söndag 1 juni 2014

Maj har tagit slut

Jobbigt att göra något i solens sken
Så är sommar månaden juni här, en med sol nästan onödigt frikostig första dag. Nu kan det ju bara bli "sämre" väder, vad det nu är?
Fattigbonddräng själv är inte överförtjust i sol och värme, så solen får gärna lugna ner sig lite. Det ska helst vara lite aktivitet på gång när han vistas utomhus, så lite mer moln och svalka är efterlängtat. Annars får han ju gömma sig inomhus hela sommaren.
Våren är väl härmed helt avslutad för denna gång, och maj står på tur att redovisas.
Som planerat har 6 100:- kr satts in, varav 4 000:- kr används till aktieköp.

Det blev såhär....

                                 30 apr-14                   31 maj-14
Fonder                    59 393,20 kr              60 110,65 kr
Bank konto            116 373,13kr             118 473,13 kr
Aktieportfölj           133 861,40 kr            143 540,08 kr
                             309 627,73 kr             322 123,86 kr

Kapitalet ökar, det känns bra. Men samtidigt ger det ju ingen hel bild av det ekonomiska läget. Om fonderna säljs för att amortera av på huslånet, så skulle detta sätt att redovisa ge sken av en stor nedgång även om förmögenheten,(det lät något) skriver det en gång till, förmögenheten egentligen är oförändrad i kronor och ören. Skulderna på boendet borde på något vis vara med, men då borde värdet på bostaden också finnas redovisat. Men till vilket värde? Jag finner tre olika alternativ, men vilket är mest relevant?

 1. Inköpspriset: Fattigbonddräng byggde sitt hus för mer än 25 år sedan. Den prislappen känns inte så aktuell idag. Ganska mycket lägre än taxeringsvärdet.
 2. Taxeringsvärdet: En medelväg, taxeringsvärdet är betydligt högre än lånen, men ungefär lika mycket lägre än vad som en värdering kom fram till. Att försäljningsvärdet skulle understiga taxeringsvärdet ses som en försumbart liten risk. (den finns inte, men bara lite).
 3. Värderat pris: Visserligen en många år gammal uppgift sedan en separation, men ändå ca dubbla värdet av lånet. Tror inte att priserna gått ner i området under åren, inte heller någon jätte ökning som stor Stockholms området här på bondlandet .... Nackdelen med en sådan här värdering är att jag "lurar" mig själv till att inte vara så fattig som bloggens namn ger uttryck för. Luras vill man inte, varken sig själv eller andra.


Det lutar nog åt alternativ 2 om det blir aktuellt med en utökad redovisning. Det kanske sker redan i juni eftersom en ny tre månaders period på lånet ska starta då. Fattigbonddräng vet att Per Penning numera kör med SBABs värdeingsguide (se kommentarer). Flera andra bloggare kör med Värderat pris, vilket kanske är korrekt... men bör omvärderas hela tiden. Taxeringsvärdet känns lite som hit men inte lägre pris... och så kanske Fattigbonddräng går en egen väg som så många gånger förr, han liksom trivs lite med det.

Äntligen snart måndag så en ny arbetsvecka kan börja någon gång :)

// Fattigbonddräng

6 kommentarer:

 1. Hejsan, jag har gjort om och rätt och använder mig numera av SBAB:s värderingsguide. Tack för en prima blogg. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Per! Det var intressant, jag får ta och titta på den. Det kan vara ett fjärde alternativ. Jag tackar för tipset och de vänliga orden. Ska också göra om och göra rätt om Per Penning i inlägget.

   Radera
 2. Jag skulle använda taxeringsvärdet för enkelhets skull. Du lär väl dessutom ha en liten reavinst som ska beskattas som du borde ta hänsyn till? Kör du taxeringsvärdet så kanske du hamnar hyfsat rätt på nettovärdet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taxeringsvärdet får det nog bli, om det blir. Jag får erkänna att jag inte tänkte på reavinst beskattningen. Men den kommer jag knappast undan. Så du har nog rätt i att nettovärdet bör hamna runt taxeringsvärdet. Tack för påminnelsen, nu ska jag förtränga den ett tag igen ;)

   Radera
 3. Tack för ett toppentips! Jag fyllde precis i SBAB's värdeguide och fick upp ett värde som gjorde mig lite gladare än vad jag var innan. Det känns bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han kan han "våran" Per Penning! Jag gjorde också en körning på SBAB och blev så där lurigt rik även jag. Men jag känner mig inte trygg med den värderingen, så det får nog allt bli taxeringsmodellen för mig när det blir redovisningsdags.

   Radera