måndag 9 december 2013

Inköp Skåne-Möllan
Fattigbonddräng har haft ögonen på Skåne-Möllan senaste året. De har en verksamhet som tilltalar en dräng. Jordnära verksamhet och nu har priset på aktien fallet ner till en intressant nivå. Vad det egentligen kommer sig av kan jag inte riktigt sätta fingret på. Bland annat så har bloggaren Gustavsaktieblogg skrivit en del om bolaget här,här och här. Så mycket mer har jag inte att komma med, så det skulle mest bli massa upprepningar av redan kända funderingar kring bolaget.

Eventuellt en parameter som kan spela en positiv roll är att höstsådden av vete har ökat med 72%
från förra året i landet. Skåne-Möllan köper in spannmål från utvalda odlare efter vad de själva skriver på hemsidan

"I butikerna hittar ni våra produkter under namnet Möllarens. För att garantera kvaliteten arbetar vi med utvalda spannmålsodlare som producerar den råvara vi önskar. För att receptet skall ge samma bakresultat varje gång krävs stabila egenskaper hos mjölet. Detta uppnås genom noggrann kontroll och ständig uppföljning av varje odlares leveranser."

Och

"På Skåne-möllan finns en hög miljömedvetenhet. För att minimera miljöpåverkan köps huvuddelen av spannmålsråvaran in från odlare i vårt närområde."

Den höstsådda arealen av vete 2013 är 381 500 ha varav 20 600 ha ekologiskt. Visserligen från en ovanligt låg nivå i fjol. Men om vintern inte ställer till med något oväntat väntas större tillgång på vete 2014. Detta gäller givet svenska förhållanden, globalt kan det se annorlunda ut. Men dessa utvalda odlare Skåne-Möllan har tror jag bestämt är svenska (Skånska?)sådana...? Det talar för pressade marknadspriser nedåt hösten 2014. Även om det är världsmarknadspriser som styr allt mer. Men här är det väl tal om kontraktsodling vad jag kan läsa ut. Men det här påverkar givetvis hela mjölbranschen och inte bara Skåne-Möllan.

//Fattigbonddräng
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar