måndag 16 juni 2014

VM-tider


Fotbolls VM är igång, och vi får väl hoppas på en underhållande,spännande och gärna ärlig kamp där borta i Brasilien. Men inget VM har väl hittills förflutit utan filmningar, maskningar och fula feg knep med olika lyckade resultat. Men nu är festen igång så låt oss nu njuta av den, även om vårt landslag inte får vara med denna gång.  Även Fattigbonddräng kan bänka sig vid tv apparaten för att titta på matcherna vid enstaka tillfällen. Framför allt slutspelet och medalj matcherna ser han fram emot. Det är då det händer på något vis, att spänningen infinner sig och fattigbonddräng blir så där manlig. Han hör inte, ser inte, märker inte vad som sker en halv meter från sin egen person. Omgivningen slutar att existera och allt fokus läggs på den pågående matchen. Kanske inte så mycket med fotboll som när det är hockey vm eller os. För då är Fattigbonddrängs manlighet på toppnivåer!

En liten iakttagelse under en sådan tv sejour störde Fattigbonddräng mer och mer. Det uppfattades som en ofantligt slöseri med tv-avgifts betalarnas pengar. Det var en sändning från svt och i studion var inte mindre än sex stycken experter på plats för att diskutera den stundande tilldragelsen enligt följande schema.

1. Innan match ska det tyckas om uttagningen av lagen, spelarna, tränarna, gamla resultat, kommande  resultat, inbördes möten, utbördes möten, möten som kunde blivit av men inte blev..... Även hur matchen slutar vet dessa experter redan innan start. Varför ens spela matchen när resultatet är så självklart?

2. I halvlek Det är nu man ska prata om domarens alla felbedömningar, tränarnas felvalda taktik och spelsystem. Spelarnas bristande förmåga att spela som experterna förutspådde, och framför allt råder stor förvåning över att ställningen inte är den som man tänkt sig. Men att det finns en halvlek till för alla inblandade på och vid sidan av planen, att återställa ordningen. Så ännu finns det alltså hopp.

3. Efter matchen Sex förvånade experter ska nu försöka förklara varför det blev som det blev, och inte som de sa att det skulle bli. Repriserna rullar och visar offside, frisparkar, mål, fällningar, filmningar och så domarens alla misstag, fel och brister. Inte så konstigt att det gick som det gjorde med alla dessa oförutsedda händelser.... vem kunde väl veta att det skulle bli så?

Fattigbonddräng tycker inte att det behövs sex personer i en studio för att gå igenom ovanstående tre punkter. Högst två hade räckt. Vad kostar spektaklet? Det känns även som ordspråket ju fler kockar desto sämre soppa passar in här. Måste de vara så många? Fattigbonddräng har full förståelse för att alla på tv sporten, gärna vill få en resa till Brasilien betald, vem vill inte det. Dessutom lön och traktamenten som lök på laxen. Inte för att på något vis vara missunnsam, men någon måtta kunde det väl vara på hur svt hanterar våra pengar, ja jag betalar tv avgiften. Konkurrenten till svt, tv4 har bara två personer i sin studio. Men de är väl mer hårt ekonomiskt styrda och mer vana att tänka på ekonomin. När pengarna måste införskaffas själv, blir man nog mer rädd om dem också.

Fattigbonddräng har även uppmärksammat att ekonomibloggaren Gustav verkar ha ett stort fotbollsintresse. Så stort att han skapat en egen vm uppställning. Även 40%20år har hakat på och gjort en helsvensk uppställning. Ni hittar deras lag här och här. Ett förslag till svt: skicka hem era experter och ta in dessa två ekonomibloggare som kommentatorer istället. De skulle säkert nappa på erbjudandet, svt borde komma billigare undan och framförallt skulle det underhålla Fattigbonddräng betydligt mer innan, under och efter matcherna. Med kommentarer som vem som sprang mest ekonomiskt, gjorde de lönsammaste passningarna, vem skötte utdelningarna, täcker någon upp förlusterna och det allra viktigaste hos vem hamnade vinsten?

Trevlig vecka, äntligen måndag igen // Fattigbonddräng


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar