onsdag 13 november 2013

Alltid någon annans fel!? vadå eget ansvar?

Har människor aldrig längre något eget ansvar för sina handlingar? Det verkar som ingen längre gör fel själv. Om någon trotts det gjort nästan fel beror det givetvis på något någon annan har gjort, som då är mer fel.... då är ju "nästan felet" inte så farligt.                                                                                                                                          
Fattigbonddräng syftar till en allt vanligare trend i samhället, och media blåser gärna på i sökandet på någon annans fel. Jag tänker här beskriva en händelse som inträffade för ett bra tag sedan nu. Så förhoppningsvis retar jag inte upp de anhöriga eller övriga inblandade allt för mycket, men det får bli som det blir med det.

Det började med att några ungdomar, i detta fall vill jag nog säga busar. Kom på den lysande iden att de behövde transportera sig någon stans. Då måste man göra ett val över hur man ska lösa detta transportbehov. Busarna väljer då att stjäla en bil. Fattigbonddräng tycker att detta är ett dåligt val, men vad vet en lantis om sånt här? Frågan är dock vems fel är det, att bilen stjäls?

Den stulna bilen visade sig behöva mer bensin till den tänkta färden, busarna kanske skulle valt att stjäla en fulltankad bil..... Men detta problem löser man ju lätt genom att köra in på en bensinmack och fylla tanken.Hade dessa unga män sedan haft förstånd att betala bensinen, så hade nog ingen uppmärksammat deras  vidare färd genom staden och deras äventyr förmodligen stannat vid att statistiken för bilstölder skrivits upp. Men här gör man nästa enligt mig felval, man tar springnota och kör iväg. Den som arbetar i bensinmacken, upptäcker detta omgående. Larmar polisen och visar övervakningsbilderna. Samma fråga igen vems är felet? 

Polisen lägger nu ut en efterlysning på den tjuvtankade stulna bilen. En patrullerande bilburen polis i området, får syn på bilen och kör efter med blåljus för att den ska stanna. Då har busarna ett nytt val att göra, stanna och överlåta sig till polisen. Erkänna att detta blev lite fel, ta konsekvenserna av sitt handlande osv . Nej inte då, bättre att köra ifrån polisen för att...komma undan? Så gasen i botten och en biljakt är igång. Fattigbonddrängs lilla fråga igen. Vems är felet till denna utveckling? Mackbiträdet som anmälde bensin stölden, polisen som försöker fånga busarna, eller....?

Fler poliser sätts in för att stoppa den stulna, tjuvtankade bilen. De unga männen i det jagade fordonet har här hur  många möjligheter som helst att stanna. Följa polismans tecken helt enkelt. Men de väljer något annat. Hela historien får ett mycket tragiskt slut. För att definitivt få ett slut på jakten, beslutar polisen för att öppna en bro över ett vattendrag. Varningsljusen blinkar på brons signalsystem, bommarna går ner. Vägbanan på bron svängs undan, i läge som för att båtar ska kunna passera.Läsare som orkat läsa ändan hit, förstår nu vilken händelse som beskrivs ovan. Den tragiska utgången lika så.
Men vems fel var det? I media blev ganska snart polisen syndabock. Det var deras fel att dessa unga människor, stal en bil, tjuvtankade den, inte följde polismans tecken. För att inte nämna alla brutna trafikregler längst med färden...

Har detta med ekonomi att göra? Undrar vän av ordning på blogggen! Absolut, påstår fattigbonddräng. Detta kostade alla inblandande massor, bilägaren fick kostnader. Mackägaren fick kostnader, Samhället fick och får fortfarande kostnader. Men även de unga busarna fick betala ett högt pris för sina val, förmodligen ett för högt. Men nog var det deras val som styrde händelsen i stort.

Så var noga med era val. Även om det blev lite tokigt, så finns oftast möjligheten att göra bättre val för att göra om och göra rätt. Fattigbonddräng gör även han sina felval ibland. Förhoppningsvis inte så allvarliga, men det gäller ändå att stå för dem. Det är mina val, de kan inte lastas över på någon annan.

Välj nu att vara rädda om varann // Fattigbonddräng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar