tisdag 30 december 2014

Sjunkande boendekostnader. Igen


Det har varit omskrivning av bolån igen, räntorna har ju gått ner sedan en tid tillbaka och den nya räntan Fattigbonddräng skall betala till kreditgivaren är nu satt till 1.79%. Med ett bolån på 540 000:- kr ger det en månadskostnad på 805:-. Det är en helt ok kallhyra för en hyfsat modern villa byggd i slutet på 80 talet. Belåningen är omkring 50% av värdet så någon amortering ligger inte högst på att göra listan för ekonomin under 2015.
Nytt år = mycket räknande
Kassaflödet in i Fattigbonddrängs företag lär bli krympande kommande år. Bönderna vilka är mina härliga men svårlästa kunder, har en väldigt jobbig framtid att möta 2015. Med sämre priser på det de producerar och fortsatt höga kostnader mot internationella konkurrenter så finns tyvärr inga inhemska vinnare att finna.
Fattigbonddräng kalkylerar därefter och sänker inkomstsidan en del i budgeten 2015. Intentionen är att sänka sparandet högst marginellt. I skrivande stund är det osäkert om det lyckas, Budgetarbetet fortgår, sen ska den gå igenom också!? Lättare att få den genom riksdagen i det "nya läget" Kanske är det dags att göra en nyårssveksuppgörelse med sig själv i bästa politiker anda.


Gott slut på 2014
//Fattigbonddräng

6 kommentarer:

 1. Tack för alla intressanta inlägg under 2014. Ser fram mot lika många under 2015!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för vänligheten! Kan nog bli en del inlägg om en tynande ekonomi. Men desto viktigare att ha ett utgångsläge med en liten buffert om det blir riktigt illa.

   Radera
 2. Svar
  1. Tack, slutet är nära så det oroar jag mig inte för. Det blir säkert gott. Oj, det lät nästan som domedagen men var inte menat så. Mer orosmoln på Fatttigbonddrängs framtidshimel kan skönjas. Men det ska nog gå bra, det finns ju mycket spartips och trix på alla ekonomibloggar så man kan ju nästan leva bara på luft om följer dem.
   Familjen Penning tillönskas ett gott slut och ett fantastiskt bra 2015.

   Radera
 3. Tack för en härlig blogg.Kul att läsa det du skriver.
  Jag pratade med två bönder i veckan, båda var inne på att plocka in mer arbete på timme än fastanställa.Annonsera och få fler kunder,mer timmar.
  Gott nytt år!

  Mvh

  Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var förståndiga bönder du känner! I mitt område tar de hellre in arbetare som går på bidrag från kommunen som nystartstöd används till att dumpa priser. Lite orättvist mot oss som varit igång ett tag, men världen är ju inte rättvis. De brukar försvinna när stöden är slut, men då kommer nya förmågor istället...
   Gott Nytt År till dig med.

   Radera