söndag 17 april 2016

Utdelning från Københavns Lufthavn och Swedbank


En typisk take off
Den gångna veckan landande utdelning från København Lufthavn på kontot. Det är lite vemodigt att endast två aktier hann köpas in innan kursen gjorde en take off och steg över Fattigbonddrängs inköpsnivå. Men som vanligt ska man vara glad och tacksam även för det lilla och pigans lönecheck på 135:72 kr är varmt välkommen. Det finns en förhoppning om att kursen nu skall inta läget planflygning efter utdelning och då kanske det kan tryckas på köp knappen snart igen.

Även den svenska banken Swedbank, som räknas till en av de fyra stora har haft vänligheten att skumma av lite på ytan av sin skattkista och skicka ut pengar till ägarna. 
Även här får Fattigbonddräng nöja sig med det lilla och 315:40 kr kom hem till en bättre behövande. Trotts att innehavet är litet så är det uppdelat på två depåer, Enbart för att slippa lyfta fram en vinst till beskattning vid flytt mellan olika förvaltare har en del fått ligga kvar i depån hos just Swedbank. 

Med en liten sammanställning ser årets utdelningar ut på detta vis.

Datum               Aktie                          Summa
2016-04-15       CPH                         135,72 kr
2016-04-11       Swedbank                315,40 kr
2016-04-06       SKF                            54,00 kr
2016-04-05       BankNordik              161,31 kr
2016-01-13       Walt Disney                42,32 kr
2016(3av12)     NWH.UN                  362,16 kr
                        Summa                  1 070,91 kr


En dryg tusenapp har det blivit hitils i år, så någon möjlighet att leva på utdelningarna ser ut att vara väldigt långt borta. Det närmaste målet är att nå en tusenlapp i månaden på årsbasis, det borde inte vara allt för avlägset in i framtiden.

Inte har det lyckats att lägga till FFF bloggen i läslistan heller. Om det enbart beror på inkompetens från undertecknad eller något annat teknikstrul bär skulden är för tillfället inte fastställt eller utrett. Det får helt enkelt utnyttjas genvägen genom andra bloggare och gå in genom deras listor så länge. En utredning har tillsatts. och pågår på bästa politiska manér. Som kutymen kräver kommer detta sannolikt att ta en väldigt lång tid att reda ut. 

Snart väntar ännu en vecka i ociviliserade territorier. Det börjar bli en vana, om än en tråkig sådan.
Ljuspunkterna är väl att även kommande vecka, bjuder på utdelningar från bolag som behöver göra sig av med kapital. Fattigbonddräng tar gärna hand om dessa, utan att något som helst behov av att behöva övertalas föreligger.
//Fattigbonddräng

2 kommentarer:

 1. Jag har varit lite sugen på København Lufthavn ett tag. Vet du hur fungerar det med källskatt ifrån Danmark? Löser det sig själv i ISK/KF? Vill minnas att Lundaluppen hade lite strul för flera år sedan men kommer inte ihåg om det gällde i vanlig depå.

  SvaraRadera
 2. Hej Sparaspendera!
  Jag har själv en vanlig gammal depå. Det är säkert inte så ekonomiskt eller smart.
  Där dras i vart fall källskatten av direkt på utdelningen. Sedan tar Maggan det som är kvar upp till svensk kapital skatt. Har förstått att det skiljer lite mellan olika länder men Maggan är inte så blyg på det sättet utan hon snor åt sig det som går.
  Om det går att få tillbaka källskatten senare? Har jag inte koll på, det får revisorn sköta i så fall. Men vill minnas att det kan ta några år, och reglerna kan ju ha ändrats efterhand.
  Hur isk/kf fungerar har jag om möjligt ännu mindre koll på. men får hänvisa till bloggaren Gustav som jag vill minnas har stenkoll på källskatter och nivåer på summor för olika typer av depåer. Titta in hos honom för bättre svar. Jag har inte fördjupat mig i den problematiken utan betalar och inbillar mig att det blir bra ändå.
  Sedan tycker jag nog inte man skall välja bolag efter skattetryck, utan jag tittar mer på helt andra nyckeltal.

  Lycka till med sparandet och även med att spendera. Det är minst lika viktigt att spendera rätt som att spara.... bra alias!

  //Fattigbonddräng

  SvaraRadera