söndag 19 januari 2014

Höjd skatt, nu igen.I dessa tider när många bloggare skriver om att de får lägre skatt att betala till vårt gemensamma
välfärdsland. Blir det som brukligt ett meddelande från Skatteverket om att de har beslutat att höja skattetrycket för en Fattigbonddräng. Så hur tänker skatteverket? Eller de tänker inte, de beräknar istället. Beräkningen går till så att man tar preliminärskatten föregående år och lägger till 5% eller 10% på det beloppet. Det här kan och slår väldigt mycket fel. Ponera att föregående års skatt varit för hög, och skatteåterbäring är att vänta. Nästa års inkomster minskar till följd av minskade uppdrag eller sämre lönsamhet av andra orsaker. Då kan man snart ligga på kanske upp till 25% för högt skattetryck. Vilket påverkar företagets ekonomiska flexibilitet. Även om det betalas tillbaks så småningom, får man ligga ute med pengarna helt i onödan.

Eftersom detta sker nästan varje år, har Fattigbonddräng numer ett färdigskrivet brev till skattmasen som styr i det län han är verksam i. Det har visat sig gå snabbare, att få till en förändring på det viset än att lämna in en preliminärdeklaration. Det är dessutom mindre jobb. Några formuleringar brukas ändras mellan åren för att inte tråka ut handläggarna. Det borde nu ha anlänt till skatteverket, så går jag återigen i väntans tider. (se tidigare inlägg) Årets upplaga ser ut som nedan.Angående Beslut Debiterad preliminärskatt .
Ännu en gång har tydligen skatteverket information om mitt företag som jag inte själv känner till. Om det är så att skatteverket vet var jag kan hitta dessa extra arbetsuppdrag som föranleder skatteverket att återigen öka skattebördan. Så vänligen meddela mig snarast. Själv ser jag minskade uppdrag och kunder som slutar. Det har inte varit lätt att få ihop skatten för året 2013, återbetalning från skatteverket kommer med stor sannolikhet att begäras när XX  är klar med deklarationen. Att då som skatteverket begära ökad inbetalning av skatt, känns som ett hån mot mitt företagande. Tills det att deklarationen för året 2013 är klar, och jag med hjälp av XX kan skicka in en preliminär inkomstdeklaration för år 2014. Yrkar jag på oförändrad preliminär skatt, som för år 2013.

Jag har tagit bort person relaterade uppgifter ovan. Textspråket är medvetet dåligt, allt för att skapa medlidande om nu det finns i en myndighet. Men det här har funkat varje gång, så det är inte det jag finner störande. Det är all onödig byråkrati. Tidsspillan som går åt, för mig som företagare och skatteverket som myndighet. Fullständigt onödigt och meningslöst arbete för alla.

Men jag måste även hylla dessa kontorsslavar på skatteverket. När man ringer in om vad som helst, så får man ett fantastiskt bra bemötande. Trevliga och hjälpsamma som få. Det verkar nästan som om de trivs med sina jobb lika bra som en Fattigbonddräng.

// Fattigbonddräng

2 kommentarer:

 1. Hej Fattigbonddräng. Medlidande tror jag inte skatteverket har... Vad är det för uppdrag du har ?
  Skattebördan: Låter jobbigt: Erik,,,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik. Nej det är nog inte skatteverkets starkaste sida. Det skulle vara roligt att kunna svara hemligt uppdrag men det är mest dränguppdrag i ladugårdar, skog och mark. Tack för att du tittade in

   Radera