,84 kr sattes in på sparkontot i Landshypotek bank. En märklig siffra men kontosaldot blev jämn och fin på 150 000:- kr på detta vis. En buffert för sånt där som händer.

21,822% eller 10 000:- kr överfördes som extra insättning på Avanza depån. Resterande % eller 5 293,16 kr har inte rörts utan får stå kvar som någon form av semester kassa så länge.

Procent siffrorna är mest en extra service till bloggaren ChansarMest han har en fäbless för posenten som börjat smitta av sig på Fattigbonddräng och på detta vis blir fördelningens viktning tydligare.
Övriga läsare är givetvis också välkomna att ta del av dessa.

Ha en trevlig helg, var rädda om er och krama varandra i trafiken. Förresten krama varann även om ni inte är ute i trafiken.
//Fattigbonddräng

4 kommentarer:

 1. Med tanke på att börsen mest gått nedåt så har det kanske inte varit så dumt att skatteverket suttit på dina sparpengar ett år.

  Dina skånska arbetsgivare verkar lyssnat på dig förr. De kanske gör det igen. Är det bra eller dåligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!
   Tack för kommentaren, i år kanske det är bra men sånt vet man ju aldrig innan. Fast det kanske går jämt ut om man räknar över flera år.

   Mina chefer är bra, och är intresserade av att ändra på verksamheten. De ser ju redan en del förbättrade resultat.
   Mitt velande beror inte så mycket på själva jobbet, utan mer över hela situationen med pendlande och mindre tid för sambo,hem och trädgården.

   Har ju även startat en del projekt på jobbet, som jag nog vill se vad det blir av. Så om det blir som jag tänker mig blir jag kvar till okt-nov. kanske året ut. Fast osvuret är bäst.

   //Mvh Fattigbonddräng

   Radera
 2. Det var en saftig skatteåterbäring!

  Själv har jag betalt för lite det gångna året och ska inkomma med resterande belopp. Eftersom jag drar ut på det i det längsta (har ingenting att göra med att det är skatt; jag drar alltid ut på allting så länge det går...) blir det först i november. Då blir det också en viss ränta som ska följa med, men det är så jag vill ha det... :-)

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carolus!

   Ja det var en för mig stor peng, det tråkiga är ju att betala in dem först ;)

   Är räntan avdragsgill så är det ju inte helt fel. Fast jag vet inte om den är det, man behöver ju inte betala skatt på ränteintäkter på skattekontot. Men den räntan försvinner ju nästa år.

   Det viktigaste är ju att du är nöjd, och får det som du vill!!
   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera